eldiario.es

Menú

El PP proposa un acusat de desinformar sobre l’accident del metro per a la direcció de la nova televisió

L’associació de víctimes del metro critica la candidatura de Maite Fernández, alt càrrec de Canal 9 quan es va produir el sinistre amb 43 morts

Era la responsable final d’un documental catalogat entre les manipulacions més grans de la televisió pública valenciana pel que fa a l’accident

- PUBLICIDAD -
Un fotograma de 'El tren 3736 - tragèdia del metro a València', un reportaje de Canal 9.

Un fotograma d’‘El tren 3736 - tragèdia del metro a València’, un reportatge de Canal 9

El PP ha proposat per al Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) –la nova radiotelevisió pública autonòmica– Maite Fernández, una periodista a qui les víctimes del metro vinculen a algun dels pitjors episodis de manipulació informativa relacionats amb el sinistre que va causar 43 morts i 47 ferits el 2006 a València.

Fernández ha treballat entre el 2000 i el 2015 en empreses públiques o institucions controlades per governs del PP. Ràdio 9, Canal 9 i Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) i fins i tot (2013-2015) com a alt càrrec d’Alberto Fabra, president de la Generalitat. El 2006, any de l’accident, era cap d’informatius no diaris de la televisió valenciana.

Sota la seua responsabilitat i amb la seua supervisió, Canal 9 va produir un reportatge sobre el sinistre durament criticat per l’associació de víctimes del metro. Aquesta és una piulada de Beatriz Garrote, l’expresidenta de l’AVM3J:

El reportatge en qüestió –‘El tren 3736 - tragèdia del metro a València’– dura 19 minuts. Es va emetre el 10 de juliol de 2006, una setmana després d’un dels accidents més greus de la història del transport públic europeu. Traça un relat exculpatori del Govern valencià de l’època –presidit per Francisco Camps– en el que diversos extreballadors qualifiquen d’“epítom de la manipulació en mitjans públics”. El vídeo es pot veure ací:

Un dels periodistes que van fer el documental denuncia l’edició del documental per salvaguardar la imatge de la Generalitat. “Es va llevar, sense el nostre coneixement, la declaració d’un membre del comité d’empresa de FGV [l’empresa pública que gestiona el metro] en què recordava que els treballadors havien exigit millores de seguretat en el tram on es va produir l’accident”.

Va ser Fernández? “No ho sé. Encara que ella, i una gran part de la direcció de la cadena, supervisava tot allò relacionat amb el metro, no ho puc assegurar. Òbviament, sí que era responsable final dels continguts. La cúpula de la casa, director general inclòs [Pedro García, acusat de robar mig milió d’euros en la visita del papa ] estava obsessionada de controlar totes les informacions referides a l’accident”. Altres dels periodistes de base que van fer el reportatge no han volgut contestar les preguntes d’aquest periòdic.

Les Corts Valencianes estan examinant aquest dijous la idoneïtat dels candidats proposats per al Consell Rector de la CVMC. El PP, després de criticar el sectarisme de la resta de les formacions per quedar-se només amb un representant en l’organisme, una espècie de consell d’administració de la radiotelevisió, ha proposat Fernández.

Maite Fernández, a la izquierda, en la comparecencia en las Corts Valencianes.

Maite Fernández, a l’esquerra, en la compareixença en les Corts Valencianes

Fran Ferri, portaveu parlamentari de Compromís, l’ha qüestionada en termes durs per la seua responsabilitat en la manipulació informativa sobre l’accident del metro. La comissió d’investigació sobre l’assumpte no l’ha inclosa entre els responsables del tractament inadequat que Canal 9 va donar al sinistre.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha