Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

“Diuen, diuen, diuen”

L'advocat Cristóbal Martell fa gestos a Marta Ferrusola perquè no segueix parlant / ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges / Enric Català (fotos)

El president de la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política, David Fernández, ha anunciat, en començar la sessió d’avui, que el primer compareixent, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, li havia comunicat que llegiria un comunicat però que no contestaria les preguntes que li fessin. Com era de preveure, Pujol s’ha anat escalfant davant les preguntes enverinades d’alguns diputats i ha acabant dialogant i discutint amb tots ells.

El que no era previsible és que l’esposa de l’expresident, Marta Ferrusola, caigués en la mateixa trampa i que, després de comunicar que s’acollia al dret a no declarar, ha acabat parlant molt més del que l’advocat, Cristóbal Martell, hauria volgut. Martell ha estat un dels que més ha patit en aquesta Comissió fent tota mena de gestos amb la cara i les mans perquè Ferrusola s’adeqüés a les instruccions que li havia donat de restar callada. Sense èxit.

L’expressió que ha fet fortuna en la compareixença d’avui ha estat el “diuen, diuen, diuen” utilitzat per l’expresident Pujol. L’ha fet servir per donar a entendre que les seves explicacions no serveixen de res perquè predomina la voluntat de fer cas de rumors i informacions sense credibilitat que el perjudiquen. Aquest “diuen, diuen, diuen” s’ha convertit al final de la seva compareixença en un “vagin dient, vagin dient, vagin dient. No em trauré els audífons per no escoltar-los però facin el que vulguin. Això no és seriós”.

Marta Ferrusola ha pujat un graó en aquesta actitud, en afirmar que “Catalunya no es mereix això”, quan ha valorat les preguntes que li feia el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa. La relació entre el matrimoni Pujol i els seus fills ha estat un dels elements més sucosos de la reunió. Ferrusola ha sorprès els assistents fent afirmacions com “No en tenim ni cinc”; “Els meus fills van amb una mà al davant i una altra al darrera”; “El meu fill gran tenia un Ferrari desballestat”; o un irònic “Jo anava a Andorra amb policies amb quatre fusells, sis escopetes i un tanc”.

Jordi Pujol, que havia justificat, abans, l’increment patrimonial dels seus fills dient que “No diuen que els catalans hem de ser capaços de sortir fora? Fer negocis a l’Argentina no és cap delicte. A més, hi va haver una època en què es feien molts diners”. S’ha distanciat de la passió del seu fill gran per acumular cotxes de gama alta: “Jo vaig trigar vint anys a canviar-me el meu”,

El fill del Ferrari desballestat, Jordi Pujol Ferrusola, ha explicat després que “hi ha gent que compra vaixells, art o llibres religiosos. A mi m’agraden els cotxes antics”. En té tretze. Ha fet una intervenció absolutament contrària a la dels seus pares, tan prolixa que ha aclaparat els diputats amb el repàs de les seves accions empresarials. Ha aprofitat l’ocasió per posar en evidència que molts diputats intervenen en temes dels quals no en tenen ni idea. Entre d’altres, ha esmentat el ja desaparegut diputat comunista Antoni Gutiérrez Díaz, que era pediatra i va participar en una comissió sobre energia nuclear, o l’advocada socialista Laia Bonet, que acaba de ser fitxada per Acciona.

S’ho ha fet venir bé, fins i tot, per fer sortir Belén Esteban en les seves reflexions. I ha deixat la sensació que si en comptes de fer negocis s’hagués dedicat a la política, hauria fet una bona carrera, vista la seva capacitat dialèctica. “El 'diuen, diuen, diuen' a mi no em preocupa”, s’ha vantat. Potser no ha estat fi quan ha afegit que “Artur Mas és molt amic meu i sé que quan el necessiti, el tindré al meu costat”. Mas va distanciar-se d’ell quan fa quinze dies va comparèixer al mateix escenari.

Tantes explicacions no han afegit, però, ni una dada que aclareixi allò que la Comissió d’Investigació vol saber: D’on surten els diners que Marta Ferrusola i quatre dels seus fills tenien a Andorra i van regularitzar poc abans que Jordi Pujol fes la seva confessió del 25 de juliol passat. Jordi Terrades, del PSC, li ha demanat que “expliqui, expliqui, expliqui i aixequi el secret bancari dels comptes familiars”. Isabel Vallet s’ha sumat als jocs de paraules i ha demanat que “els jutjats instrueixin, instrueixin, instrueixin” però que tem que acabin concloent que “roben, roben, roben”.

Pujol s’ha hagut de mossegar la llengua per no continuar replicant al “Diuen, diuen, diuen”. Dilluns que ve els toca comparèixer a tres fills més: Oleguer, Oriol i Pere. I l’altre dilluns, als tres restants: Josep, Marta i Mireia.

El “diuen, diuen, diuen”, seguirà.

Etiquetas
stats