Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC prepara una executiva amb fort pes municipal per obrir el partit a noves sensibilitats

Iceta lidera sense tensions el congrés socialista que vol que ajudi al rellançament del partit

Tomeu Ferrer

La segona jornada del congrés del PSC ha transcorregut sense gaires sorpreses. Fidel a la seva màxima, Iceta ha intentat, amb les seves intervencions, ampliar les fronteres del partit, però sense desnaturalitzar la seva essència profunda. Mentrestant, el partit aposta pel municipalisme. Això pot veure's ratificat amb el nomenament de la nova executiva aquest diumenge. Sonen amb força els noms de Meritxell Batet, Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet; la també alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, la diputada Eva Granados, i l'eurodiputat Javi López. Només sembla que el debat sobre el secretari d'organització, clau en els partits polítics clàssics, atura un acord total.

El nou primer secretari del partit dels socialistes fet una crida a ampliar les fronteres de la seva organització. Ho ha fet especialment de cara als militants actuals. Iceta ha advertit que moltes de les certeses amb les quals compten els afiliats i dirigents del PSC s'hauran de discutir per integrar les noves sensibilitats. El partit socialista aspira a incorporar les persones que aposten per aplicar una política socialdemòcrata, però al mateix temps que la seva perspectiva nacional quedi cenyida al catalanisme no independentista. Amb aquesta proposta Iceta aspira a representar l'espai que en la seva opinió queda buit entre Ciutadans i l'independentisme.

República

Un congrés és un lloc on les organitzacions polítiques fixen no només les tàctiques sinó també, quan cal, els seus objectius finals. Així, en els documents oficials sorgits del conclave socialista surt una definició que potser no agradarà molt a alguns dels dirigents del PSOE. Els socialistes catalans es defineixen en favor d'una república federal que abasti el conjunt de l'Estat espanyol, un territori que es defineix també com a multinacional.

En el camí algunes esmenes de les bases han quedat a la cuneta. Això ha passat amb una de l'agrupació de Granollers demanava una consulta sobre la independència, que no ha arribat al plenari.

El primer secretari socialista ha esmentat el concepte reagrupament per enfortir el partit. Una segona passa seria, obrir un diàleg amb el partit que dissenya actualment Ada Colau amb els seus aliats, els Comuns.

Etiquetas
stats