Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras anuncia un “pla d'eficiència” de la despesa de la Generalitat

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras

Oriol Solé Altimira

La Generalitat durà a terme un “pla d'eficiència” de la seva despesa pública que afectarà totes les conselleries del Govern i estarà dirigit des del departament d'Economia. Així ho ha anunciat el vicepresident i el conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, en la seva primera compareixença parlamentària. Junqueras ha vinculat aquest pla d'eficiència a la mala situació financera de la Generalitat, que segons el conseller s'ha d'endeutar tant per pagar una part de la seva despesa corrent com per augmentar-la.

Malgrat la delicada situació financera de la Generalitat i les exigències de l'Estat i de les autoritats europees per complir els objectius de dèficit, aquest “pla d'eficiència” no hauria de suposar noves retallades socials, segons es desprèn de les paraules de Junqueras. “Els anys d'ajustament pressupostari han passat en gran part”, ha afirmat sense més concrecions per estendre la mà als grups progressistes del Parlament amb qui Junts pel Sí s'ha d'entendre per aprovar els pressupostos, i a la CUP en particular.

No obstant, els grups que han aplaudit més el pla d'eficiència presentat per Junqueras han estat el PP i Ciutadans. “En el PP trobarà un aliat contra viento y marea per l'eficiència de la despesa pública”, ha afirmat el portaveu dels populars, Enric Millo. Per part de Ciutadans, Antonio Espinosa, ha reclamat acabar amb les duplicitats administratives.

Junqueras ha tornat a avisar sobre les limitacions de la Generalitat per fer un pressupost expansiu. “Tot plantejament de nova despesa haurà d'anar acompanyat d'una avaluació dels seus beneficis socials”, ha explicat abans d'avançar que iniciarà en els propers dies els contactes amb els grups parlamentaris per abordar els nous pressupostos.

Malgrat que els nivells de dèficit de la Generalitat són “insostenibles a mitjà termini”, Junqueras ha reivindicat que els futurs comptes incorporin mesures per començar a revertir les retallades, com ara l'augment de l'1% als sous dels treballadors públics, el pagament de part de la paga extra retallada al 2012 i l'execució del fons social pactat per CiU i ERC la passada legislatura, així com el pla de xoc social ofert a la CUP.

En la carpeta pressupostària els anticapitalistes han volgut marcar perfil propi, el mateix dia que Artur Mas ha tornat a mostrar-se molt bel·ligerant amb la CUP i ha assegurat, en una entrevista a RAC-1, que l'acord d'investidura obliga la CUP a donar suport als comptes de Junts pel Sí . “Per gestionar les engrunes no hi serem”, ha avisat la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant. Per la seva banda, Junqueras no ha seguit ni molt menys el discurs de Mas i s'ha limitat a dir que quan “quan hi hagi una majoria per aprovar els pressupostos els aprovarem”. Ha confiat en que s'aprovin durant el segon trimestre de l'any.

Impost de successions i ATLL

A banda del deute de la Generalitat, per primer cop Junqueras no ha tancat del tot la porta a una modificació de l'impost de successions, tal i com li reclamen els grups del PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. “Estarem sempre amatents a valorar-ho en el conjunt de la fiscalitat”, ha dit Junqueras, tot i que no ha mostrat gaire entusiasme per dur-ho a terme, i ha centrat més els esforços del seu departament en avenços en la “fiscalitat ambiental”.

Junqueras no ha contestat quan l'oposició li ha preguntat sobre la privatització d'ATLL i si la Generalitat la revertirà. Ha recordat, no obstant, que la més gran -i posteriorment fracassada- privatització de la història de la Generalitat va ser possible perquè CiU i el PP es van posar d'acord.

Propostes en clau estatal i autonòmica

Sense cap referència concreta, Junqueras ha demanat suports dels grups d'esquerra de la Cambra per flexibilitzar el sostre de dèficit de la Generalitat -que pel 2016 és del 0,3 i té tots els números per incomplir-se- imposat pel ministeri d'Hisenda. També ha demanat la col·laboració dels grups per vincular els interessos que la Generalitat pagarà pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que el 2016 seran del 0,834%, amb els que fixa el Banc Central Europeu per comprar deute públic estatal. que són del 0,05%.

El vicepresident també ha explicat que el Govern estarà “amatent” a la revisió del model de finançament però al mateix temps ha mostrat el seu escepticisme: “L'experiència ens ensenya que qualsevol esforç que fem en aquest àmbit està abocat al fracàs. O bé els governs espanyols es neguen a negociar o negocien i incompleixen els acords de manera sistemàtica”, ha assenyalat.

Junqueras també ha explicat que la xarxa tributària catalana assumirà la gestió de l'impost de successions i donacions i d'actes jurídics documentals, ara en mans dels Registradors de la Propietat a canvi d'uns honoraris que van entre els 22 i 24 milions i que el Govern s'estalviarà, segons ha xifrat el vicepresident. A més, Junqueras ha proposat potenciar la central pública de compres i gestionar tota la recuperació de deutes amb l'administració, que ara està mans de l'Estat, per estalviar 10 milions d'euros més.

Etiquetas
stats