Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP insta Junqueras a abordar un impagament del deute de la Generalitat

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant

Oriol Solé Altimira

La CUP, el soci prioritari de Junts pel Sí per aprovar els pressupostos, ha posat sobre la taula la qüestió del deute de la Generalitat i del seu possible impagament en el debat sobre els comptes del 2016, que encara s'han de presentar. La diputada Eulàlia Reguant ha reclamat l'activació immediata del grup de treball sobre el deute contemplat a la declaració del 9 de novembre passat, que encara no s'ha reunit.

Per Reguant, aquest grup, més enllà d'abordar una renegociació del deute per alliberar recursos pel pla de xoc social, ha de servir per plantejar la possibilitat d'un impagament del deute. En aquest sentit, Reguant ha considerat que plantejar un impagament suposa obrir la porta a “desobeir les lleis injustes que vulneren els drets de la població” i que és un “mecanisme de construcció de sobirania”. “Primer cal analitzar perquè després la població decideixi si cal impagar”, ha afegit.

L'annex de la declaració del 9-N aprovada per JxSí i la CUP insta el Govern a “impulsar la renegociació de totes els finançaments estructurats, separant els pagaments que compensen un servei (inversió i manteniment) d'aquells que constitueixen un pagament excessiu respecte als tipus d'interès i en les taxes d'inflació actuals”. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha mostrat la seva predisposició a activar un grup de treball per abordar aquest punt de la declaració.

Per part de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha sumat a la petició de la CUP i ha demanat a Junqueras concreció sobre si la Generalitat plantejarà un impagament en els nous comptes per prioritzar les partides socials. Però en el seu últim minut de rèplica, Junqueras ha descartat la possibilitat de no retornar part del passiu: “En cap cas es pot decretar un impagament unilateral del deute mentre s'està en situació de dèficit”, ha afirmat.

Segons dades del tercer trimestre de 2015 del Banc d'Espanya, dels 68.088 milions de deute de Catalunya, el 60% estava en mans de l'Estat.

“La gent es mereix saber per què paga, qui ha contret el deute i amb quins interessos”, havia exposat anteriorment Reguant, que ha afegit que també s'ha de posar a disposició de la ciutadania la decisió sobre les prioritats de pagament del deute per sobre d'altres despeses de la Generalitat i “impagar, si cal, allò que la població creu que no és necessari”. És a dir, una auditoria ciutadana sobre el passiu de la Generalitat i una consulta sobre el seu impagament.

“El problema del deute és un problema estructural. Va molt més enllà del pagament del FLA”, ha reblat Reguant, que ha considerat que en “molts altres crèdits” a banda del FLA la Generalitat està pagant interessos “per sobre del que seria desitjat”.

Etiquetas
stats