Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA vota demà les 10 propostes prioritàries per a les eleccions europees

Els candidats d'ICV-EUiA a les eleccions europees

Jordi Molina

Barcelona —

Dació en pagament, portes giratòries, tancament dels CIEs, sobirania energètica, obsolescència programada, reconeixement del català com a llengua oficial comunitària, memòria històrica o canvi climàtic. Són només alguns conceptes que apareixen entre les 50 propostes programàtiques d’ICV-EUiA a les eleccions al Parlament Europeu. Per tal de donar prioritat a unes i altres mesures, la formació ecosocialista convoca demà dissabte la seva militància en una convenció oberta —hi podran votar també els simpatitzants— per escollir d'entre totes les 10 mesures que marcaran el full de ruta del cap de llista d'Iniciativa, Ernest Urtasun, en cas de sortir escollit com a eurodiputat el proper 25 de maig.

L’acte servirà per aprovar un programa electoral que Urtasun ha anat desgranat des que es va imposar en primàries al seu rival i company Salvador Milà. El jove diplomàtic (Barcelona, 1982), que ha anat guanyant visibilitat i popularitat, ha ubicat en el centre de la seva campanya —que a efectes pràctics va iniciar el desembre passat— la lluita contra les polítiques d’austeritat de la Troica, una gran aliança de les esquerra europees i el trasllat del dret a decidir a la cambra europea. En paraules seves: “el vot a la nostra candidatura valdrà doble: serà un vot contra la Troica i les retallades i un vot a favor del dret a decidir”.

En la jornada de dissabte, que comptarà amb les intervencions d’Urtasun i també de la número dos Núria Lozano, es preveu la participació activa de la militància, que debatrà i podrà presentar esmenes al programa electoral fins a definir el document final que se sotmetrà a les urnes. El període de votacions es tancarà a les 11.30 hores i es passarà a fer el recompte de les 10 prioritats més votades per la militància i pels simpatitzants d’entre les 50 que s’han posat a votació. Malgrat això, a hores d’ara —i en base a fonts del partit— es poden fer algunes aproximacions a la desena de mesures sortints de la convenció de demà, que se celebrarà entre les 10 del matí i les 14 del migdia al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (Plaça Güell, 6).

Contra l’austeritat i la Troica

En matèria econòmica, Urtasun ha insistit per activa i per passiva de la necessitat d’acabar amb les polítiques d’austeritat. “El rebuig dels memoràndums, la fi de les retallades, derogar el Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Governança i eliminar l’exigència d’equilibri pressupostari a les constitucions” és una de les propostes que, sí o sí, s’espera que s’aprovin com a prioritàries aquest dissabte. Una mesura que el document de les 50 propostes resumeix en una frase: “Ni un euro públic per salvar bancs”.

En aquest sentit, en la presentació del vídeo de precampanya, el passat 22 d'abril, Urtasun ja va deixar clar que la coalició situarà durant la campanya que hi ha alternatives a les polítiques econòmiques imposades per la Troica i aplicades, segons ell, per PP, PSOE i CiU. “Hi ha qui ha oblidat molt ràpid que va governar sota el mandat de la Troica i va reformar la Constitució per passar el pagament del deute per davant de les persones, d'altres no voldran parlar de les condicions del rescat bancari, i voldran dir que l'economia ja funciona molt bé i que estem sortint de la crisi quan és fals, i hi ha qui a Catalunya voldrà amagar que han aplicat i aplaudit com ningú les polítiques que han imposat la Comissió Europea, el FMI i el BCE”, va dir Urtasun en al·lusió a les tres formacions.

En el vídeo de precampanya de la coalició —‘Democràcia o Troica’— els ecosocialistes mostren les cares visibles de la Troica. La directora de l'FMI, Christine Lagarde; el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i el del BCE, Mario Draghi. De forma irònica, apunta també al president del Govern, Mariano Rajoy, i al president de la Generalitat, Artur Mas, a qui Urtasun considera “alumnes avantatjats” per l'aplicació de les seves polítiques d'austeritat.

Dret a decidir, l’altre cavall de batalla

ICV-EUiA té clar que el procés sobiranista de Catalunya no pot centrar la campanya electoral europea, però tampoc es pot obviar dels debats previs al 25 de maig. Per això, i en coherència amb com el partit ha abordat aquesta qüestió des del Parlament, el dret a decidir és un altre dels eixos principals que, de ben segur, sortiran en el document final de la trobada de demà. Urtasun ha assegurat en diferents intervencions que exigirà a les institucions europees que recolzin el dret a decidir de Catalunya i que la seva família política no donarà suport a cap candidat a presidir la Comissió que no el reconegui. “Demanarem a les institucions europees que acceptin el resultat de la consulta garantint la ciutadania europea sigui quina sigui la seva relació amb l’Estat”, diu concretament la proposta. Fins ara, només els candidats dels Verds, José Bové i Ska Keller, i el de l'Esquerra Europea, Alexis Tsipras, s'han posicionat públicament a favor de la consulta.

El cas del francès Bové i l'alemanya Keller, així com el del grec Alexis Tsipras, són un “exemple” segons Urtasun, que recorda que ni el candidat del Partit Popular (PPE), el luxemburguès Jean Claude Juncker, ni el del Partit Socialista (PSE), l'alemany Martin Schultz, ni el de l'Aliança de Liberals i Democràtes per Europa (ALDE), el belga Guy Verhofstadt, s'han posicionat sobre aquesta qüestió. Per això, el cap de llista d’ICV, insta a la resta de caps de llista catalans que treballin per aconseguir un compromís explícit dels seus candidats europeus. Encara en clau catalana, entre la cinquantena de propostes, la coalició també es compromet demanar el reconeixement del català com a llengua oficial comunitària.

Pobresa energètica i habitatge

Una altra de les cartes, en matèria de drets socials, serà la lluita contra la pobresa energètica. Els ecosocialiestes demanen una legislació que impedeixi que cap persona es quedi sense subministraments bàsics i, per fer-ho, demanen que les companyies assumeixin el deute de les famílies. Urtasun ha insistit en la importància de tancar les nuclears, prohibir el fràcking i prescindir de les fonts d’energia fòssils, posant com exemple el desmantellament del magatzem de gas Castor, a Vinaròs. De fet, el Parlament de Catalunya ja havia aprovat una moció d'ICV-EUiA que demanava al Govern de l'Estat “l'aturada definitiva i permanent del Projecte Castor” formada per tres infraestructures: el magatzem de gas situat a 20 quilòmetres mar endins, el gasoducte de 30km i la planta d'operacions terrestres.

La dació en pagament té tots els números de ser un altre de les prioritats de la llista. I és que ja quan el 2007 l’ara coordinador nacional, Joan Herrera, era diputat al Congrés, la formació havia defensat aquesta fòrmula com una possible sortida als conflictes en matèria d’habitatge. En aquest sentit, la formació demana “la moratòria als desnonaments i constitució d’un parc públic d’habitatge a partir de l’stock del SAREB” i un “Marc d’Acció Europeu contra el sobreendeutament i eliminació de clàusules abusives”

En clau de memòria història, ICV-EUiA vol comprometre la UE amb la investigació dels crims del franquisme, la retirada de simbologia franquista i a l’impuls de polítiques de memòria democràtica. També demanen una estratègia comuna europea per lluitar contra els brots feixistes i d’extrema dreta. La lluita per un IVA superreduït del 4% a tots els serveis i productes culturals i el tancament dels CIE’s, són algunes més de les 50 propostes que, demà, podran rebre el distintiu de prioritàries.

En aquest document es poden consultar el mig centenar de propostes ecosocialistes:

Etiquetas
stats