Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CiU i ERC acorden incorporar als pressupostos un fons de 100 milions per a despesa social

CiU i ERC pacten un fons social de 100 milions i més recursos per a la Hisenda pròpia

Arturo Puente

Barcelona —

L'acord assolit per CiU i ERC perquè el president Artur Mas convoqui eleccions autonòmiques el 27 de setembre a canvi del suport parlamentari d'ERC comença a donar els seus primers fruits en la negociació dels pressupostos de 2015. Després que Oriol Junqueras anunciés uns comptes amb més càrrega social, CiU i ERC han presentat aquest dilluns alguns dels acords assolits. En primer lloc, un fons extra de 100 milions d'euros dels quals destinaran prop de 90 a polítiques socials i la resta a la construcció d'estructures d'Estat. En segon lloc, la recuperació de la paga extra dels funcionaris i dels 44 dies endarrerits als treballadors públics.

El portaveu adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, i el responsable de l'àrea econòmica de la formació, Pere Aragonès, han comparegut en roda de premsa per presentar l'acord. Del nou fons de política social Aragonès ha destacat una previsió de 10 milions d'euros destinats a pal·liar la pobresa energètica, 12 per a incrementar la despesa en renda mínima d'inserció, 17 per dependència i 6 més per política antidesnonaments. Prop de 28 milions recauran en el departament d'Educació, destinades a fomentar les polítiques d'integració, i es crearan beques menjador per a escolars dels 0 als 3 anys.

A més de polítiques socials actives, es reserven prop d'11 milions al desenvolupament de la Hisenda catalana i a crear l'embrió de l'Agència Catalana de Protecció Social, encarregada d'assumir les funcions d'una Seguretat Social en cas d'independència, segons ha explicat Aragonès. Aquests 11 milions estaran destinats sobretot a la contractació de personal de l'Hisenda.

Un altre dels acords exhibits pels republicans és la limitació de sous per a directius i alts càrrecs de la Generalitat, que tindran com a límit salarial la retribució d'un conseller. A més, s'eliminen les dietes per l'assistència a òrgans col·legiats. Quant al desenvolupament de les anomenades “estructures d'Estat”, ERC anuncia l'acord per impulsar el Pla Director de la Hisenda Catalana, la creació d'organismes reguladors de la competència i els mercats, la protecció i garantia de les estructures crítiques i de la energia nuclear, i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya.

El portaveu del grup de CiU, Jordi Turull, ha comparegut després dels republicans per rubricar el pacte. Segons Turull, els diners extra surten de l'estalvi que ha suposat l'eliminació dels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic, anunciada pel Govern central al desembre. Segons el convergent, aquesta mesura ha suposat un estalvi de prop de 600 millions a les arques catalanes, 100 dels quals estaran destinats al nou fons.

Etiquetas
stats