El Consell desmunta la fundació presa per apadrinats del PP per a millorar l’atenció a les víctimes del delicte
La Generalitat vol capgirar radicalment l’atenció a les víctimes de delictes –especialment, dones en situació de vulnerabilitat– amb la creació d’una nova xarxa d’oficines que prioritze l’atenció a les persones amb un “model d’assistència i protecció integral”.
La nova xarxa d’oficines de la Generalitat d’assistència a les víctimes del delicte (OAVD) tindrà 21 seus: quatre de principals –les tres capitals de província i Elx– i 17 més als partits judicials amb més càrrega de treball. Amb la inversió inicial (1,1 milions d’euros) es renovaran algunes seus, es pagarà al personal –el nombre definitiu encara no s’ha decidit– i es desplegarà un sistema integral –amb advocats, i també psicòlegs i assistents socials– “que garantisca els drets de les víctimes”.
El naixement de l’OAVD suposarà l’extinció de Favide, la fundació creada pel govern del PP el 2004. L’oposició va denunciar repetidament que aquesta entitat –de propietat pública, però gestió privada– era un niu d’apadrinats. El primer gerent va ser Vicente Betoret, que llavors era secretari provincial del PP. La successora, Eva Amador, havia estat diputada nacional del PP en dues legislatures. El seu sou va arribar a ser més alt que el del president de la Generalitat.
El PSOE va denunciar, a més, que es va contractar parents de càrrecs del PP a les oficines de Nules, Sogorb, Vila-real o la seu central de València. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat que la Generalitat intentarà incorporar a la nova xarxa els advocats de Favide, en molts casos, professionals amb anys d’experiència amb les víctimes de delictes.
Bravo ha eludit qualsevol crítica a Favide i s’ha centrat en l’aposta del Consell: “Rescatar persones” –un dels lemes de l’Acord del Botànic, el pacte sobre el qual es va gestar l’actual govern de la Generalitat– a través de la nova xarxa d’oficines. Entre el 2004 i el 2015, Favide ha atés 160.000 víctimes de delictes. La meitat, víctimes de violència de gènere. La consellera vol que aquestes dones –o qualsevol altra persona vulnerable– siguen ateses i acompanyades per l’Administració des del moment en què intervé la policia fins al moment que ho fan els serveis socials passant pel tortuós i repetitiu, gairebé sempre, procés judicial.
“Cal evitar el maltractament institucional i la doble victimització” d’aquestes persones, colpejades primer per la delinqüència i després per un sistema lent i burocratitzat, diu Bravo. Les oficines presten un servei “universal i gratuït” i normalment estan situades a les seus judicials. El 2015 es va atendre 20.000 persones. El 50%, víctimes de violència masclista.