Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Junqueras admet que voldria uns pressupostos “més rupturistes” però no ofereix canvis

Junqueras i el eu equip quan va presentar els comptes

Oriol Solé Altimira

Els pressupostos catalans per al 2017 afronten el tram final de la seva negociació amb un Govern en minoria que es resisteix, per ara, a tocar els comptes. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dilluns davant del Parlament la despesa del seu departament i ho ha fet sense llançar cap gest de complicitat a la CUP, tot i que ha admès que li agradaria haver presentat uns comptes “més rupturistes”. Per rebatre les crítiques de l'oposició, que ha titllat els comptes de “continuistes”, Junqueras ha recordat l'augment de 1.170 milions de la despesa social.

“Que el pressupost decebi una mica a tothom potser és el millor símptoma que és el millor projecte possible”, ha asseverat el vicepresident davant la incredulitat de diversos parlamentaris. La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha recordat a Junqueras que JxSí no pot aprovar els comptes en solitari i que la millor manera per guanyar el referèndum d'independència és abandonar la gestió privada de serveis públics i el sistema “'business friendly' [amable per a l'empresari]” característic dels governs d'Artur Mas.

La negociació entre la CUP i el Govern té dues potes principals. Pel costat de la despesa, les partides en educació, que la CUP vol augmentar en 150 milions. Pel que fa als ingressos, la reforma fiscal progressiva àmpliament reclamada per part dels grups d'esquerra que l'Executiu es nega a portar a terme. La CUP ha donat a escollir al Govern tocar qualsevol dels tres impostos en què la Generalitat té marge de maniobra –IRPF, Successions o Patrimoni.

La resta de l'oposició s'ha llançat en tromba contra els comptes de Junqueras. El diputat de Ciutadans, Antonio Espinosa, ha criticat al vicepresident les partides “que promouen el separatisme”, en referència als mitjans de comunicació públics, i ha anunciat esmenes del seu grup per reduir la despesa a TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN.

Des del PSC, Alícia Romero ha retret a Junqueras la seva falta de diàleg i ha considerat que la CUP “té atrapat” al Govern. Per part de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela ha titllat els comptes d'“impresentables” perquè “no molesten al 4% de la població que té més renda”.

El diputat del PP, Santi Rodriguez, ha criticat la partida del departament d'Economia destinada a fomentar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), a la qual ha definit com “una súper estructura per a un estat imaginari”. El pressupost per a l'ATC ascendeix als 93,3 milions d'euros, un 145% més que el 2015.

Etiquetas
stats