Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Barcelona demana una nova reunió del Palau perquè el Govern accepti acusar Convergència

El regidor de Transparència a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens

Yeray S. Iborra / Oriol Solé Altimira

L'Ajuntament de Barcelona ha demanat una nova reunió del Consorci del Palau a la Generalitat de Catalunya, que divendres passat va impedir que el Palau de la Música acusés Convergència pel suposat cobrament de comissions de Ferrovial. “Tenim temps fins dimecres, interpel·lem al Govern perquè rectifiqui la seva posició en una nova reunió”, ha destacat el regidor de Transparència del consistori, Jaume Asens. Per la seva banda, la Generalitat ha tornat a afirmar que no acusarà.

Si bé l'Ajuntament de Barcelona considera que “el passat divendres es va perdre una oportunitat”, el consistori ha assegurat que encara “queden dos dies” per poder arribar a un acord i fer les modificacions processals que permetin que el Palau de la Música acusi Convergència al judici pel cas Palau. Aquestes modificacions es podran produir fins dimecres, moment en el qual l'acusació del Palau pot elevar les seves conclusions provisionals a finals o decidir modificar-les.

L'Ajuntament de Barcelona ha demanat al Govern que es decanti i esculli entre defensar “els interessos d'un partit o els del país”. El regidor Jaume Asens ha afegit que és “intolerable” l'ús de la institució del Palau per “buscar la impunitat per part de les mateixes persones que el van utilitzar, suposadament, per finançar-se irregularment”.

“El Palau és víctima i la seva imatge ha estat danyada”, ha acompanyat el gerent de l'Ajuntament de Barcelona i antic tresorer del Palau, Joan Llinares. Segons ell, el Palau ha de rebre ara “la totalitat” del suposat frau, uns 6,6 milions d'euros.

Si bé l'Ajuntament de Barcelona ha basat gran part de la seva compareixença d'aquest dimecres a instar la Generalitat a una modificació, també ha estat crític amb l'Estat, que divendres passat no va acudir a la reunió del Consorci al·legant problemes d'agenda. Jaume Asens ha lamentat l'actitud del Ministeri de Cultura, que no va delegar el seu vot.

La Generalitat es reafirma en no acusar

El conseller de Cultura de la Generalitat i representant del govern autonòmic en el Consorci, Santi Vila (PDECat), s'ha reafirmat en la negativa d'acusar Convergència. “Actuarem en conseqüència amb la sentència judicial que surti”, ha assegurat, i ha afegit que el Govern no té previst tornar a tractar aquest assumpte en la reunió d'aquest dimarts.

Vila, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha arribat a afirmar que el judici del cas Palau “no es feia contra Convergència” fins que els exresponsables de l'auditori, Fèlix Millet i Jordi Montull van confessar al març les comissions de Ferrovial al partit. Quan la presentadora del programa, Mònica Terribas, li ha recordat que l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, està acusat en la causa, Vila s'ha limitat a assenyalar que la Generalitat “actuarà en conseqüència” amb la futura sentència.

En la seva intervenció radiofònica, Vila ha passat per alt que la peça separada sobre el finançament il·legal de CDC a través del Palau es va obrir el 2011 i que el partit està sent jutjat com a responsable civil a títol lucratiu, és a dir, per beneficiar-se del saqueig del Palau. Per aquest motiu CDC té embargades seus per valor de 6,6 milions, la quantitat a la qual presumptament van ascendir les comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública.

Vila també ha volgut contestar a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que aquest diumenge va instar a “repensar” la seva negativa a acusar CDC i Ferrovial. “No sé si a ERC saben que la posició del departament de Cultura és la de la Generalitat”, ha llançat Vila als seus companys d'Executiu d'ERC.

Etiquetas
stats