Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les armes dels Mossos que substitueixen les bales de goma també mutilen

Llançadores de projectils viscoelàstics utilitzades pels Mossos d'Esquadra

Benoît Cros

La prohibició de les bales de goma a Catalunya el mes de novembre passat va ser ampliament celebrada pels moviments socials que lluitaven per aquesta mesura, tot i el període de transició de sis mesos previst abans de l'abandonament definitiu d'aquests projèctils (aquest període finalitzarà el 30 d'abril). Tanmateix, les unitats antiavalots continuaran fent servir unes llançadores que també representen un perill: a França sis persones ja han perdut un ull per culpa d'aquests projectils i una nena de 9 anys ha quedat ferida de gravetat.

L'arma en qüestió, una llançadora de bales de defensa 40x46 mil·límetres (LBD 40x46), denominada GL-06 o LL-06, que pot disparar projectils viscoelàstics (de foam), forma part de l'armament dels Mossos d'Esquadra des de 2011. El fabricant és l'empresa suïssa Brügger & Thomet. A diferència de les tradicionals pilotes de goma, que han de rebotar a terra abans de tocar l'objectiu, aquestes escopetes permeten apuntar directament i són considerades més precises per la policia. La policia francesa va introduïr aquesta arma el 2004, tot conservant el denominat 'flashball', que dispara bales de goma.

El nombre elevat de ferides provocades per aquestes dues armes va provocar que diversos organismes francesos estudiessin aquests abusos. Després de la greu ferida el 2007 d'un adolescent de 16 anys, que va perdre l'ús pràcticament total del seu ull, la Comissió Nacional de la Deontologia de la Seguretat (CNDS), va publicar un informe en el que feia recomanacions sobre el subfusell GL-06. En concret, la CNDS alertava de les possibles “consequències dramàtiques” en cas d'impacte en la cara i especialment els ulls i precisava que els riscos augmenten si el tret és efectuat des d'una distància reduïda (10-15 metres).

Els autors de l'informe també es preguntaven sobre “la compatibilitat de l'ús d'aquesta arma en el marc d'una manifestació que implica una proximitat dels manifestants i de la policia i de la seva gran mobilitat”. A més la CNDS indicava que l'us de la llançadora necessitava “una experiència provada i una formació legal i pràctica d'alta qualitat (...) així com un aprofundiment d'aquests coneixements dins del marc de la formació contínua”.

Per la seva banda, Amnesty International va publicar el 2012 un informe sobre les anomenades “armes menys letals' en el què recomanava limitar l'ús de les llançadores a casos de legítima defensa.

La víctima més recent ha estat un bomber de 31 anys, que participava a Grenoble en una manifestació per la defensa dels drets laborals i va perdre l'ús d'un ull. La gran majoria de les víctimes són joves, algunes menors d'edat. Les més joves van ser una noia de 9 anys, que va estar tres mesos en un coma induït i encara pateix greus seqüeles, i un adolescent de 14 anys. El número de set víctimes correspon només al número de víctimes contrastades ja que, en alguns casos no s'ha establert clarament si es tractava d'un flashball o d'una LBD. Tal com ha ocorregut a Catalunya, cap dels agents implicats en aquestes lesions han estat condemnats, tot i que encara s'estan portant a terma alguns processos judicials.

Etiquetas
stats