Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Duran i Lleida posa en marxa una plataforma de centre a Catalunya

Duran i Lleida

elDiario.es Catalunya

“Catalunya al centre”, així es dirà la plataforma en què està treballant el líder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida des que va abandonar les seves responsabilitats a CiU el juliol passat. Segons explica la Cadena SER, l'exsecretari general de la coalició té per objectiu reconstruir un espai de centre polític a Catalunya.

La plataforma comptaria amb suports en el món universitari, cultural, econòmic i empresarial, i també amb exmilitants del PSC. En un context en què el procés independentista fa perillar 36 anys de coalició amb Convergència, Duran aposta per reconstruir l'espai del centre polític. Precisament la crisi entre Convergència i Unió és un dels assumptes que tindrà sobre la taula la nova direcció de CDC, que es ratificarà demà.

Els desencontres entre les dues formacions porten produint-se amb intensitat creixent des que va començar el procés sobiranista. Duran, partidari de l'anomenada 'tercera via' de negociació entre Catalunya i el Govern espanyol, va cristal·litzar la distància amb l'actual ruta de CiU quan va fer un pas enrere al juny, deixant la seva posició fins llavors com a número dos de la coalició. La renúncia del líder democristià dels seus càrrecs a la federació marcava un malestar amb l'ala sobiranista i un tancament en banda a una possible coalició en el bloc independentista en unes eventuals eleccions plebiscitàries. Poc temps després Duran va anunciar la seva intenció de crear un nou moviment polític amb vocació central des del catalanisme.

Si la plataforma 'Catalunya al centre' està integrada per Unió és una cosa que des del partit democristià no clarifiquen. Preguntats per CatalunyaPlural, fonts d'UDC asseguren no tenir constància que Duran hagi registrat aquesta plataforma, i desmenteixen la informació apareguda que hi hagi una comissió d'Unió que treballi com a enllaç dins de la nova marca.

Unió es desmarca de la coalició unionista

L'oferta de formar un pacte entre partits partidaris de la unitat d'Espanya, proposta Ciutadans, PSC i UDC per la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha estat rebutjada de ple per Toni Font, vicesecretari general democristià, assegurant que “CDC i UCD compartim el compromís electoral de fer una consulta emparada en la legalitat”.

Amb la mateixa fredor ha respost la resta de partits. Des de les files de Ciutadans seu líder Albert Rivera ha assegurat que els votants de Ciutadans no votaran a “el partit de Bárcenas”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha negat aquesta possibilitat al·legant que és temps de crear “ponts i no fronts”.

Etiquetas
stats