eldiario.es

Focos

Arturo Puente


El Govern assegura que vol negociar però que no troba resposta de Rajoy

¿Estan el Govern central i la Generalitat mantenint reunions "discretes" i negociant? La resposta és que depèn a qui se li pregunti. El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va ser el primer a assegurar que era així, diumenge passat, però de seguida va ser rebatut pel seu company de partit, Xavier García Albiol. Mariano Rajoy va seguir la línia d'Albiol i va negar les trobades dilluns, però aquest dimarts el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tornava a atiar el foc assegurant que "li consta" que hi ha hagut contactes entre Rajoy i Puigdemont.

Enmig d'aquest embull de declaracions contradictòries, el Govern de la Generalitat ha afegit un "tant de bo" en el seu desmentit d'aquestes trobades. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, l'Executiu català té la màxima voluntat de seure "a negociar, a dialogar i a escoltar propostes", però no troba resposta per part del Govern espanyol.

"No entenem que encara no hi hagi data per a la trobada", ha assegurat Munté sobre l'esperada reunió entre Puigdemont i Rajoy, que es considerava imminent després del Nadal però que després es va ajornar. "Puc assegurar que per part nostra no hi ha cap problema d'agenda", ha descarregat responsabilitats la consellera.

Tal com ja va aplacar Puigdemont, la Generalitat segueix considerant que l'oferta que anticipa el Govern espanyol són poc més que cants de sirenes. "Aquesta suposada voluntat no es correspon amb els fets ni amb les actuacions que s'han portat a terme fins al moment", ha considerat la portaveu del Govern, després de recordar que Puigdemont ja va presentar davant Rajoy un document amb 46 peticions en les quals, de moment, no s'ha avançat.

Aquesta proposta de 46 apartats és precisament la base sobre la qual giren totes les travesses sobre la suposada oferta que Rajoy farà el Govern català. Malgrat això, Moncloa va deixar tancat que els únics àmbits en què hi hauria ofertes tindrien a veure amb les infraestructures, la inversió o els serveis socials que ha de finançar l'Estat, com ara la dependència.

Fora d'aquestes fronteres traçades pel Govern del PP queden altres peticions de Puigdemont, com el finançament, la devolució del 0,7% de l'IRPF social a les comunitats, les taxes judicials o la conflictivitat competencial. I, per descomptat, el referèndum, que la Generalitat segueix disposada a convocar malgrat les advertències del Tribunal Constitucional que aquest dimarts han arribat a la Mesa del Parlament i als membres del Govern.

"Diuen que volen parlar-nos de dependència, de finançament o de pensions... però fins ara no han estat diligents en cap d'aquests aspectes", s'ha sorprès Munté, que ha assegurat que "no és que ja no es pugui parlar del referèndum, és que no s'ha pogut parlar de res".

Seguir leyendo »

El Govern catalán asegura que quiere negociar pero que no encuentra respuesta de Rajoy

¿Están los Gobiernos central y de la Generalitat manteniendo reuniones "discretas" y negociando? La respuesta es que depende a quién se le pregunte. El delegado del Gobierno en Catalunya, Enric Millo, fue el primero en asegurar que era así, el pasado domingo, pero en seguida fue rebatido por su compañero de partido, Xavier García Albiol. Al de Badalona le siguió el propio Mariano Rajoy, quien negó estos encuentros el lunes, pero este martes el primer secretario del PSC, Miquel Iceta, volvía a atizar el fuego asegurando que "le consta" que ha habido contactos entre Rajoy y Puigdemont.

En medio de esta maraña de declaraciones contradictorias, el Govern de la Generalitat ha añadido un "ojalá" en su desmentido de estos encuentros. Según ha explicado la portavoz del Govern, Neus Munté, el Ejecutivo catalán tiene la máxima voluntad de sentarse "a negociar, a dialogar y a escuchar propuestas", pero no encuentra respuesta por parte del Gobierno español.

Seguir leyendo »

ERC impulsa mociones para sancionar a las eléctricas por pobreza energética desde los municipios

En plena guerra de Ada Colau contra las eléctricas por el contrato de suministro energético que las obliga a firmar protocolos contra la pobreza energética, ERC ha recogido este martes el guante, llevando el envite a las eléctricas al conjunto de ayuntamientos catalanes. Los republicanos han presentado un modelo de moción que impulsarán en todos los plenos municipales, instando a que sean los propios ayuntamientos quienes multen a las compañías que se salten la ley de pobreza energética.

La propuesta, presentada en rueda de prensa por representantes del partido en el ámbito municipal, catalán, estatal y europeo, se mira en el espejo de Sabadell, ayuntamiento que gobiernan. Desde el consistorio  sabadellense se han abierto hasta ahora 20 expedientes sancionadores, contra compañías que habría realizado cortes energéticos indebidos. Mientras, el Gobierno de la Generalitat había abierto en diciembre  125 expedientes, pero no había cobrado ninguna multa.

Seguir leyendo »

Els bombers proposen un protocol per quantificar la pobresa energètica oculta

Els bombers han denunciat en diverses ocasions la seva sospita que moltes de les víctimes que atenen per incendis ho són en realitat de la pobresa, que els impedeix escalfar-se o il·luminar-se en condicions de seguretat. No obstant això, aquesta sensació no pot anar més enllà de la sospita perquè les institucions no registren ni quantifiquen les situacions de vulnerabilitat energètica, que els bombers asseguren observar en les seves intervencions.

Aquest dimarts un col·lectiu de bombers catalans, pertanyents al cos de Bombers de la Generalitat i al de Barcelona, juntament amb l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), han presentat una proposta de protocol per detectar i quantificar les víctimes de la pobresa energètica. Els professionals consideren que elaborar aquests registres és necessari, tant per visibilitzar el problema com per poder alertar les institucions dels casos que observin.

Seguir leyendo »

Los bomberos catalanes proponen un protocolo para cuantificar la pobreza energética oculta

Los bomberos han denunciado en varias ocasiones su sospecha de que muchas de las víctimas que atienden por incendios lo son en realidad de la pobreza, que les impide calentarse o iluminarse en condiciones de seguridad. Sin embargo, esta sensación no puede ir más allá de la sospecha porque las instituciones no registran ni cuantifican las situaciones de vulnerabilidad energética, que los bomberos aseguran observar en sus intervenciones.  

Este martes un colectivo de bomberos catalanes, pertenecientes al cuerpo de Bomberos de la Generalitat y al de Barcelona, junto con la Alianza contra la Pobreza Energética (APE), han presentado una propuesta de protocolo para detectar y cuantificar las víctimas de la pobreza energética. Los profesionales consideran que elaborar estos registros es necesario, tanto para visibilizar el problema como para poder alertar a las instituciones de los casos que observen.

Seguir leyendo »

La Generalitat incumple la ley de transparencia para ocultar los informes que envía a embajadas

La Generalitat envía desde 2013 informes a embajadas, consulados y organismos internacionales que, elaborados por el área de Exteriores, ahora convertida en el departament de Afers Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, informan puntualmente del transcurrir del proceso soberanista. Pese a su extensa distribución, el Govern guarda el contenido de estos informes con máximo celo, hasta el punto de que está incumpliendo la ley de transparencia para ocultarlos al Parlament.

El Departament de Exteriors y Transparència, dirigido por Raül Romeva, se ha negado reiteradamente a revelar el contenido de estos documentos ante la petición de la diputada Susana Beltrán, de Ciutadans. Beltrán realizó la primera petición el 29 de septiembre de 2016 y la reiteró el 3 de octubre. La única respuesta que el Govern dio a su petición fue remitirla a la web, donde no se halla la información que reclama la diputada.

Seguir leyendo »

Malestar en sectores del PSC por el voto favorable al CETA de su representante en Bruselas

El voto favorable del PSC al tratado comercial con Canadá, aprobado el pasado miércoles en el Parlamento Europeo, ha levantado polvareda en sectores del partido socialista catalán, sobre todo los más cercanos a la alcaldesa de Santa Coloma, Núria Parlon. Pese a que los Socialistas europeos votaron dividido –66 de los 188 representantes emitieron un 'no'–, el eurodiputado de los catalanes, Javi López, votó afirmativamente, como el conjunto del PSOE.

El voto de López contrasta con la posición que hasta la fecha ha mantenido el partido, que ha apoyado diversas mociones contra el CETA tanto en el Parlament de Catalunya como en la Diputación de Barcelona, y en diversos municipios. Ayuntamientos como el de Lleida aprobaron sus resoluciones contrarias a los tratados de libre comercio en fechas tan recientes como el pasado 22 de diciembre.

Seguir leyendo »

El tribunal paralitza el concurs energètic de Colau que deixava fora les grans elèctriques

Les grans elèctriques no han dit la seva última paraula en el contenciós que mantenen contra l'ajuntament de Colau. Aquest dimecres el Tribunal de Contractes del Sector Públic ha accedit a paralitzar el concurs pel subministrament d'energia elèctrica del consistori de Barcelona, com reclamava Endesa. Aquesta companyia, juntament amb Gas Natural, no s'havia presentat al concurs en entendre que contenia una clàusula sobre pobresa energètica que les discriminava.

L'acordada aquest dimecres és una suspensió cautelar, fins que el tribunal resolgui el contenciós, per la qual s'impedeix a l'Ajuntament adjudicar el contracte de 65 milions d'euros. Les dues elèctriques van rebutjar presentar-se al concurs i el van recórrer, encara que només Endesa, l'actual titular d'aquest contracte, va demanar mesures cautelars.

Seguir leyendo »

El tribunal paraliza el concurso energético de Colau recurrido por las grandes eléctricas

Las grandes eléctricas no han dicho su última palabra en el contencioso que mantienen contra el ayuntamiento de Colau. Este miércoles el Tribunal de Contratos del Sector Público ha accedido a paralizar el concurso para el suministro de energía eléctrica del consistorio de Barcelona, como reclamaba Endesa. Esta compañía, junto a Gas Natural, no se habían presentado al concurso al entender que contenía una cláusula sobre pobreza energética que las discriminaba.

La acordada este miércoles es una suspensión cautelar, hasta que el tribunal resuelva el contencioso, por la que se impide al ayuntamiento adjudicar el contrato de 65 millones de euros. Las dos eléctricas rechazaron presentarse al concurso y lo recurrieron, aunque solo Endesa, la actual titular de este contrato, pidió medidas cautelares.

Seguir leyendo »

Així és com la dreta catalana planteja (i guanya) batalles culturals contra Ada Colau

Mark Serra és un empresari i militant independentista molt conegut en certs àmbits de Catalunya. No en va, la seva pàgina de Facebook compta amb prop de 73.000 seguidors i el seu Twitter amb més de 22.000. Dissabte passat, entre les 12:30 i les 15 hores, Serra va deixar quatre missatges a les seves xarxes que es van compartir prop de 2.000 vegades. En ells clamava contra una instal·lació artística al Fossar de les Moreres i insultava Ada Colau com a "okupa botiflera". Milers d'usuaris van imitiar-lo. Unes hores després l'Ajuntament desmuntava la instal·lació.

El capítol d'aquest dissabte és l'últim exemple de com un sector de la dreta nacionalista catalana planteja i guanya batalles polítiques contra l'ajuntament que dirigeix Ada Colau, centrades al voltant de símbols de la identitat catalana, suposades agressions nacionals i la disputa de valors polítics.

Seguir leyendo »

 • Barcelona

  TMB debe revelar los nombres y sueldos de sus directivos fuera de convenio desde 2007

  #3 Lapsus, corregido! Muchas gracias.

   • Votar a favor 1
   • Votar en contra 0
 • Política

  Un empate a 1.515 votos en la asamblea de la CUP mantiene en vilo la investidura de Artur Mas

  #15 Tienes toda la razón, acabo de actualizar la pieza para incluir un párrafo explicándolo. Gracias por la observación.

   • Votar a favor 7
   • Votar en contra 0
 • Política

  “Hay un movimiento de las periferias hacia el centro para cambiar el Estado”

  #13 Tienes razón, la entrevista está hecha en catalán y es una mala traducción. Lo he editado. Gracias por la corrección!

   • Votar a favor 4
   • Votar en contra 0
 • Política

  Podemos se centra en lograr una victoria sobre el PSOE en Catalunya para encarrilar las generales

  #26 Por dar datos: de 15 días que dura la campaña electoral, Iglesias ha estado presente 9 de ellos. En total ha asistido a al menos 13 actos, entre ellos todos los mítines de gran formato que ha realizado Catalunya Sí que es Pot. Durante el mismo periodo, Iglesias ha multiplicado sus apariciones en la prensa, concediendo entrevistas a la mayoría de grandes medios catalanes, impresos, televisiones y radios. Saludos.

   • Votar a favor 8
   • Votar en contra 1
 • Política

  Las acusaciones de corrupción meten a Mas en un debate electoral en el Parlament

  #8 La manifestación de 2012 fue el 11 de septiembre y la reunión sobre el pacto fiscal Rajoy-Mas el 20 de septiembre del mismo año. Ayer Mas durante su comparecencia aseguró que había mantenido reuniones "los meses anteriores" a aquella reunión. Copio el párrafo tal y como aparece en la transcripción del Parlament: " I no em diguin, senyor Rodríguez, que la reunió del tema del Pacte fiscal va durar dues hores, perquè no ho saben vostès això, vostès només saben el que és públic, però no saben què va passar els mesos anteriors, i algun dia ho explicaré amb detall, però ja els puc dir avui que jo vagi tenir vàries reunions de cinc i sis hores seguides que no se’n va assabentar ningú amb el senyor Rajoy, president del Govern espanyol, parlant del Pacte fisca, i el vaig advertir del que estava venint, el vaig avisar, li vaig dir «no teniu el termòmetre ben posat del que està passant a Catalunya, teniu una ignorància total del que està passant a Catalunya», i com sempre no em van fer cas, no a mi, sinó a la situació que hi havia, i em vaig passar mesos parlant del Pacte fiscal. " Puedes verlo en la página 21 en este documento: http://www.parlament.cat/document/trancripcio/151244.pdf

   • Votar a favor 4
   • Votar en contra 0
 • Política

  La implosión controlada de CiU

  #6 Toda la razón, ambos son de 1931, pero parece que ERC se fundó en marzo y Unió en noviembre. No sé por qué pensaba que era al contrario. Gracias por estar pendientes de estas cosas.

   • Votar a favor 1
   • Votar en contra 1
 • Política

  Los posibles pactos para arrebatar la alcaldía a Colau encienden la campaña de Barcelona

  #2 Porque si Trias ganase en número de votos, tal como predicen las dos encuestas que citas, no hace falta que nadie le apoye para convertirse en alcalde, con que no haya un candidato alternativo que cuente apoyos de la mayoría absoluta le es suficiente. En las elecciones locales gana la lista más votada a no ser que haya una mayoría absoluta alternativa. Por eso el pacto CiU-PSC-ERC solo tendría sentido en el caso que Trias quede por detrás de Colau.

   • Votar a favor 4
   • Votar en contra 0
 • Política

  Cómo ERC se hizo con el centroizquierda catalán

  #8 #6 El asunto de la IS y ERC es casi tan viejo como la formación. Ya en la división entre la ERC de Barrera y el PSC-Reagrupament de Pallarch se encuentra la discusión sobre la IS de fondo. Aquí se explica bien http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/02/pallach_no_es_una_pipa_98629.php En fechas más recientes ERC ha tenido momentos de más acercamiento y menos a la socialdemocracia europea. Por ejemplo, cuando a principios de la década pasada Esquerra marcaba su estrategia de futuro, volvió a salir el tema: http://elpais.com/diario/2000/03/28/catalunya/954205646_850215.html Pero si tiene algún sentido en este artículo es porque Ernest Maragall en su desembarco en ERC reivindicó las alianzas con el PES y se reivindicó como interlocutor con los socialistas en Europa: http://www.europapress.es/catalunya/noticia-maragall-ofrece-interlocutor-soberanismo-schulz-socialismo-europeo-20140413104307.html Algo que, en vista de su posición sobre el proceso soberanista, deben dejar aparcado, tal como explica el artículo.

 • Política

  Las acusaciones de corrupción meten a Mas en un debate electoral en el Parlament

  #8 La manifestación de 2012 fue el 11 de septiembre y la reunión sobre el pacto fiscal Rajoy-Mas el 20 de septiembre del mismo año. Ayer Mas durante su comparecencia aseguró que había mantenido reuniones "los meses anteriores" a aquella reunión. Copio el párrafo tal y como aparece en la transcripción del Parlament: " I no em diguin, senyor Rodríguez, que la reunió del tema del Pacte fiscal va durar dues hores, perquè no ho saben vostès això, vostès només saben el que és públic, però no saben què va passar els mesos anteriors, i algun dia ho explicaré amb detall, però ja els puc dir avui que jo vagi tenir vàries reunions de cinc i sis hores seguides que no se’n va assabentar ningú amb el senyor Rajoy, president del Govern espanyol, parlant del Pacte fisca, i el vaig advertir del que estava venint, el vaig avisar, li vaig dir «no teniu el termòmetre ben posat del que està passant a Catalunya, teniu una ignorància total del que està passant a Catalunya», i com sempre no em van fer cas, no a mi, sinó a la situació que hi havia, i em vaig passar mesos parlant del Pacte fiscal. " Puedes verlo en la página 21 en este documento: http://www.parlament.cat/document/trancripcio/151244.pdf

   • Votar a favor 4
   • Votar en contra 0
 • Política

  Arrimadas presenta ante Puigdemont 15 propuestas en las que Catalunya no tiene competencias

  #3 a esta lo que le hace falta es un buen revolcon que encantado se lo daba yo mismo de lo buena que esta luego ya le convencería que no esta en el lugar adecuado

   • Votar a favor 0
   • Votar en contra 11
 • Política

  Las acusaciones de corrupción meten a Mas en un debate electoral en el Parlament

  #8 La manifestación de 2012 fue el 11 de septiembre y la reunión sobre el pacto fiscal Rajoy-Mas el 20 de septiembre del mismo año. Ayer Mas durante su comparecencia aseguró que había mantenido reuniones "los meses anteriores" a aquella reunión. Copio el párrafo tal y como aparece en la transcripción del Parlament: " I no em diguin, senyor Rodríguez, que la reunió del tema del Pacte fiscal va durar dues hores, perquè no ho saben vostès això, vostès només saben el que és públic, però no saben què va passar els mesos anteriors, i algun dia ho explicaré amb detall, però ja els puc dir avui que jo vagi tenir vàries reunions de cinc i sis hores seguides que no se’n va assabentar ningú amb el senyor Rajoy, president del Govern espanyol, parlant del Pacte fisca, i el vaig advertir del que estava venint, el vaig avisar, li vaig dir «no teniu el termòmetre ben posat del que està passant a Catalunya, teniu una ignorància total del que està passant a Catalunya», i com sempre no em van fer cas, no a mi, sinó a la situació que hi havia, i em vaig passar mesos parlant del Pacte fiscal. " Puedes verlo en la página 21 en este documento: http://www.parlament.cat/document/trancripcio/151244.pdf

   • Votar a favor 4
   • Votar en contra 0