Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

CiU i ERC eviten abordar les principals polèmiques de Salut en el ple extraordinari

Mas durant el ple extraordinari sobre sanitat

Blanca Blay

Coincidint amb nous escorcolls a Reus i a Barcelona pel cas Innova aquest divendres, ha finalitzat el ple extraordinari sobre salut que havia de centrar-se a discutir el model sanitari precisament arran d’aquest cas de corrupció. El debat que va començar dimecres, i que va ser majoritàriament utilitzat per criticar les polítiques dutes a terme pel Govern en els darrers quatre anys, ha acabat aquest divendres amb l’aprovació d’algunes mesures consensuades per tots els grups que, no per això menys importants, esquiven les principals polèmiques de la legislatura, com ara el Consorci de Lleida, el de l’Hospital Clínic o el projecte sobre dades sanitàries VISC+.

Entre els acords que surten d’aquest ple gràcies al consens entre la major part dels grups – excepte PPC i C’s- hi ha la que respon a demandes de diverses plataformes que denuncien l’exclusió sanitària a Catalunya. En aquest sentit s’ha acordat modificar en el proper mes la instrucció 10/2012 per tal de garantir l’accés a la targeta sanitària a través d’un tràmit senzill, així com unificar la informació als centres i controlar que no es cobrin serveis gratuïts.

Ha comptat amb el suport unànime del Parlament la posada en marxa en els propers mesos –abans de l’Octubre- del Pla d’acció enfront del VIH així com el compromís de fer efectiu en tres mesos el pagament dels deutes i endarreriments de les subvencions pendents a les entitats corresponents, com el Comitè 1r de Desembre. Una altra proposta que ha aconseguit els vots favorables de tots els grups és la d’implementar un programa de detecció d’infants de 0 a 3 anys en risc de vulnerabilitat, amb especial incidència a les ciutats i barris amb nivell socioeconòmic baix. El programa preveu donar suport familiar i domiciliari per afavorir una alimentació equilibrada. També garantirà l’accés als menors d’edat a ulleres i atenció bucodental.

El ple proposat per PSC, ICV-EUiA, C’s i la CUP ha acabat, segons ha dit el conseller a la premsa després de les votacions, “millor del que ha començat”. Sens dubte ha estat així per CiU, que gràcies al suport d’ERC –han presentat totes les propostes de manera conjunta- ha evitat ser reprovat, tal com contemplava una proposta de resolució que havien presentat el PSC, ICV-EUiA, C’s i la CUP i que ha estat rebutjada per 62 vots a favor i 69 en contra. De fet, els grups a l’oposició han criticat que CiU i ERC hagin fet totes les propostes de manera conjunta i han volgut castigar amb un vot negatiu simbòlic totes les propostes en bloc dels dos grups, amb l’excepció del PPC que hi ha donat suports puntuals. “Podia blindar el govern però ERC ha deixat clar que no són oposició”, li ha etzibat al soci de govern la diputada d’ICV-EUiA Marta Ribas. Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Carme Pérez ha criticat que no s’hagi aprofitat per fer “cap exercici d’autocrítica” i ha assegurat que les propostes conjuntes d’ERC i CiU són “declaracions d’autocomplaences i propaganda”.

Una altra de les crítiques repetida en les intervencions de diferents grups és el fet que hagin fet una esmena a última hora per incloure en les propostes l’elaboració d’una nova llei de salut de Catalunya sense buscar el consens previ amb altres grups que també ho han proposat i de fer-ho, a més, prenent com a base el Pacte Nacional de Salut, que ja va ser rebutjat per tots el grups en el seu moment.

Una de les mesures aprovades amb els vots de CiU i ERC és la que preveu la planificació d’una llei reguladora de l’ordenació de les prestacions sanitàries del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat). Aprofitant l’entrada en vigor d’una directiva europea en matèria de contractació pública, es vol crear un grup de treball d’experts que redactarà les bases de l’avantprojecte de llei en els pròxims sis mesos.

També entre les propostes de CiU i ERC hi apareixen les llistes d’espera –pel que s’estableix senzillament “avaluació d’assignació de recursos” o “vetllar perquè es compleixin els terminis de referència”. Per abordar la saturació a les urgències no s’estableixen mesures directes sinó la creació d’un grup d’experts per analitzar “els fluxos i els circuits d’atenció”. Una proposta que sí fixava una mesura concreta –però que no ha estat aprovada- era la de reduir a la meitat les llistes d’espera quirúrgiques i diagnòstiques abans del 2016, presentada pel grup Mixt. Una mesura que tampoc ha tingut l’aprovació i que ha estat àmpliament rebutjada ha estat la del PPC de fixar una deducció en l’IRPF per aquells ciutadans que contracten una mútua privada.

En relació a les demandes recollides aquest dimarts a l’Open Salut, ICV-EUiA ha lamentat que no hagin prosperat els 10 punts de la Marea Blanca que el grup parlamentari, a través d’una proposta de resolució, s’havia compromès a treballar per fer possibles.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats