Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

La UPC celebra eleccions a rector després d'un curs convuls

Antoni Giró, rector de la UPC.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, ha convocat formalment les eleccions a rector del campus, tal com va dir que faria el mes d'abril passat, després que la Generalitat el deixés sol defensant uns acomiadaments -inclosos dins el pressupost del 2013- que ja li havia impugnat el propi Consell de Govern. Els comicis se celebraran el proper 24 d'octubre, de manera anticipada, i a partir del 25 de setembre es podran presentar les candidatures. Segons diverses fonts de la universitat, ja hi hauria almenys dues candidatures -una de continuïsta i una d'alternativa- per rellevar Giró, que no optarà a renovar el seu mandat.

El calendari electoral preveu ara que el proper 8 d'octubre es donin a conèixer les candidatures, per arrancar l'endemà la campanya electora, que durarà fins el 22. En els comicis, l'elecció serà directa i per sufragi lliure en el qual hi participa el professors doctors, el personal docent i investigador, els estudiants i els administratius, amb una ponderació del 51, 14, 24 i 11%, respectivament.

Antoni Giró, catedràtic en Física Aplicada, és rector de la UPC des de l'any 2006, i d'aquesta manera interromp el seu segon mandat. En el seu període al capdavant del campus ha exercit, entre altres càrrecs compatibles, el de president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

Acomiadaments decisius i l'ombra del dèficit

El curs 2012-2013 ha estat agitat a les facultats de la UPC, sobretot des que el Consell de Govern va aprovar el mes de març uns pressupostos que, amb una retallada d'11,5 milions, contemplaven l'acomiadament de 84 treballadors interins del personal administratiu i d'uns 200 professors associats -aquests per la via de la no renovació-. La mesura va generar una sèrie de respostes en cadena, que van anar erosionant poc a poc el rector: els treballadors afectats van ocupar el rectorat, els sindicats van convocar 4 dies de vaga, i finalment 13 dels 16 centres docents de la UPC van demanar la dimissió de Giró. El colofó va arribar quan el propi Consell de Govern, recentment renovat, va aprovar retirar els comptes i revisar el pressupost per intentar evitar els acomiadaments.

El rector va aguantar tots aquests gestos, però va decidir convocar eleccions anticipades quan va veure que la Generalitat li donava l'esquena. Després que la secretaria d'Universitats i la UPC pactessin que no hi havia més opció que amortitzar les places dels interins -és a dir, fer-los fora-, la Generalitat va oferir-se a mediar entre la universitat i els afectats per trobar una solució alternativa. Així Giró es va sentir traït. A més, els interins van ser finalment acomiadats, en no trobar el Consell de Govern una retallada alternativa de la mateixa proporció.

El conflicte viscut a la UPC en darrer curs es deriva d'una situació d'asfíxia econòmica provocada per un dèficit acumulat de 111 milions d'euros en tancar l'exercici del 2012, el més elevat -amb diferència- de totes les universitats catalanes. La UB i la UAB en tenen la meitat -vora els 60 milions-. Aquest dèficit, que s'afegeix a un deute milionari amb l'Estat per la construcció dels campus del Besòs o Castelldefels, i a una estructura dispersa geogràficament que la fa molt costosa, han conduït la universitat al caire del col·lapse.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats