Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El 30% de los pisos anunciados en las capitales ya solo se ofrecen por meses
Feijóo se estrella en su electorado mientras Sánchez le abre una falla en el PP
OPINIÓN | Siempre el factor humano, por Enric González

La diputada del frau a Alacant es queda l’escó i deixa Podem

Codavonga Peremarch, dreta, a les Corts Valencianes al costat d’uns quants diputats de Podem.

Voro Maroto

València —

Covadonga Peremarch, la diputada autonòmica de Podem sancionada amb un any de suspensió de militància i un altre d’inhabilitació per unflar el cens o concertar accions de desprestigi contra altres candidats a les primàries del partit a Alacant, es nega a dimitir.

Peremarch, comminada pel seu grup parlamentari i per la direcció valenciana de Podem a cedir la seua acta, no s’ha sentit al·ludida. En conseqüència, s’integrarà en el grup de no adscrits, el bloc dels diputats –aquest és el primer cas de la legislatura a les Corts Valencianes– sense vinculació amb cap partit.

La decisió de Peremarch s’avança a la de Podem, que ja havia decidit expulsar la diputada si no dimitia. Llicenciada en Sociologia, de 25 anys, sense experiència prèvia en política, ha justificat l’abandonament del grup parlamentari de Podem perquè no vol “contravenir les decisions dels òrgans superiors”.

En un comunicat remés a Europa Press, Peremarch defensa la seua innocència i critica el procediment que l’ha menada a la inhabilitació i a la de nou membres més de l’antiga direcció de Podem a Alacant. “Vull subratllar la defensa de la meua innocència”. El veredicte de la Comissió de Garanties de Podem “falla en temps i forma” perquè “arriba amb un mes de retard” respecte dels terminis exigibles i “no té base jurídica ni fets verificables”.

Durant la legislatura anterior, l’únic diputat no adscrit a un grup polític va ser Rafael Blasco, l’exconseller del PP, ara a la presó pel robatori d’ajudes a la cooperació. Amb la marxa de Peremarch, Podem, que dóna suport des del Parlament al Govern valencià, compost per PSPV-PSOE i Compromís, es queda 12 diputats. Malgrat la baixa, els tres partits continuen tenint una majoria parlamentària ben còmoda.

Peremarch, una vegada formalitze la seua baixa del grup parlamentari de Podem, tindrà una participació mínima a les Corts Valencianes. El reglament de la Cambra estableix que els diputats no adscrits “gaudeixen únicament dels drets reconeguts reglamentàriament als diputats considerats individualment”, que tenen fortament limitada la participació en els plens o en les comissions.

En el cas que Podem aconseguira expulsar Peremarch del grup abans que ella en formalitzara la baixa, la decisió s’hauria d’adoptar “almenys per la majoria absoluta dels membres del grup”. I, sempre segons el reglament, “acreditar-se davant de la Mesa de les Corts”, la direcció del Parlament, que té previst reunir-se dimecres, abans de la celebració d’un ple. Fonts de la Cambra preveuen que l’assumpte Peremarch es tractarà llavors.

Etiquetas
stats