Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Primavera dalt, Primavera baix: Divendres

Nick Waterhouse, un dels millors reclams avui del Primavera Sound.

Sergio Collado

DIVENDRES D’EQUADOR

Segon round. Divendres es veurà una major afluència de públic i un gran nombre d'actuacions. Es posarà a prova la capacitat d'organització del festival i l'habilitació dels nous espais. Amb l'augment de concerts haurem de ser encara més pràctics i resolutius... si això és possible en la voràgine de la nit de festival, que a més d'un li farà ensopegar a la graella del cartell. L'home proposa i Déu disposa... una dita vella però molt aplicable a la modernitat dels macrofestivals.

Comença l'obertura de portes del Parc del Fòrum de manera molt primerenca i els primers grups, aquells pràcticament desconeguts excepte per escenes locals, són els encarregats de posar banda sonora als pioners que arribaran cap a les 16h (Ethan Johns, 16 h / Molt Fellini, 16:15 h / Dolç Pájara De Joventut, 17h / Falcó, 17h / Moonflower, 17h / Marina Gallardo, 17:15 h / Panty Pantera, 17:30 h / Ghostigital, 18h). Destaquem, per als que no hagin pogut esperar més a casa i caminin pel recinte, als africans Mulatu Astatke (Auditori Rockdelux, 17:15 h) i el seu so de jazz dels setanta i traçat ètnic típic de les edicions de Ethiopiques i als sevillans Pony Bravo (Primavera, 17:50 h) que tenen una simpàtica manera reivindicativa de ser amb sons de rumba pop i accent funkejat, discotequer... o el que sigui que pugui servir.

Wilhelm & The Dancing Animals (Saló Smint Myspace, 18h) són pop d'avui dia amb maneres entremaliades i gamberres i aprofitaran que ja comença a animar-se el front marítim amb gent i ulleres de sol. En aquesta franja horària, a més, comptarem amb el rock de guitarres atmosfèric i molt 90’s de Kurt Vile & The Violators (Heineken, 18:10 h) i un rock-pop típicament espanyol contemporani a la manera de Pereza amb Desayuno (Adidas Originals, 18:15 h ). Els llatinoamericans i irònics Santiago Motorizado (Saló Smint Myspace, 18:30 h) i l'estil cantautor de Kiev Cuando Nieva (Vice, 18:35 h) desembocaran en un dels concerts que més ganes desperten aquests tres dies:

Parlem de Nick Waterhouse (Ray-Ban, 18:40 h). Amb la recent moda i recuperació del rock clàssic i els seus derivats, el cantant angelí serà el que van ser els joveníssims Kitty, Daisy & Lewis en passades edicions. Pel mig, una enorme reguitzell de formacions (Wild Balbina, 19h / Mercaderia, 19:15 h / The Free Fall Band, 19:25 h / Guardian Alien, 19:30 h / Tokyo Sex Destruction, 19:30 h / Peace, 19:30 h / Honeybird & The Birdies, 19:30 h / Josele Santiago, 19:30 h) per donar el salt a un dels grans mites de l'escena musical independent. Potser no sigui un gran directe el seu però és un must see per a qui encara no conegui al cantautor polifònic i mentalment obert Daniel Johnston (Auditori Rockdelux, 19:30 h).

Bloc bigarrat... haurem de tenir molt clares les nostres prioritats. Salvant algunes formacions (Dope Body, 19:40 h / OM, 20:20 h / PAUS, 20:25 h / Norma, 20:45 h / Christopher Owens, 21h / Matthew E., 21:20 h / Daughn Gibson, 20:30 h) pot ser que ens doni pel pop dolç en una línia pròxima a Belle & Sebastian The Free Fall Band (Ray-Ban Unplugged, 21:30 h), o per la també edulcorada Solange (Pitchfork, 21:35 h) o, més ben dit Solange Knowles o, per entendre'ns, la germana de Beyouncé que també canta (i bé) i que ens ha donat hits com l'ensucrat i lliscant Losing You. Si el que es vol és començar a moure els peus cal acostar-se a Django Django (Heineken, 20:25 h), uns britànics interessants per aquesta hora del crepuscle capaços de donar-nos el warm up amb un so ple de grooves electrònics amb una base roquera. En aquest instant també haurem de decantar-nos per dues bandes amb un mateix origen, al costat dels noventers Shellac (ATP, 21:25 h) que arriben des de Chicago, hi ha un altre grup imperdible de la música indie. No hi ha molt a dir als que enyoren altres temps, n'hi ha prou nomenar: The Breeders (Primavera, 21:30 h), que vénen a donar el directe d'un àlbum que marc a generacions, el seu Last Splash i el gran tema Cannonball. La mitjana d'edat, de 35 a 45 anys i tots entregats a la causa.

Amb un toc a The Smiths tenim a Merchandise (Ray-Ban Unplugged, 22:15 h) i com a curiositat per als fans del cel.luloide i dels temes ultralents està Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch x SQÜRL (ATP, 22:40 h). Bastants quedaran de costat (Go-Neko!, 22h / Local Natives, 22:45 h / Tinariwen, 22:45 h / 107 Faunes, 23:15 h / Daughter, 23:50 h) ja tenim alhora la proposta nacional d'electropop de La Bien Querida (Vice, 22:30 h) i l'èxit recent Arenas movedizas i a la banda The Jesus And Mary Chain (Heineken, 22:45 h) que arriba des del “albor dels temps” per a les generacions més longeves

Al costat de Neurosis (ATP, 00:05 h) i The Ringo Jets (Adidas Originals, 00:30 h) estan doldrums (Pitchfork, 00:15 h) amb el seu tuf a power-pop i interessants samplejats i mescles rares que s'alternaran horàriament amb dos casos peculiars: el del músic James Blake (Primavera, 00:15 h), al qual s'associa a un cantautor post-dubstep, i el cas del pop experimental d'How To Dress Well (Vice, 01:05 h), que seran un seriós recés a qui vulgui enfilar la nit com una festa.

Entrant ja en la matinada ho farem de mans del postpunk experimental nord-americà de Swans (Ray-Ban, 01:20), que gaudeix d'autèntics “seguidors a ultrança”... i dels vidres aguts que introdueix la veu del duo de Portland Glass Candy (Pitchfork, 01:25 h), que serveix a una electrònica amb aires pop, pausada i fresca cristal.litzada en el tema Digital Versicolor. Sex Jams (Adidas Originals, 01:45 h), Goat (ATP, 02h), Guardian Alien (Vice, 02:30 h), Titus Andronicus (Pitchfork, 03:15 h) oposaran poca resistència davant els suecs esmunyedissos i de culte The Knife ( Primavera, 03:20 h) -atenció a Heartbeats!- i al cap de cartell per antonomàsia i Rei Absolut del Primavera Sound 2013... la colla britànica de Damon Albarn, els finalment vencedors de les britpop wars, Blur (Heineken, 01:30 h).

I després, per tancar la nit, ja segons les forces de cadascú ens trobarem amb el ballable sub pop garagero de King Tuff (Vice, 04:20 h), el possible alter ego de Caribou amb el nom de Daphni (Ray-Ban, 04:30 h) en forma de dj set “revuleto” i sostingut o Disclosure (Pitchfork, 04:35 h). Demà més!

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats