Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Pedro Sánchez: “La identitat catalana ha de ser una fortalesa per Espanya, no un problema”

Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu

Oriol Solé Altimira

“Ni ruptura ni paràlisi. Política i acord”. Aquesta és la recepta per evitar el “xoc de trens” entre el Govern central i la Generalitat de cara al referèndum que ha reiterat aquest dissabte el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Ho ha fet en un acte a Barcelona en què s'ha proclamat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a candidat a la presidència de la Generalitat.

“Davant la idea de 'Santiago y cierra España' de Mariano Rajoy, el PSOE vol reconèixer la identitat catalana com a fortalesa i no com a problema per a Espanya”, ha afirmat Sánchez, que ha cridat a “construir país” sense tresorers amb patrimoni en Suïssa, en referència als del PP, ni “mares superiores”, en referència a Marta Ferrusola. Per aconseguir-ho, ha anunciat que passarà “molt temps a Catalunya”.

El líder del PSOE ha completat aquest dissabte la seva visita a Catalunya, que va començar el divendres amb la presentació de la Declaració de Barcelona, un document pactat entre el PSOE i el PSC per evitar el “xoc de trens” l'1-O. Entre altres aspectes, el text inclou la creació d'un Consell de Justícia català i el compromís d'impulsar després de l'estiu un debat sobre la reforma de la Constitució en clau federal i per canalitzar la qüestió catalana.

Sánchez ha volgut presentar al PSOE i al PSC com dos partits units i que reivindiquen l'“Espanya nació de nacions”. El líder del PSOE ha repartit tant al Govern de Mariano Rajoy com als independentistes. Així, ha dit que el PSOE “dialoga i escolta” davant d'un Executiu central i un PP que només “amenaça”, mentre que sobre els independentistes ha criticat la seva aposta per una via “il·legal, estreta i unilateral”.

La intervenció de Sánchez ha estat centrada en el procés sobiranista i ha evitat comentar la crisi de govern de Puigdemont d'aquest divendres. Ha reiterat el seu rebuig, compartit amb Mariano Rajoy, al referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, que, al seu parer, “situa Catalunya fora de la legalitat”. “L'Espanya centralista és el passat, la federalista és el futur”, ha tancat Sánchez, que ha reiterat la seva apel·lació a “iniciar ja”, fins i tot abans de l'1-O, el “diàleg necessari” entre Catalunya i Espanya per “evitar la crisi”.

Iceta, candidat a la Generalitat

L'acte d'aquest dissabte ha servit per proclamar al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a candidat a presidir la Generalitat per a unes eleccions encara sense data però que els socialistes veuen molt properes. Al no tenir rival a les primàries, el Consell Nacional del PSC ha escollit Iceta com a cap de cartell per 202 vots, el 97,6% dels emesos.

Sánchez, conscient que la militància del PSC va ser un dels seus majors puntals a les primàries que van tornar-lo al lideratge del PSOE, ha tingut paraules d'agraïment cap a Iceta. “És el millor candidat, compromès amb les causes que sumen”, ha dit. Segons Sánchez, “enfront dels polítics que s'emboliquen en banderes per tapar la seva corrupció”, Iceta “sempre ha alçat la bandera de la concòrdia i el pacte”.

Al discurs que ha tancat l'acte, Iceta ha fet una triple crida a sumar-se al PSC tant als “moderats del PDECat” després de la crisi de Govern d'aquest divendres, com també a antics votants de Ciutadans i a “tota la gent de esquerres [en referència als comuns] que no vol ser comparsa del 'procés' ”.

Iceta ha criticat el Govern per haver posat als catalans “en un laberint d'on no saben o no volen sortir”, i ha considerat que el “veritable patriotisme” no és “enganyar i posar a la gent a la vora del precipici”, sinó “oferir solucions”. També ha carregat contra el PP: “Van torpedinar l'Estatut i han estat incapaços d'oferir una alternativa a un problema innegable. Així no podem seguir”.

Collboni veu “un Govern d'aiatol·làs”

El primer a intervenir ha estat el segon tinent d'alcaldia de Barcelona i líder dels socialistes a la capital catalana, Jaume Collboni, que ha criticat amb duresa la crisi de govern de Puigdemont d'aquest divendres. “Hem passat d'un Govern d'independentistes a un Govern de aiatol·làs”, ha afirmat Collboni.

El socialista ha reivindicat el PSC com “el representant del catalanisme polític ben entès, que suma, integra i arriba a acords” i com l'opció política “sensata” entre un Govern d'“aiatol·làs” i un Govern espanyol “que només pensa en els tribunals i en la Guàrdia Civil ”.

Etiquetas
stats