Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC torna al referèndum

Els candidats d'ERC, en una acció per reivindicar el dret a vot amb 16 anys

Arturo Puente

El referèndum pactat ha tornat al centre de la disputa política entre els partits sobiranistes en aquesta campanya a les eleccions generals, a diferència de l'anterior del 20-D, quan En Comú Podem es va fer amb la bandera de la consulta impulsada des del Govern central, mentre les dues candidatures independentistes, especialment ERC, asseguraven que el referèndum ja s'havia celebrat el 27-S. Però de cara a aquesta nova contesa electoral, els republicans han virat en la seva posició per tornar al referèndum, assegurant que seran els seus més valents defensors.

Així ho ha assegurat aquest dimecres el president de la formació independentista, Oriol Junqueras, en considerar que “tot el que vol un referèndum sap que qui millor ho defensarà a Madrid serà ERC, perquè nosaltres no el vendrem el primer dia”. Amb la volta al referèndum, ERC pretén disputar als de Xavier Domènech la defensa del dret a decidir amb què van guanyar folgadament les últimes eleccions. De fet, els independentistes han utilitzat la rebaixa de Podemos en la seva postura sobre el dret a decidir per acusar-los d'estar disposats a “canviar-lo per ministeris”.

Durant l'última campanya, ERC es va mostrar convençut que el referèndum “ja s'havia celebrat”, en referència a les eleccions al Parlament del 27-S, que els independentistes sempre van veure com unes plebiscitàries sobre la independència. Malgrat això, durant les negociacions d'investidura els caps de llista, Gabriel Rufián i Joan Tardà, han assegurat estar oberts a contemplar un suport o abstenció en la investidura sempre que comportés un referèndum. Els independentistes consideren que una consulta sobre la independència impulsada des de l'Estat és impossible, ja que els seus defensors mai aconseguiran una majoria suficient a la Cambra.

“Avui és el dia de la marmota”

ERC està centrant la seva campanya en convèncer l'electorat sobiranista que Podem trairà la promesa feta als catalans de celebrar un referèndum des del Govern. Per això han tirat d'un imaginari que fa mal especialment en el catalanisme i al que molts imputen el corriment de terres del federalisme cap a l'independentisme ha passat en els últims anys, que no és altre que l'“apoyaré” pronunciat per José Luís Rodríguez Zapatero respecte a l'Estatut.

En uns vídeos que el cap de llista comparteix des del seu perfil de Twitter es barregen imatges de la pel·lícula Atrapat en el Temps, protagonitzada per Bill Murray, al costat de les declaracions dels dirigents socialistes a l'època de la reforma de l'Estatut català de 2006 i mítings més recents en els quals Pablo Iglesias es compromet a defensar el dret a decidir dels catalans.

Des d'En Comú Podem s'han referit aquest dimecres a l'estratègia de campanya que estan seguint els seus directes competidors. Domènech ha acusat ERC de tenir “obsessió electoral” contra ells. “Ens preocupa que la campanya d'un partit d'esquerres i sobiranista com ERC s'hagi convertit en una campanya contra un altre partit d'esquerres i sobiranista com nosaltres”, ha assegurat el cap de llista de la formació morada.

Etiquetas
stats