Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

VÍDEO | La PAH presenta les seves exigències als partits de cara a les generals

La PAH protesta a la seu del PP a Barcelona. /CARMEN SECANELLA

João França

Barcelona —

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha presentat aquest dimarts amb un vídeo 5 exigències en matèria d'habitatge que reclamen que els partits –“els nous i els que ja existien”– incloguin en els seus programes de cara a les pròximes eleccions generals. “Necessitem saber si realment esteu amb la ciutadania, així sabrem qui votar i qui assenyalar”, diuen els afectats.

En les últimes cites electorals no han dubtat a assenyalar amb campanyes d'escraches els partits que ignoraven les seves propostes: a les europees el PP i a les municipals catalanes, CiU i PP, que no s'havien posicionat sobre la ILP de la PAH al Parlament, tot i que finalment van votar a favor del text, aprovat per unanimitat.

Les tres primeres mesures plantejades ara van en la línia de les demandes històriques de la PAH, que ja s'incloïen en la ILP que van portar al Congrés el 2013 i va ser bloquejada per la majoria absoluta del PP. En primer lloc, “fer efectiu el dret a l'habitatge tal com estipula la Constitució”. En segon, “garantir les mesures de segona oportunitat per als deutors de bona fe entre les quals s'hi inclouen la dació en pagament retroactiva i la condonació del deute”. Finalment, “garantir l'accés a lloguers dignes per a les persones i unitats familiars en situació de vulnerabilitat”.

La quarta mesura, que ja es va incorporar a la ILP catalana, ara convertida en llei, reclama garantir els subministraments bàsics i acabar amb els talls d'aigua, llum i gas a famílies en situació de vulnerabilitat. Finalment, com a cinquena mesura, la plataforma proposa la creació d'“un observatori de l'habitatge que analitzi en profunditat la situació de l'habitatge a Espanya”.

Exigències a Catalunya

Les demandes presentades aquest dimarts a la PAH no van dirigides a la cita electoral més propera, les eleccions catalanes, ja que el Parlament va aprovar al final de la legislatura les exigències que plantejava la PAH a l'administració autonòmica. En canvi, el que exigeix la PAH als partits catalans és un compromís amb el compliment immediat de la ILP.

“Som perfectament conscients que el fet d'aprovar una llei no canvia la realitat de forma immediata, sinó que cal forçar la seva aplicació efectiva”, deien les PAH de Catalunya en un comunicat fa una setmana. “Fins i tot hi ha lleis -habitualment, les que defensen els drets de la majoria- que no s'apliquen perquè hi ha grups molt poderosos (com els bancs) que mouen cel i terra perquè es guardin al calaix o perquè es vulnerin. No permetrem de cap manera que això passi amb la ILP de Vivenda ”, declaraven.

Etiquetas
stats