Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els partits del pacte per la consulta fan pinya perquè Mas desobeeixi al Constitucional

Oriol Junqueras rebutja un canvi de plans en el pacte sobre la consulta del 9N

Arturo Puente

Barcelona —

El globus sonda llançat per la vicepresidenta del Govern Joana Ortega, que va deixar anar la setmana passada que consulta es podria endarrerir, ha trobat un mur en els altres partits del pacte per la consulta, ERC, ICV-EUiA i CUP. Els titubejos del Govern han fet que els seus socis en el procés formin un bloc a favor de desobeir davant la possibilitat que el Constitucional impugni la consulta i l'Executiu de Mas ho acati, complicant les possibilitats de convocar unes eleccions en clau plebiscitàries de les quals CDC surti victoriosa.

Després d'una setmana de declaracions de rebuig per part d'ICV, EUiA i CUP, Oriol Junqueras va marcar aquest diumenge amb claredat la posició d'ERC: “Els acords són per complir-los, no per especular. En cap cas sotmetrem la nostra voluntat de votar [...] a l'àrbitre d'un grup de magistrats nomenats a dit per PP i PSOE”. “Que el Constitucional digui el que vulgui”, ha sentenciat Junqueras en un article publicat per El Punt Avui, rebutjant un canvi de data o reemplaçament de la consulta per eleccions anticipades i mostrant la unitat de criteri entre els partits que sostenen el procés.

Així les coses, els partidaris de la desobediència formen un bloc que, segons els últims sondejos, fregaria la majoria absoluta excloent CiU i sumant a Podemos, formació aquesta última que, com ERC, ICV, EUiA i CUP, aposta per desobeir i portar a terme la consulta catalana a la data pactada.

CiU ha intentat rebaixar la polèmica durant tota la passada setmana. Primer Mas va desmentir la vicepresidenta i va tornar a recalcar que el seu únic pla era votar el 9N. Després, la mateixa Ortega es va desdir i va desplegar el calendari sobiranista que el Govern té sobre la taula. L'Onze de Setembre és la Diada Nacional de Catalunya, data per a la qual l'Assemblea i Òmnium Cultural preparen reunir milers de persones per formar una V gegant als carrers de Barcelona.

La Diada precedirà a una setmana calenta que comença el dilluns 15 amb el debat de política general, l'obertura del curs parlamentari i un dels plens més importants de l'any. El dia 18 es votarà la secessió a Escòcia, i per al divendres 19 el Govern preveu tenir la Llei de Consultes aprovada amb l'aval del Parlament. Això donaria uns dies de marge perquè el president Mas firmi la convocatòria de la consulta entre aquell divendres i el dilluns 22, un cap de setmana que sortejaria la possibilitat que el Govern espanyol i Constitucional impugnin la Llei de Consultes immediatament.

Què passarà a partir de llavors és l'enigma que remou l'opinió pública catalana. L'esperable és que el Constitucional veti la norma que dóna empara a la convocatòria de la consulta. Si és així, la pilota tornarà a estar a la teulada del Govern, que haurà de decidir entre fer cas a l'alt tribunal espanyol o als seus socis parlamentaris. Mas va anunciar que no donaria cap pas fora de termini sense comptar amb els seus companys de viatge en el procés. De voler convocar eleccions anticipades per al 9N, el president penes a tindria una setmana i mitja per signar-les, ja que l'Estatut imposa un termini d'almenys 40 dies abans de la data dels comicis autonòmics.

Etiquetas
stats