Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La retallada de sous Catalunya Ràdio i TV3 posa els treballadors en peu de guerra

Els treballadors de TV3 durant la votació del preacord entre el Comitè i la direcció sobre l'ERO

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Tornen les mobilitzacions a Catalunya Ràdio i TV3. El conflicte als mitjans públics de comunicació reviu, doncs amb força. Fins ara només havien estat insinuacions i missatges velats. La direcció de la corporació ha descobert les seves cartes, la seva proposta i tot sembla abocat el xoc.

De cara al pròxim conveni, la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha plantejat una nova proposta salarial que, per algunes categories suposa una retallada del 40%, segons el comitè d’empresa. Remarquen els representants dels treballadors que per al director de Catalunya Ràdio, la reducció de sou seria menor, del 20%.

Globalment, es pretendria aconseguir una reducció d’11 milions d’euros dels pressupostos de la corporació. Aquesta retallada seria la que suposaria eixugar els dèficits dels últims anys. A aquesta xifra s’hi afegirien altres 15 milions que es retallarien del capítol 1, corresponent a despeses de personal, de les emissores de la Generalitat. Els treballadors es queixen de que conjuntament l’equilibri dels comptes de les ràdios i televisions públiques seria assumit pels seus salaris, sense que paral·lelament hi hagués una corresponsabilització amb altres ingressos o reduccions de despeses d’altres àmbits.

Tot plegat ho hauria emmarcat el president de la CCMA, Brauli Duart, en la seva proposta, ara sí, plantejada oficialment d’equiparar els salaris i categories de les ràdios i televisions públiques catalanes amb el sistema sanitari públic. A més, els requeriments de la direcció de la corporació es fan amb urgència, perquè es pretén tenir tancat un acord el 31 de gener d’aquest any.

Contra aquestes intencions, els treballadors de Catalunya Ràdio han fet un mandat al comitè d’empresa per a convocar vaga indefinida a partir del 27 d’aquest mes. Tanmateix, aquesta decisió hauria de ser ratificada en dos dies d’acord a com es desenvolupin les negociacions.

Paralel·lament, els treballadors de televisió de Catalunya van fer una concentració per donar suport als seus representants que negocien també el conveni. Igual que els empleats de la ràdio, es neguen a la retallada que, ataca més les categories més baixes. També es neguen a acceptar la lògica que evita qualsevol retallada fora de les que es volen aplicar als treballadors.

En el fons del problema hi ha la intenció de la direcció de la CCMA i indirectament del govern, d’eixugar d’una tacada el dèficit acumulat. L’alternativa que els treballadors defensen és mantenir els acords anteriors que basant-se en el contracte programa de la corporació, preveia una liquidació progressiva del dèficit durant els propers quatre anys.

Per acabar-ho d’adobar, hi ha el recurs que la direcció de la corporació vol fer afegint-se a la facilitat que li dóna la reforma laboral. La nova norma permet que decaigui tota la valides del conveni en el moment que finalitzi la seva vigència. En aquest sentit els representants dels treballadors de les emissores públiques de la Generalitat han participat a la concentració de delegats sindicals de diverses branques de producció que tenen en aquests moments el conveni bloquejat per què la part empresarial es nega a avançar confiant en què l’acord perdi la seva vigència, tal com es contempla en la reforma laboral pactada per CiU i el PP.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats