Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Mas envia una carta als líders dels països de la UE en defensa de la consulta

La oposición catalana descalifica el discurso de Mas, al que sólo avala ERC

Europa Press

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta i un informe als líders dels països de la Unió Europea i al president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en què defensa la convocatòria d'una consulta d'autoderminació. La cancellera alemanya Angela Merkel, el primer ministre britànic David Cameron o el president francès François Hollande hauran rebut aquesta missiva que els va ser remesa el passat 20 de desembre, segons el Govern, i en la qual Mas els diu contrar amb ells per “tirar endavant aquest procés pacífic, democràtic, transparent i europeu”.

La iniciativa s'emmarca dins d'un conjunt d'actuacions que pretén dur a terme el Govern per tal d'internacionalitzar el debat sobiranista català, que ha inclòs diverses entrevistes en mitjans internacionals al president de la Generalitat, com la que divendres passat va publicar el diari italià 'La Repubblica'. De fet, la carta anava acompanyada d'un memoràndum amb més informació del procés sobiranista català que també ha estat remesa als responsables d'Exteriors de 45 estats.

En la breu missiva als líders europeus (al final d'aquest article està adjunta la missiva a la cancellera alemanya Angela Merkel), Mas assegura que vol informar personalment als dirigents europeus sobre com evoluciona el debat sobiranista català, després de tancar el 12 de desembre un acord entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP sobre la data i la pregunta d'una consulta d'autodeterminació el 9 de novembre.

També dóna a conèixer la redacció de la pregunta que s'ha consensuat i afirma que l'acord arriba després que en les últimes eleccions autonòmiques una majoria dels votants es va inclinar per votar partits que donen suport a la consulta, demanda que la ciutadania ha expressat “repetidament” mitjançant diverses mobilitzacions.

“Confio que puc comptar amb vostè per tirar endavant aquest procés pacífic, democràtic i transparent i europeu”, transmet Mas als seus interlocutors europeus, que afegeix que contràriament al que diu el Govern central, hi ha vies “legals i constitucionals” que emparen la celebració de la consulta. “Busquem diàleg i acord amb el Govern d'Espanya sobre el futur del nostre país”, detalla Mas, que ressalta que un 65% de diputats al Parlament donen suport a la consulta.

Pel que fa al memoràndum adjunt, enviat també als responsables d'Exteriors de 45 països, serveix igualment per defensar la realització d'una consulta que compta amb el suport de la majoria dels catalans. Però a diferència de les cartes compta amb més informació i detalls. Destaca el contrast entre la voluntat de diàleg de la Generalitat i la negativa dels líders polítics de Madrid, que “no s'han compromès amb la realitat de Catalunya”.

En relació a la permanència de Catalunya a la UE, el document apunta que “els catalans volen seguir formant part de la UE i de la zona euro”, cosa que dependrà “dels governs dels estats membres”. Així, el text considera que les declaracions sobre una hipotètica sortida de la UE fetes des de Madrid “tenen l'objectiu d'atemorir als que recolzen la independència”.

Etiquetas
stats