Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mariano Rajoy a Barcelona: “nosaltres no som responsables d'allò què passa a Catalunya”

Rajoy ha dit que Espanya seguirà actuant amb prudència i eficàcia, i al "costat dels aliats"

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Mariano Rajoy, president del govern espanyol i màxim dirigent del Partit Popular, ha dit aquest diumenge a Barcelona: «Nosaltres no som responsables d'allò què passa a Catalunya. Ho són els que han iniciat el procés». Les declaracions han estat realitzada en el context de l'acte de presentació dels candidats del partit conservador a les eleccions al parlament espanyol.

Les declaracions de Rajoy arriben un dia després de saber-se que el govern que presideix ha endurit especialment per Catalunya les condicions dels crèdits del Fondo de Liquidez Autonómica (FLA). Unes condicions que des del govern català s'han assimilat a una intervenció econòmica o amb l'aplicació dissimulada de l'article 155 de la Constitució, que implica la intervenció de l'autonomia per part del govern central.

El mateix Artur Mas, president en función de la Generalitat, va considerar que les noves condicions per rebre crèdits del FLA són un càstig per Catalunya, especialment perquè aquestes condicions no s'apliquen a altres autonomies que pateixen també forts dèficits.

Artur Mas ha argumentat la percepció de càstig vinculada amb l'enduriment de les condicions del FLA a què “Catalunya vota com vota”, segons un comunicat fet públic pel govern. En la celebració del dia de la Cambra d'Osona, Mas ha vinculat les noves condicions com «una discriminació molt gran, una deslleialtat i una intolerància absoluta» cap al territori que més esforços ha fet per sortir de la crisi.

Duran també critica

I no ha estat només el govern català, algú tan moderat com el president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat el Govern del PP d'anul·lar 'de facto' l'autonomia de Catalunya en afegir nous condicionants d'accés al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i atorgar-se la capacitat d'obrir o tancar l'aixeta al finançament.

“No és una intervenció, però pretén condicionar l'autonomia. Quan una autonomia deixa de tenir autonomia financera, deixa de ser autonomia”, ha avisat en declaracions als mitjans.

El candidat democratacristià per a les eleccions del 20D ha subratllat que amb aquesta decisió el Govern central “castiga” al conjunt dels catalans i no només als independentistes, davant dels que vol “treure pit”.

“És una manifestació més d'arrogància i supèrbia política per part del PP. És una manifestació de l'ús electoralista del FLA i una mostra de la incapacitat de gestionar políticament les demandes de Catalunya”, ha recriminat.

Duran ha recordat que el FLA existeix perquè Espanya com a Estat té una capacitat per endeutar-se que no tenen les comunitats autònomes, i ha reclamat que aquestes tenen dret a rebre els fons que capta l'Estat en proporció al percentatge de PIB que aporten.

Diners i sentiments

En la seva intervenció, Rajoy ha remarcat que «és l'Estat qui paga els proveïdors amb el FLA». I Ho ha justificat afirmant que «hi ha hagut governs autonòmics que no s'han dedicat al que havien de fer». Cap paraula en relació amb d'on procedeixen els diners que administra l'Estat ni quina és la composició del FLA.

A Barcelona Rajoy no només ha parlat del FLA. S'ha referit també als sentiments dels catalans. Els ha dit: “tranquils, ningú us convertirà en estrangers a casa vostra”. També s'ha referit als partits independentistes criticant que “s'emparin en els seus sentiments i oblidin que els altres també en tenen de sentiments”.

Etiquetas
stats