Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guanyem Barcelona aterra als barris per “guanyar preguntant”

Primer acte de Guanyem Barcelona al barri del Clot / @guanyem

João França

Barcelona —

Després d'una multitudinària presentació pública, la plataforma Guanyem Barcelona per fi aterra als barris. Prop de 300 persones es van aplegar davant el Mercat del Clot per conèixer de primera mà i dialogar amb aquest nou projecte polític que proposa una candidatura a l'Ajuntament de Barcelona. Comencen aquí aquestes presentacions perquè els va convidar gent del barri. Presenta l'acte Francesc Consuegra, membre de l'associació de veïns, l'assemblea i Procés Constituent al barri, que repassa les lluites veïnals amb dues idees claus, que “a El Clot - Camp de l'Arpa no ens han regalat res” i que “no hem de tenir por a guanyar”.

“Volem saber què vol dir guanyar el Clot i això és el que hem de començar a discutir avui”, apuntava Ada Colau, una de les portaveus del moviment. El que vol Guanyem, diuen, és “guanyar preguntant”. La màxima connecta amb la proposta zapatista de “manar obeint”, una idea recollida al manifest amb el que es presenten. “Veiem que són els menys els que ara manen, i manen sense obeir, manen manant”, deia el Subcomandant Marcos. El diagnòstic de Guanyem és semblant. Diuen que els interessos d'uns pocs estan prenent la ciutat –i no només la ciutat– a la majoria i volen donar-li la volta.

La plaça plena genera il·lusió. “A mi que Guanyem vingui aquí a preguntar m'arriba al cor”, diu un veí. No són pocs els que fan al·lusió al record del 15-M. Hi ha, però, qui demana més. “Hem vist omplir-se aquesta plaça altres cops, omplir-se i buidar-se després, no podem tornar a delegar, hem de ser activistes diaris”, reclama un altre. També apunten que cal trobar fòrmules de participació perquè no tothom s'hi pot dedicar completament. Una dona amb les seves dues filles i carregada amb una gran bossa agafa el micro per dir: “Jo me n'haig d'anar cap a casa però abans de marxar volia dir que jo assumeixo la meva responsabilitat com a dona i com a mare i no puc ser-hi cada dia, però el dia que calgui allà hi seré”. La gent de Guanyem s'emociona.

Obrir l'Ajuntament

La proposta de l'acte passava per preguntar per una banda com vol la gent que sigui Barcelona i el seu barri, i per l'altre com volen que funcioni Guanyem. En les gairebé dues hores que dura la trobada no s'arriben a grans concrecions, però els veïns expressen les seves inquietuds i els impulsors de la plataforma en prenen nota.

“Hem establert unes mesures que creiem que són de mínims, però no hem elaborat un programa complet, per una banda perquè creiem que això ho hem de fer entre tots i totes, i per l'altra perquè el que volem no és arribar a l'Ajuntament amb un programa tancat per ocupar el lloc d'uns altres, volem obrir-lo, que corri l'aire, descentralitzar-lo i establir mecanismes perquè les decisions la prengui la gent, que no es pugui fer un sol pla de barri sense els veïns”, explica Colau.

Davant aquesta idea una veïna surt a mostrar la seva il·lusió per recuperar la ciutat: “Precisament aquest matí m'he empadronat a Barcelona. Vaig haver de marxar d'aquí perquè necessitava un canvi d'aires, perquè tinc dos fills i la ciutat s'estava fent invivible, però la trobava a faltar. Que bé que ara que torno siguin els aires els que canviïn”.

Com fer la confluència

Algunes intervencions insistien en la necessitat d'anar tots a una. La confluència amb partits és un dels temes més espinosos de la proposta de Guanyem i tampoc va faltar en aquesta primera trobada. “Sóc de la CUP i vull confluir”, deia el Genís mirant als ulls a l'Ada Colau. Després dels riures i aplaudiments de plaça, va seguir: “però sempre hi ha peròs, vull confluir però no amb algú que cobra 75 mil euros l'any com el senyor Ricard Gomà d'ICV, amb algú que ha governat la ciutat, hem de trencar amb moltes coses i si no ho fem ni jo ni molts dels meus hi serem”, apunta.

La portaveu de Guanyem assentia mostrant el seu acord. “Fer-nos crítica és bo i és constructiu; fem la crítica que ens haguem de fer, però no caiguem en la lògica del retret”, reclama. “Anem a concretar com volem que sigui la política de la confluència, i si un problema són els sous, parlem de sous, establim quin és el contracte ètic que volem i només qui accepti això podrà confluir, però aparquem els prejudicis”, diu.

Ara bé, més enllà dels partits, Eloi Badia, un dels impulsors de Guanyem, envia un missatge a la plaça: “De tots els actors que han de confluir, l'únic indispensable sou vosaltres”.

Etiquetas
stats