Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Activistes internacionals denuncien a l’Hospital del Mar el cost dels tractaments contra l’hepatitis C

Acció davant l'Hospital del Mar. /ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Barcelona —

Un grup d’activistes internacionals en defensa de la salut pública del col·lectiu “Your money or your life” (“Els teus diners o la teva vida”) han organitzat una acció a l’accés principal de l’Hospital del Mar, a Barcelona, per exigir medicaments assequibles per curar l’hepatitis C. Aquesta acció ha coincidit amb el tancament a l’hospital “12 de octubre”, a Madrid, d’afectats per aquesta malaltia que reclamen que se’ls faciliti l’accés a un nou medicament, el sofosbuvir (Sovaldi, de marca comercial), que garanteix una cura absoluta i sense efectes secundaris.

Aquest medicament va ser descobert per un laboratori que va ser comprat per l’empresa Gilead. Aquesta empresa negocia directament amb els governs dels diferents països el preu al qual els subministra Sovaldi. El Govern espanyol ha decidit dedicar 125 milions a adquirir el medicament, tot i que no s’ha fet públic l’acord entre el Govern i Gilead, ja que l’empresa reclamava 40.000 euros per cada tractament i l’Executiu n’oferia 25.000. Això fa que només es pugui subministrar a entre 3.000 i 4.000 pacients, quan hi ha més de 700.000 persones afectades per la malaltia.

Els activistes internacionals van disfressar-se d’executius, metges i infermeres i van organitzar una fira en la qual una ruleta determinava el cost del medicament i els participants triaven entre “La Borsa i la vida”. L’ex-eurodiputat David Hammerstein, un dels promotors de l’acte, lamentava que “s’està jugant amb les nostres vides. No pot ser que un bé públic com la salut estigui en mans privades que guanyen milers de milions en aquest joc”. Segons Hammerstein, una píndola de Sovaldi podria costar un euro al dia i curaria un malalt d’hepatitis C en tres mesos i, en canvi, li costa a l’administració pública entre 300 i 400 euros. L’única explicació d’aquesta situació és, per l’eurodiputat, que els Governs no gosen enfrontar-se amb les poderoses farmacèutiques. Ni l’espanyol, ni el català, ni pràcticament cap govern del món. L’única sortida és, segons ell, que s’imposi una regulació internacional que obligui a baixar el preu de medicaments com els que curen l’hepatitis C. Sinó, continuarem en la situació actual, que va qualificar de “diabòlica” i que “porta a triar entre qui pot continuar vivint i qui no”.

Santiago Nistal: “Si arribo a necessitar aquest medicament em moriré”

Santiago Nistal va ser una de les persones que va firmar les demandes dels activistes perquè es subministri Sovaldi a tots els malalts d’hepatitis C que el necessitin. Ell pateix aquesta malaltia des de fa molts anys i es troba en una situació estable després de ser tractat amb interferon, que li provocava molts efectes secundaris. Havia anat a l’Hospital del Mar a fer-se un control i el van trobar bé. L’han tornat a convocar d’aquí a mig any. Confia que la malaltia no evolucioni cap a cirrosi.

Es va voler informar sobre el nou tractament. “És una vergonya que un medicament necessari perquè visqui la gent no estigui a l’abast de tothom. Jo cobro una pensió de 650 euros i si arriba una situació en la qual el necessiti a vida o mort, m’hauria de morir. No tindria diners per pagar-lo”.

“La medicina i la sanitat diuen que és pública, universal i gratuïta, però jo no ho veig, perquè el que té diners es cura del que vol i els que no tenim diners hem de morir-nos o morir-nos”, va concloure.

Etiquetas
stats