Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP deixarà passar a tràmit el projecte de pressupostos de Junqueras amb els vots mínims

La CUP facilitarà l'admissió a tràmit dels pressupostos al Parlament

Arturo Puente

El projecte de pressupostos de la Generalitat del 2017 passarà el primer debat parlamentari i arribarà més lluny que els fracassats comptes del 2016. La CUP ha decidit aquest dissabte permetre que passi a tràmit la llei econòmica de Junqueras amb els vots mínims: dos diputats ho faran a favor i vuit s'abstindran. La foto vol reflectir un sí condicional perquè, sostenen, donar llum verda a la tramitació del projecte no vol dir que finalment aprovin els pressupostos.

La decisió de la CUP, presa pel seu Consell Polític per 44 vots a favor, vuit en contra i set abstencions, ve avalada per un preacord amb el Govern consistent en l'aplicació de nous impostos, el més important d'ells aplicat a les grans fortunes, a més de revertir retallades en polítiques socials, com el manteniment de línies escolars. Els anticapitalistes i el departament de Junqueras també han deixat fixat que els comptes incorporin partides per al referèndum i el procés constituent.

En una roda de premsa després de la reunió del Consell, la diputada Eulàlia Reguant ha assegurat que el projecte que el vicepresident Junqueras enviarà a la Cambra “no són els nostres pressupostos” i que si permeten el seu tràmit és perquè volen “que comenci el debat social”.

Amb els dos vots favorables de la CUP, el projecte de comptes superarà les esmenes a la totalitat i començarà el seu trajecte parlamentari. Durant aquest període, la CUP vol que hi hagi modificacions de pes en la part fiscal. La llei d'acompanyament dissenyada per Junqueras preveu eliminar la deducció de 1,5 punts a la compra d'habitatge habitual a rendes a partir dels 30.000 euros que s'aplicava fins ara.

Amb tot, els anticapitalistes consideren que les modificacions previstes són insuficients, i asseguren no renunciar a una reforma impositiva més gran. Segons expliquen, aquesta s'ha de basar en la modificació dels trams autonòmics de l'IRPF, que la CUP pretén augmentar per a les rendes més altes a partir dels 60.000 euros.

Etiquetas
stats