Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Primavera dalt, Primavera baix: Divendres

Nick Waterhouse, un dels millors reclams avui del Primavera Sound.

Sergio Collado

DIVENDRES D’EQUADOR

Segon round. Divendres es veurà una major afluència de públic i un gran nombre d'actuacions. Es posarà a prova la capacitat d'organització del festival i l'habilitació dels nous espais. Amb l'augment de concerts haurem de ser encara més pràctics i resolutius... si això és possible en la voràgine de la nit de festival, que a més d'un li farà ensopegar a la graella del cartell. L'home proposa i Déu disposa... una dita vella però molt aplicable a la modernitat dels macrofestivals.

Comença l'obertura de portes del Parc del Fòrum de manera molt primerenca i els primers grups, aquells pràcticament desconeguts excepte per escenes locals, són els encarregats de posar banda sonora als pioners que arribaran cap a les 16h (Ethan Johns, 16 h / Molt Fellini, 16:15 h / Dolç Pájara De Joventut, 17h / Falcó, 17h / Moonflower, 17h / Marina Gallardo, 17:15 h / Panty Pantera, 17:30 h / Ghostigital, 18h). Destaquem, per als que no hagin pogut esperar més a casa i caminin pel recinte, als africans Mulatu Astatke (Auditori Rockdelux, 17:15 h) i el seu so de jazz dels setanta i traçat ètnic típic de les edicions de Ethiopiques i als sevillans Pony Bravo (Primavera, 17:50 h) que tenen una simpàtica manera reivindicativa de ser amb sons de rumba pop i accent funkejat, discotequer... o el que sigui que pugui servir.

Wilhelm & The Dancing Animals (Saló Smint Myspace, 18h) són pop d'avui dia amb maneres entremaliades i gamberres i aprofitaran que ja comença a animar-se el front marítim amb gent i ulleres de sol. En aquesta franja horària, a més, comptarem amb el rock de guitarres atmosfèric i molt 90’s de Kurt Vile & The Violators (Heineken, 18:10 h) i un rock-pop típicament espanyol contemporani a la manera de Pereza amb Desayuno (Adidas Originals, 18:15 h ). Els llatinoamericans i irònics Santiago Motorizado (Saló Smint Myspace, 18:30 h) i l'estil cantautor de Kiev Cuando Nieva (Vice, 18:35 h) desembocaran en un dels concerts que més ganes desperten aquests tres dies:

Parlem de Nick Waterhouse (Ray-Ban, 18:40 h). Amb la recent moda i recuperació del rock clàssic i els seus derivats, el cantant angelí serà el que van ser els joveníssims Kitty, Daisy & Lewis en passades edicions. Pel mig, una enorme reguitzell de formacions (Wild Balbina, 19h / Mercaderia, 19:15 h / The Free Fall Band, 19:25 h / Guardian Alien, 19:30 h / Tokyo Sex Destruction, 19:30 h / Peace, 19:30 h / Honeybird & The Birdies, 19:30 h / Josele Santiago, 19:30 h) per donar el salt a un dels grans mites de l'escena musical independent. Potser no sigui un gran directe el seu però és un must see per a qui encara no conegui al cantautor polifònic i mentalment obert Daniel Johnston (Auditori Rockdelux, 19:30 h).

Bloc bigarrat... haurem de tenir molt clares les nostres prioritats. Salvant algunes formacions (Dope Body, 19:40 h / OM, 20:20 h / PAUS, 20:25 h / Norma, 20:45 h / Christopher Owens, 21h / Matthew E., 21:20 h / Daughn Gibson, 20:30 h) pot ser que ens doni pel pop dolç en una línia pròxima a Belle & Sebastian The Free Fall Band (Ray-Ban Unplugged, 21:30 h), o per la també edulcorada Solange (Pitchfork, 21:35 h) o, més ben dit Solange Knowles o, per entendre'ns, la germana de Beyouncé que també canta (i bé) i que ens ha donat hits com l'ensucrat i lliscant Losing You. Si el que es vol és començar a moure els peus cal acostar-se a Django Django (Heineken, 20:25 h), uns britànics interessants per aquesta hora del crepuscle capaços de donar-nos el warm up amb un so ple de grooves electrònics amb una base roquera. En aquest instant també haurem de decantar-nos per dues bandes amb un mateix origen, al costat dels noventers Shellac (ATP, 21:25 h) que arriben des de Chicago, hi ha un altre grup imperdible de la música indie. No hi ha molt a dir als que enyoren altres temps, n'hi ha prou nomenar: The Breeders (Primavera, 21:30 h), que vénen a donar el directe d'un àlbum que marc a generacions, el seu Last Splash i el gran tema Cannonball. La mitjana d'edat, de 35 a 45 anys i tots entregats a la causa.

Amb un toc a The Smiths tenim a Merchandise (Ray-Ban Unplugged, 22:15 h) i com a curiositat per als fans del cel.luloide i dels temes ultralents està Jozef Van Wissem & Jim Jarmusch x SQÜRL (ATP, 22:40 h). Bastants quedaran de costat (Go-Neko!, 22h / Local Natives, 22:45 h / Tinariwen, 22:45 h / 107 Faunes, 23:15 h / Daughter, 23:50 h) ja tenim alhora la proposta nacional d'electropop de La Bien Querida (Vice, 22:30 h) i l'èxit recent Arenas movedizas i a la banda The Jesus And Mary Chain (Heineken, 22:45 h) que arriba des del “albor dels temps” per a les generacions més longeves

Al costat de Neurosis (ATP, 00:05 h) i The Ringo Jets (Adidas Originals, 00:30 h) estan doldrums (Pitchfork, 00:15 h) amb el seu tuf a power-pop i interessants samplejats i mescles rares que s'alternaran horàriament amb dos casos peculiars: el del músic James Blake (Primavera, 00:15 h), al qual s'associa a un cantautor post-dubstep, i el cas del pop experimental d'How To Dress Well (Vice, 01:05 h), que seran un seriós recés a qui vulgui enfilar la nit com una festa.

Entrant ja en la matinada ho farem de mans del postpunk experimental nord-americà de Swans (Ray-Ban, 01:20), que gaudeix d'autèntics “seguidors a ultrança”... i dels vidres aguts que introdueix la veu del duo de Portland Glass Candy (Pitchfork, 01:25 h), que serveix a una electrònica amb aires pop, pausada i fresca cristal.litzada en el tema Digital Versicolor. Sex Jams (Adidas Originals, 01:45 h), Goat (ATP, 02h), Guardian Alien (Vice, 02:30 h), Titus Andronicus (Pitchfork, 03:15 h) oposaran poca resistència davant els suecs esmunyedissos i de culte The Knife ( Primavera, 03:20 h) -atenció a Heartbeats!- i al cap de cartell per antonomàsia i Rei Absolut del Primavera Sound 2013... la colla britànica de Damon Albarn, els finalment vencedors de les britpop wars, Blur (Heineken, 01:30 h).

I després, per tancar la nit, ja segons les forces de cadascú ens trobarem amb el ballable sub pop garagero de King Tuff (Vice, 04:20 h), el possible alter ego de Caribou amb el nom de Daphni (Ray-Ban, 04:30 h) en forma de dj set “revuleto” i sostingut o Disclosure (Pitchfork, 04:35 h). Demà més!

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats