Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“No m'agrada la imputació de Collboni, serem implacables”

Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia, a l'Ajuntament de Barcelona

Yeray S. Iborra

Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, ha manifestat en reiterades ocasions el cansament del govern; un govern d'11 regidors dels 41 que conformen el ple de la ciutat, que ara passa a 15 amb la incorporació del PSC. A la taula del seu despatx té fins a tres tipus diferents de vitamines, se les proporcionen els mateixos treballadors de la casa. “Estan preocupats per la meva salut”, diu rialler.

Barcelona en Comú guanya amb aquest pacte nous efectius, quatre regidors del PSC coneixedors de l'Ajuntament. Però, segons han manifestat els potencials aliats del govern al consistori, Esquerra i la CUP, BComú pot perdre el favor de les formacions d'esquerra amb l'aliança amb el PSC. Per a Pisarello tot dependrà de les “mesures concretes”. Més enllà d'això, BComú s'ha deslliurat d'una part del control de l'Àrea econòmica del govern: Jaume Collboni serà segon tinent d'alcaldia i s'encarregarà de Promoció Econòmica, Empresa, Cultura i Innovació. El govern de Colau ha fragmentat el seu govern per facilitar l'entrada al PSC. A les primeres de canvi, han sorgit discrepàncies: Xavier Marcé va caure com a candidat a la comissió de Cultura en poc temps.

Catalunya Plural acaba amb Gerardo Pisarello una sèrie d'entrevistes amb els partits interpel·lats pel pacte a l'Ajuntament després d'entrevistar el líder d'ERC, Alfred Bosch, la regidora de la CUP, Maria Rovira i la número dos del PSC Barcelona, Carmen Andrés.

Considera baixa la participació a la consulta pel pacte? Un 27'6% és la xifra que esperàveu?

Sempre que hi ha processos participatius s'ha de ser autocrític i ser conscient que la gent podria haver participat més. Però comparat amb altres consultes internes, la participació és força elevada. En tot cas reflecteix que és una organització viva i exigent i que no dóna xecs en blanc. Però sí, s'han de millorar mecanismes. No s'ha fet publicitat interna, per exemple.

Però Colau ha insistit molt en la crida pel 'sí'.

Sabem que és un resultat exigent. Hi ha gent que ha votat amb dubte. Som una plataforma ciutadania que es va formar fa un any i imagino que hi ha molta gent, simpatitzant de BComú, a qui la idea del pacte li feia por. Por a que es perdi aquesta iniciativa transformadora per la que hem arribat a les institucions. Nosaltres celebrem el resultat perquè ens dona confiança i ens exigeix que no es desdibuixi la nostra proposta.

Quin és el principal motiu del pacte amb el PSC?

Una cosa que hem après en aquest any és que només amb 11 regidors dispersos, ocupats de matèries totalment dissímils, és molt difícil tirar endavant propostes fonamentals per nosaltres.

Li donem la raó a la CUP que faltava una certa reflexió sobre què són les institucions i quin és el paper que s'hi pot jugar?faltava una certa reflexió

Aquesta reflexió s'havia fet. Som plenament conscients de les dificultats, però quan et presentes no saps si optaràs a 11, 12 o 16. Hem manifestat que ens associem al PSC per una qüestió de cansament, però més que per això, hi pesa un motiu de dispersió. Hem d'evitar la dispersió: no puc aixecar-me al matí al meu districte, després una reunió, una comissió... Al final no faig bé cap d'aquestes coses. El que és important per a mi és poder tenir temps per a qüestions estratègiques del govern.

Però vau fer una campanya guanyadora, sabíeu a què us enfrontàveu.

Sí, la vam fer. I vam guanyar. Però vam obtenir 11 regidors. I necessitem una certa estabilitat i que els nostres regidors tinguin temps per a dedicar-se a mesures concretes. A nosaltres ens hagués agradat un acord de govern més ampli, tot i que cal recordar que les mesures aprovades fins ara s'han aprovat amb el recolzament del PSC, ERC i CUP.

Sembla que, pel que han dit ERC i CUP, aquest recolzament no serà tan clar a partir d'ara.ERCCUP

A la ciutat de Barcelona sempre has de passar per una decisió de plenari que exigeix com a mínim 21 vots, per tant, no es tracta de que renunciïs al teu programa sinó que cada cop que proposes canvis per als veïns es creïn aliances. Nosaltres hem après que s'ha de ser prou flexible i hàbil per tal d'aconseguir-les. A partir d'aquí, si ERC o la CUP es separen de nosaltres, crec que dependrà de les mesures concretes. Nosaltres ara serem 15 però per aprovar coses de fons continuarem necessitant ERC i la CUP. L'altra dia em vaig trobar amb l'Eudald Calvo, l'alcalde de la CUP a Argentona i membre de l'AMI, i allà la CUP governa amb el PSC, ERC i Iniciativa. També amb el PSC! I m'imagino que no han perdut el seu impuls transformador. A Cerdanyola el mateix, la CUP governa amb ERC i Convergència, i tampoc l'han perdut.

Amb el repartiment d'àrees ara amb el PSC, i prèviament amb Iniciativa, el paper de nucli dur del govern... No queda afeblit?

De cinc tinències, en conservem quatre. Iniciativa està totalment inserida. I en aquest any s'ha demostrat que la confluència ha funcionat molt bé: les mesures més avançades del govern les han dut a terme tant regidors que provenien de Guanyem com d'Iniciativa. No hem fet un repartiment de cadires, sinó una reestructuració transversal. Tot allò que portin els regidors del PSC ho hauran de coordinar amb BComú, sabem que això s'ha de demostrar amb polítiques concretes però creiem que hi ha prou garanties com per confiar en la direcció política d'aquest govern. Divendres mateix, després de ratificar l'acord, vam anunciar la prohibició de contractació per part de l'Ajuntament amb empreses que operin a paradisos fiscals, o un Pla de Barris que incorpora 150 milions pels barris més desfavorits. Això demostra que el canvi no s'atura. Els regidors del PSC enriquiran el govern i podran anar més enllà, sempre amb el suport d'ERC i la CUP.

Us heu donat un cop de realitat havent de pactar amb un partit socialista que havíeu criticat tan fortament?

Vam ser crítics, i ho som, amb el paper de la socialdemocràcia al conjunt d'Europa. De la nit al dia no ens sembla bé la llei de desnonament exprés. Però també som conscients que en el món del partit socialista hi ha moltes ànimes. I que la contribució del partit socialista a les polítiques públiques és molt contradictòria... Però han fet coses molt importants. Moltes de les polítiques socials han estat gràcies a la pressió veïnal, però també al partit socialista. I ara s'obre una oportunitat per arrossegar el PSC a polítiques de canvi i pel que els seus regidors puguin recuperar el millor de la seva tradició.

No és un mal precedent polític incorporar una persona imputada a un govern com el vostre, el cas de Jaume Collboni?persona imputada a un govern com el vostre, el cas de Jaume Collboni

No m'agrada la situació, i menys vinculada a un cas de corrupció. Serem implacables. Però per l'expedient que tenim nosaltres... I tenint en compte que ell assegura que és innocent... [Silenci] Com a conseqüència de l'acord, hem incorporat una clàusula al Codi Ètic que diu que, en cas que una persona passi a estar acusada, haurà de presentar la dimissió. El que és important és que hi hagi un cert compromís d'honestedat al govern, i nosaltres hem establert les regles perquè això sigui així.

S'ha entregat àrees al partit socialista com la Fira, el Mobile, Barcelona Serveis Municipals, Mercabarna... Àrees empresarials que delimiten el model de ciutat.

Àrees de la promoció empresarial importants, sí. En totes elles, normalment, l'alcaldessa presideix però, i no el PSC. Per tant l'alcaldessa tindrà l'última paraula i hem demostrat que tenim un equip que sap fer prevaldre els seus posicionaments. La política econòmica de l'Ajuntament continua depenent de la primera tinència d'alcaldia, la meva: el nucli del projecte econòmic del nou govern segueix sent de BComú. Creiem que hi ha les condicions necessàries per tirar endavant polítiques de canvi i, de fet, moltes de les polítiques econòmiques que hem tirat endavant fins ara, com les ordenances fiscals o la modificació pressupostària, ha estat amb el suport del PSC. No de Convergència, ni Ciutadans, ni el PP. Aquesta és la realitat. No podem fer un judici global del PSC com a partit, el PSC de Barcelona ha votat en favor de les polítiques de canvi.

Quines són les línies vermelles amb el PSC? Perquè hi haurà discrepàncies, com manifestava dissabte Carmen Andrés en entrevista amb Catalunya Plural: moratòria hotelera, parc d'habitatge públic...manifestava dissabte Carmen Andrés en entrevista ambCatalunya Plural

El que s'ha de saber és que en un govern d'11, que ha de continuar sent d'11 durant quatre anys perquè no es poden convocar noves eleccions, tu has de poder reflectir el mandat de canvi però també la capacitat d'arribar acords. Ells no comparteixen la moratòria hotelera, però el resultat final al que estem arribant -el turisme no ha de governar la ciutat i hi ha zones on s'ha de decréixer- és una qüestió compartida. S'haurà d'arribar a acords cas per cas.

Aquests acords inclouran altres forces?

Mira, tendeixo a pensar que també estem en una precampanya electoral i que les declaracions d'ERC i la CUP responen a aquesta campanya. A una situació molt concreta. Alfred Bosch mateix ens va retirar la confiança tres o quatre vegades, i ens hem entès en polítiques quotidianes. Costa de creure que ERC i CUP, si continuem amb polítiques que afavoreixin la ciutadania, ens retirin el favor que ens han prestat al llarg d'aquest any. Insisteixo, aquesta ampliació de govern no ens moderarà, seguiran les polítiques de canvi.

Manifestava que la proposta per part del PSC de Xavier Marcé a Cultura, i que vau acabar refusant, es va rebre amb certa estupefacció a BComú. Creus que s'ha entès en què consisteix el canvi al PSC?proposta per part del PSC de Xavier Marcé a Cultura

Potser aquesta proposta del PSC no reflectia de la millor manera el que havia estat la política de BComú en matèria cultural fins ara. Però són temes que s'han de posar sobre la taula, i així va ser. En tot cas, no presentarem una versió idíl·lica del govern, no mostrarem un govern sense conflictes. Però demostrarem que la conflictivitat en política pot ser virtuosa i important. Hem arribat a acords, i qui acabi portant cada àrea acabarà incorporant la idea de BComú i del PSC.

Si quan amplies el govern l'amplies amb gent que has de lligar en curt, té sentit?

[Riu] Bé, gestionar un Ajuntament sempre és una marató i t'exigeix moltíssima dedicació i sens dubte, com en qualsevol govern de coalició, hi haurà discrepàncies però es generaran dinàmiques de confiança. I si els acords no es produeixen, tot és reversible a la vida. Però creiem que hi ha les condicions per posar sobre la taula les discrepàncies i arribar a acords. Estem convençuts que hem de ser un govern de front ampli: nosaltres no hem fet com volíem el programa de BComú aquest any perquè som 11 regidors. I, per tant, hem d'arribar a acords per portar-lo a terme. Com hem dit, pensem que el que més s'acosta a la filosofia d'aquell programa és un front ampli amb PSC, ERC, CUP. Dins o fora del govern.

BComú va generar un relat guanyador tot just fa un any. Creus que aquest pacte amb el PSC serà recordat com una derrota en aquest relat del canvi?

Dependrà dels acords concrets a les institucions, però també dependrà del que passi fora. La regeneració no només vindrà pel que passi a l'Ajuntament, també arribarà si la ciutadania s'organitza, pressiona, surt als carrers i defensa els seus drets. Si això no passa, és igual els acords concrets als que es puguin arribar. La clau està en si el moviment municipalista avança, no només a Barcelona. No hi ha solució màgica dins de les institucions, si la gent no s'organitza, el que podrem fer serà molt limitat.

stats