Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

14 detinguts en una operació contra una xarxa per inflar factures de l'AVE a Barcelona

Diverses detencions i escorcolls en una nova operació contra Adif

Agències

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts catorze persones, algunes d'elles directius i empleats de l'empresa pública Adif, en el marc d'una operació contra una xarxa acusada d'inflar factures fins a generar sobrecostos al voltant de 80 milions d'euros en tres obres de l'AVE properes a l'estació de la Sagrera de la capital catalana.

Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, la investigació, dirigida per una jutgessa de Barcelona, arrenca d'uns informes que el gestor d'infraestructures Adif va portar a la Fiscalia Anticorrupció, en els quals alertava de possibles factures inflades en tres trams de les obres l'AVE de Barcelona a Madrid, que encara no estan finalitzats, entre ells l'estació de la Sagrera.

En el marc d'aquesta operació, la Guàrdia Civil està registrant la seu d'Adif a l'estació de La Sagrera, així com empreses adjudicatàries de les obres sota sospita, tant a Barcelona com a Madrid. A més, té previst practicar una quinzena de detencions de persones vinculades al sobrecost de les obres, acusades dels delictes de malversació i falsedat documental.

Els investigadors també tracten d'esbrinar si els exresponsables d'obra d'Adif van acceptar suborns a canvi de tolerar la falsificació del volum de treballs realitzats, de manera que als delictes esmentats es podria sumar el de suborn.

Entre els suposats integrants de la trama hi figura un exresponsable d'obres d'Adif que ja va ser detingut el 2014 en una altra operació policial contra una xarxa acusada de cobrar suborns a canvi de permetre sobrecostos en diversos trams de les obres de l'AVE a Barcelona.

Sobrecostos irregulars

De fet, l'operació d'aquest dimarts de la Guàrdia Civil és paral·lela a aquesta altra investigació que dirigeix el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona i que, al maig de 2014, va comportar la detenció de deu persones -entre elles excàrrecs d'Adif i d'empreses constructores- per sobrecostos suposadament irregulars en les obres de l'AVE a Barcelona.

Precisament, va ser aquesta primera investigació judicial -centrada en un tram entre la Sagrera i El Nus de la Trinitat adjudicat a Corsan- la que va motivar que Adif s'encarregués auditories externes i internes sobre altres obres d'aquesta infraestructura, que encara estaven en la fase inicial, amb tot just un 20 o 30% del projecte executat.

Les auditories, que el gestor d'infraestructures va portar a la Fiscalia Anticorrupció l'any passat, conclouen que altres empreses contractistes de la línia de l'AVE en els voltants de l'estació de La Sagrera van inflar presumptament les factures de les seves construccions, per obtenir beneficis milionaris, amb la complicitat de responsables d'obres d'Adif en l'època.

En concret, Adif va detectar desajustaments entre el volum executat de les obres i les certificacions corresponents, pel que va decidir paralitzar els treballs de construcció per dur a terme les comprovacions pertinents.

Mesos després, l'empresa gestora d'infraestructures va remetre una carta al fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, que porta el cas, per sol·licitar-li que autoritzés la continuació de les obres, al que el ministeri públic va respondre també per escrit que no li corresponia resoldre-ho, donat que no havia estat seva la decisió d'aturar els treballs.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha informat el passat 7 de juny de les irregularitats detectades al consell d'administració de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat -que inclou també l'Ajuntament i la Generalitat i no es reunia des de 2013-, i va justificar així el retard de les obres.

L'estació de l'AVE a la Sagrera i els seus accessos, la construcció es va adjudicar el 2010 a dues UTE, és un dels principals projectes d'infraestructures en marxa a Barcelona i està previst que es pugui inaugurar el 2020, després de retardar-se en diverses ocasions.

Les suposades irregularitats destapades en l'operació que està en marxa segueixen el mateix patró que les que, al maig de 2014, van motivar una desena de detencions de contractistes i responsables d'Adif, acusats d'alterar de manera repetida els mesuraments tècniques, falsejar els certificats de obra executada i camuflar el desviament.

Etiquetas
stats