Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CDC i ERC aniran per separat a les generals però amb punts comuns en el programa

Eduardo Reyes, Raül Romeva i Gabriel Rufián a Montjuïc

Arturo Puente

La fórmula de Junts Pel Sí no es repetirà en les eleccions generals del 20 de desembre. CDC i ERC presentaran aquest divendres un acord per concórrer per separat al Congrés, tot i que sí pactaran punts comuns en el programa de les dues candidatures amb els que esperen deixar marcada l'actuació dels independentistes a la Cambra estatal durant la propera legislatura. Les dues formacions consideren que l'escenari plebiscitari pel qual va ser concebut el pacte de Junts Pel Sí ja ha acabat, però aposten per manetenir la unitat d'acció a mínim fins que es formi el nou Govern català que, segons es calcula, no serà abans del 20 de desembre.

Les converses entre Convergència i Esquerra per decidir la seva presència a les generals s'han produït paral·lelament a les negociacions amb la CUP en l'àmbit del Parlament, fet que suposava un avantatge per a ERC al poder condicionar una taula amb el suport en l'altra. CDC era partidària de repetir la fórmula de Junts pel Sí, però l'equip de Junqueras considerava negatiu el fet de convertir les eleccions en una revàlida del “plebiscit” del 27-S, un argument que ha decantat finalment la balança cap a les candidatures separades.

Malgrat això, el compromís inclou portar punts en comú en el programa, que garantirien la defensa sense fissures del full de ruta independentista marcada des del Parlament, a més d'una certa sintonia durant la campanya, amb l'objectiu de no competir pel mateix electorat i ampliar el suport a l'independentisme. Segons ha transcendit, les dues formacions accepten renunciar a pactes de govern a Espanya.

Per a ERC, acudir en solitari al Congrés és una oportunitat per revalidar el “sorpasso” a Convergència que els republicans van aconseguir en les eleccions europees. En un escenari de bloqueig de les negociacions pel rebuig de la CUP a investir Artur Mas, la possibilitat de tornar a fer eleccions al Parlament es planteja com un horitzó possible. En aquesta clau, la negativa d'ERC a reeditar Junts pel Sí també en una repetició electoral tindria un pes decisiu a l'hora de fer que Artur Mas doni un pas enrere i que Convergència proposi un altre candidat a la presidència de la Generalitat.

Pel que fa a les llistes, el conseller exportaveu del Govern, Francesc Homs, és la persona que més possibilitats té d'encapçalar la candidatura de Convergència. Els equilibris interns de CDC, en ple procés de refundació i sacsejada pels escàndols de corrupció, converteixen Homs en un home clau i de la màxima confiança de Mas per afrontar una cita que per a Convergència és tot un repte.

Per part d'ERC, el cap de setmana va aprovar en el seu Consell Nacional formar una llista d'ampli calat cívic, i el nom que més sona per encapçalar-és el de Gabriel Rufián, membre de l'ANC i mà dreta del president de Sumate, Eduardo Reyes. Després d'ell acudiria l'actual diputat al Congrés, Joan Tardà, que va ser elegit per part de l'organització. Amb aquesta aposta, ERC espera sumar sectors d'esquerres a l'independentisme en una cita a la qual la CUP no va.

Etiquetas
stats