Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El projecte solidari de cuiners valencians treballa per duplicar les menjades i arribar a 2.400 persones

Un grupo de cocineros trabaja en el Centro de Turismo valenciano para proporcionar comida a familias vulnerables.

Laura Martínez

València —

0

El projecte solidari dels cuiners valencians treballa in extremis per arribar al doble de famílies en els pròxims dies. Organitzats sota el paraigua de la World Central Kitchen, l’ONG del xef José Andrés amb seu als Estats Units, una trentena de cuiners valencians es coordinen amb altres entitats locals per donar resposta a una de les cares de la pandèmia: la dificultat de moltes famílies per a accedir a una alimentació adequada.

La iniciativa va arribar a Madrid fa a penes tres setmanes i prompte va brollar a València. Germán Carrizo, un dels promotors de la iniciativa a València, en els fogons del restaurant Fierro, ha pres els comandaments en la capital valenciana per a coordinar a l’equip. “Vam començar amb 600 racions, ara estem en 1.200 i les duplicarem”, explica a eldiario.es.

Amb la seua companya Carito Lourenço, han sumat 30 cuiners per encarregar-se de la preparació dels plats, buscant un equilibri nutricional entre macronutrients. “Tots els plats contenen una [ració de] proteïna, un carbohidrat i verdura” i s’intenten variar diàriament, explica Carrizo. Els menús es reparteixen en bosses individuals que contenen una ració de pa i fruita fresca i es distribueixen a través del Banc d’Aliments i la Creu Roja. Els coordinadors treballen amb diverses ONG locals per duplicar el repartiment i arribar a més famílies.

La demanda, expliquen, ve dirigida des de la seu als Estats Units, coordinada amb les entitats d’ajuda social locals. “Nosaltres ens adaptem a les necessitats de la ciutat”, expressa. A Alacant, el repartiment s’organitza des del Centre de Turisme, sota el paraigua d’Alacant Gastronòmica Solidària, que ja atén 1.400 persones.

Tots els voluntaris tenen carnet de manipulador d’aliments i reparteixen la faena en quatre grups dividits per dies. Hi ha cuiners, persones encarregades de distribuir els aliments per racions, encarregats de muntatge i desmuntatge... Així fins un centenar de persones que col·laboren de manera altruista. Els aliments, explica Carrizo, es compren en funció de la planificació, encara que diàriament arriben donacions de productors locals: oli, verdures fresques o fruita, principalment.

La iniciativa ha arribat a més de 20 ciutats al món, principalment en províncies espanyoles afectades per la pandèmia. Malgrat que els treballadors estan desbordats, comenten, entenien que havien d’aportar en aquesta crisi.

Etiquetas
stats