Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC proposa avançar la qüestió de confiança de Puigdemont i el PDC li demana “no despistar-se”

Joan Tardà proposa una moció de confiança abans de l'11 de setembre

Oriol Solé Altimira

El curs polític català arrencarà amb la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En totes les agendes està marcada per la segona quinzena de setembre, però aquest dilluns, ERC, que comparteix Govern amb el Partit Demòcrata Català (l'antiga Convergència), ha proposat que tingui lloc abans de la Diada de l'11 de setembre. Segons el parer del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, Puigdemont superarà la qüestió de confiança, fet que serviria per celebrar l'11 de setembre amb “alegria i optimisme” a més d'“accelerar” el procés sobiranista.

Ràpidament l'ha cridat a l'ordre la nova coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal. La diputada ha exposat que allò veritablement important no és la data en què se celebra sinó quin paper pensa adoptar la CUP a la qüestió de confiança: si donar suport a Puigdemont o alinear-se amb la resta de partits de l'oposició.

“No ens despistem. L'important segueix sent la CUP, que ha de decidir si estan entre els que construeixen o els que bloquegen. La viabilitat del procés polític depèn de la CUP. Ha de decidir si se sumen a la viabilitat del procés”, ha exposat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apostat per celebrar la qüestió de confiança després de la Diada, han explicat fonts del Govern, i no abans, com ha proposat ERC. Les mateixes fonts han explicat que es tracta d'una decisió acordada en el si del mateix Executiu català, que integren CDC i ERC, i la previsió és convocar-la per la segona meitat del mes de setembre.

Tardà ha indicat que la qüestió de confiança “és una gran oportunitat, no només perquè el Parlament atorgui la seva confiança al nostre Govern, sinó també per rellançar el procés, que entra en la fase final fins arribar al moment de complir el compromís adquirit de proclamar el nou Estat”.

Les diferències entre els antics socis independentistes versen, entre altres assumptes, sobre incloure els pressupostos de 2017 a la qüestió de confiança –l'escenari desitjat pel Govern però que la CUP ha rebutjat– i també sobre la viabilitat de celebrar un referèndum unilateral d'independència (RUI). Mentre la CUP es mostra entusiasta sobre el RUI, a l'antiga Convergència hi ha disparitat d'opinions. El conseller Santi Vila el va titllar d'“aportació inoportuna”, però Pascal ho ha considerat una “opció real” per al full de ruta sobiranista.

Preguntat pel referèndum unilateral, Tardà s'ha limitat a assenyalar que la qüestió de confiança ha d'actuar com a “catalitzador” per accelerar el procés, i han de ser Junts pel Sí (JxSí) i la CUP els que decideixin sobre quines bases negocien.

Etiquetas
stats