Barcelona signa un acord amb l’alcalde de Budapest, conegut per la seva homofòbia i proximitat a l'extrema dreta
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va signar divendres a la tarda un acord de col·laboració amb l’alcalde de Budapest, István Tarlós. Es tracta d’un “conveni cultural” que vol enfortir les relacions entre les dues ciutats, i que buscarà camins per desenvolupar “projectes de diplomàcia cultural”, a través de museus, patrimonis, festivals, etc. El primer punt que s’ha tancat és el de la creació d’un parc infantil a Sarrià-Sant Gervasi en homenatge a la Reina Violant d’Hongria i al seu marit, el rei Jaume I el Conqueridor. El parc s’inaugurarà a la primavera del 2014, però la polèmica ja està servida.
Hongria és un dels països d’Europa de l’Est on més força està adquirint l’extrema dreta i la seva capital n'és un dels epicentres. El batlle de Budapest pertany al Fidesz, el partit liberal i conservador que governa el país des del 2010, però en els darrers anys ha tingut alguns comportaments més aviat radicals. Com per exemple negar el seu suport als Eurogames -European Gay and Lesbian Championship- que es van celebrar a Budapest l’any passat, o com cedir la gestió d’un dels teatres més emblemàtics a l’actor antisemita Gyorgy Dorner, un nomenament que l’any passat va provocar importants manifestacions, recollides per mitjans de comunicació internacionals, com la BBC. Durant aquelles protestes, Dorner va gaudir del suport de la Guàrdia Hongaresa, vinculada al partit feixista Jobbik. També va provocar molta polèmica la intenció de l'alcalde de dedicar un carrer a Cécile Tormay, una escriptora hongaresa antisemita i admiradora de Benito Mussolini, que ha inspirat molts pensadors feixistes.
Tots aquests gestos de l’alcalde de Budapest han provocat manifestacions i algunes recriminacions internacionals. Per aquest motiu, sobta encara més que Barcelona hi signi ara un conveni de col·laboracions. El líder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, denuncia al seu blog la firma d’aquest conveni i s’ha compromès a demanar la seva anul·lació en el proper ple que se celebrarà divendres. Martí adverteix que “signar un acord amb un alcalde que dóna cobertura a l’homofòbia i l’antisemitisme no ajuda gaire a la projecció internacional”.
Rebuig entre les entitats
Així ho veuen també les entitats consultades per catalunyaplural.cat. Des d'Unitat contra el Feixisme, David Karvala considera que la signatura d’un conveni amb un alcalde “homòfob i proper a l’extrema dreta és un error greu” i que pot malmetre “la reputació de Barcelona com a ciutat oberta i tolerant”. El portaveu d’aquesta entitat antifeixista adverteix que el creixement de l’extrema dreta a Hongria és “molt preocupant” i que el nacionalisme hongarès “és expansionista i vol recrear un antic imperi”. Karvala conclou que “CiU hauria de tenir més cura, perquè ells també han patit el feixisme”.
El president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, també s’oposa al conveni i critica que “és totalment inacceptable que una ciutat com Barcelona, que ha aprovat declaracions institucionals a favor dels drets de gais i lesbianes i en contra de la pena de mort contra aquests col·lectius, signi un acord amb algú que nega un dret tant bàsic com el de manifestació a gais i lesbianes”. Rodríguez considera que “cal aturar i frenar” els comportaments feixistes i que en aquests casos “no es pot mirar cap a un altre cantó”.