eldiario.es

9

Miquel Àngel Landete (Senior): “L'única manera de reduir l'impacte és considerar la cultura un bé de primera necessitat”

Recuperem el cicle ‘Cançons de prop’, un extraordinari recorregut per algunes de les principals veus del potent catàleg valencià gravat fa ara tres anys

Acompanyem aquests reportatges audiovisuals d’aproximadament 30 minuts amb una breu entrevista escrita ubicada en l’actual estat de confinament

Amb la intenció “d’acostar” la música valenciana a les nostres llars, en eldiario.es hem volgut recuperar el cicle ‘Cançons de prop’, un extraordinari recorregut per algunes de les principals veus del potent catàleg valencià. Els dotze episodis d’aquesta sèrie de reportatges audiovisuals es van gravar fa ara tres anys en un context radicalment diferent a l’actual estat de confinament. Per això, no hem volgut perdre l’oportunitat de preguntar-los als seus protagonistes com estan, com porten la quarantena, com pensen que serà el futur d’aquest incert escenari per a un sector ja precaritzat com és la música.

La formació valenciana Senior i el Cor Brutal protagonitza el cinqué episodi de Cançons de prop. Músic i docent, Miquel Àngel Landete lidera aquest grup de rock alternatiu des dels seus inicis -van complir la primera dècada l’any passat-, acompanyat per tres músics polifacètics (Rafa Ferreiro, Endika Martín i Juanlu Tormo) i, per suposat, dels seus instruments (guitarres, baix, teclats, acordió i harmònica). Li hem preguntat quina cançó dins del seu repertori ens recomana i ens respon que Abans (Santo Parranto, 2014), un títol que compta amb aquestes estrofes:

“Morena meua, esta nit promet

més que abans, molt més que abans,

l'amor creix molt més fort que abans.

Amb la distància, més clar que mai,

aquest so t'acompanyarà.

Molt abans, molt abans de les nanes.

Molt abans de tot açò ja ens besàvem.

Molt abans. Abans.”

Porteu més d’una dècada de treball i, aquest 2020, publiqueu el vostre seté treball ‘Post’. Com us està afectant la cancel·lació i l’ajornament de concerts per la crisi sanitària del coronavirus?

Doncs ens està afectant a tots els nivells. A nivell econòmic (ens han ajornat i cancel·lat concerts que anaven a contribuir als costs de fer el disc), a nivell artístic (no podem acabar d'enregistrar el disc fins que el confinament acabe), a nivell promocional (quan tot açò acabe la indústria musical quedarà ferida de mort, és una incògnita què passarà després) i a nivell anímic (la incertesa i la falta de recursos genera inquietud).

Potser els i les músiques sou els més visibles perquè pugeu dalt de l’escenari, però hi ha moltes més faenes que també es voran perjudicades. Com penses que pot afectar aquesta crisi en tot el sector?

Partint del fet de que la música està basada majoritàriament en l'acte de socialitzar, ja siga en major mesura (fer/assistir a un concert) o en menor mesura (enregistrar un disc), qualsevol activitat econòmica relacionada amb la música que haja de ser realitzada per éssers humans es vorà perjudicada: músics, tècnics de so, backliners, promotores, productores, sales de música, premsa, editorials, discogràfiques, agències de publicitat, acadèmies, fàbriques de duplicació, botigues de discs... i un llarg etcètera que acaba i comença amb el públic, els consumidors.

Resumint: totes i tots perdrem. Excepte els que guanyen sempre: Telefònica (tothom bolcat en Internet, el Gran Entreteniment), Iberdrola (tots en casa a tota hora, les factures pujant i pujant) i Spotify i similars (l'streaming a tota marxa aquests dies).

Com es podria reduir l’impacte en el sector?

L'única manera de reduir l'impacte és governar amb vocació pública i considerar que la cultura és un bé de primera necessitat. Protegir el sector amb mesures temporals que ajuden a minimitzar els efectes de la pandèmia. Però l'altre dia el ministre de Cultura ja va deixar prou clar que ens oblidem d'això. Així que estem abocats al desastre. Ara sols ens queda la desobediència civil, però això en aquest país és una utopia.

Són molts els artistes que estan aprofitant les xarxes socials per a continuar vinculats amb el seu públic. Teniu pensada alguna cita virtual?

Estem penjant cançons, fent algun concertet en directe, revisitant fets del passat... Mantindre el contacte és bàsic. I les nostres cançons segueixen ahí, al nostre bandcamp, totalment accessibles per a tothom.

Tria una cançó del grup que ens puga animar durant els dies de quarantena.

Jo crec que ‘Abans’ pot funcionar... Ànim a totes, dia que passa, un dia menys per tornar a la normalitat!

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha