Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

JxSí i la CUP registren la llei per regular la Hisenda catalana

Els diputats Roger Torrent i Maria Sensserrich (JxSí) i Eulàlia Reguant (CUP)

Oriol Solé Altimira

Junts pel Sí i la CUP han tancat aquest divendres la ponència de la segona llei de “desconnexió” que defineix una administració tributària pròpia per Catalunya. Cap altre grup de la Cambra ha participat en la ponència. Els independentistes portaran el text al ple després l'estiu perquè el Parlament decideixi si l'admet a tràmit i el treballi en comissió, cosa que es dóna per feta perquè els dos partits tenen majoria absoluta.

Tant la de la Seguretat Social -admesa a tràmit aquest dimecres- com la d'administració tributària són, segons els independentistes, lleis plenament constitucionals ja que desenvolupen competències blindades per l'Estatut. De fet, la Hisenda catalana ja existeix: com altres autonomies, Catalunya disposa de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) emparada per l'Estatut, tot i que el gruix de la gestió d'impostos segueix en mans de la Hisenda estatal.

L'estratègia de JxSí i la CUP passa per tenir en vigor les dues lleis i que, un cop aprovada la llei de transitorietat jurídica, que serveixin de text base per l'anomenada 'desconnexió' amb l'Estat. Així, el text legal clau serà la llei de transitorietat jurídica, la redacció de la qual es troba lluny d'acabar-se i la presentació no es preveu fins a finals d'any.

Tots dos grups han dividit la llei tributària en dues parts: la primera és la que s'ha donat a conèixer aquest divendres, mentre que la segona serà elaborada després de les vacances d'estiu. Del text presentat destaca que es preveu la creació d'un consell fiscal, un òrgan assessor en el qual figurarien acadèmics i experts en matèria tributària.

Sota la denominació de “proposició de llei del Codi Tributari i d'aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l'Administració Tributària de la Generalitat de Catalunya”, els ponents han dissenyat l'esquelet de la futura administració tributària catalana. Amb aquesta finalitat, preveuen un capítol de disposicions generals, un altre de creació de l'Agència Tributària de Catalunya i la Junta de Finances, un Consell Fiscal i també un Institut de Recerca i Formació.

JxSí i la CUP han donat a conèixer aquesta iniciativa just en el moment en què el Consell de Ministres aprovarà aquest matí la presentació davant el Tribunal Constitucional d'un incident d'execució contra la resolució del Parlament per aprovar les conclusions de l'anomenat procés constituent, que obre una via unilateral a la independència.

Segons han coincidit a indicar les ponents i diputades de JxSí i la CUP, Maria Senserrich i Eulàlia Reguant, respectivament, la presentació de la nova llei tributària catalana suposa una demostració de la voluntat de complir amb el compromís adquirit d'elaborar les denominades “lleis de desconnexió” de l'Estat.

Etiquetas
stats