Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La candidatura Guanyem Barcelona assoleix els 30.000 suports que demanava per seguir endavant

El públic que va seguir la presentació de Guanyem a l'exterior des d'una pantalla / EDU BAYER

João França

La plataforma Guanyem Barcelona ha assolit el seu primer objectiu: recollir 30.000 signatures de suport al seu projecte de candidatura ciutadana a les municipals per poder seguir endavant. El procés de recollida de firmes per validar el projecte seguirà fins el 15 de setembre, però els seus impulsors consideren que aquestes 30.000 signatures són el suport mínim que demanaven per passar a la següent fase en la construcció de la candidatura, que s'iniciarà amb un acte públic el 16 de setembre.

“Teníem la intuïció que era un moment de canvi. Per això vam llançar una proposta. Ara ja no és només del grup impulsor inicial. És de 30.000 persones que comparteixen un mateix diagnòstic, un mateix desig, una mateixa necessitat”, declara Jaume Asens, un dels portaveus de la plataforma.

La darrera enquesta realitzada pel GESOP per encàrrec de El Periódico un mes després de la presentació de Guanyem situava la candidatura dintre del consistori amb entre 3 i 4 regidors, però podria arribar a segona força municipal si es presenta conjuntament amb els partits d'esquerres amb els que busca acords: ICV-EUiA, la CUP i Podemos. A més d'aquestes, Guanyem també aspira a incloure altres forces sense representació com Procés Constituent i el Partit X.

Ada Colau, la cara més coneguda de Guanyem, ha participat aquest matí al programa matinal de Telecinco, on ha assegurat que l'important és que aquestes formacions prioritzin els objectius comuns i no les sigles. “No plantegem la clàssica unitat de les esquerres, sinó una confluència”, ha dit. “Ningú ha de deixar de ser qui és, però cal juntar forces per aquests objectius comuns”.

Trobades presencials

El procés de validació segueix no només amb la recollida de signatures, sinó també amb trobades presencials als barris. Abans de l'agost es van dur a terme trobades entre impulsors de Guanyem i veïns de sis barris de Barcelona i al setembre es reprendran. A l'acte del 16 de setembre es convidarà a totes les persones que han signat a participar i al mes d'octubre se celebrarà un acte públic al qual es convidaran les forces polítiques interessades per debatre el codi ètic que estableixi els mínims per participar en la candidatura.

“Guanyem està demostrant que la gent té ganes de participar directament en els temes que l'afecten, reivindicant una manera d'entendre el que és públic més enllà de les estructures estrictament institucionals”, afegeix Joan Subirats, un altre dels portaveus, en un comunicat.

La plataforma esperava que de les 30.000 signatures com a mínim la meitat fos de la ciutat de Barcelona. Finalment ha estat un 51% del total. 72% dels signants viuen a Catalunya i el barri on més signatures s'han recollit és la Vila de Gràcia.

Noves formes de fer política

Ahir Guanyem també va fer pública a la web la seva estructura organitzativa. Es tracta, segons Jaume Asens, d'una “organització de mínims i provisional”, amb un espai de coordinació i sis comissions tècniques: Organització, Logística-finançament, Relat-continguts, Comunicació, Contacte amb forces polítiques i una darrera de seguiment dels nous “Guanyem” que apareixen arreu.

Asens assegura que la plataforma disposa de canals oberts de participació tant a través dels barris com dels eixos temàtics, en els quals es parla d'educació, sanitat, treball, habitatge o cultura, entre altres.

Sobre les jornades que estan organitzant amb les forces polítiques afins de cara a l'octubre, el portaveu de Guanyem explica que “hi ha un mandat de la ciutadania que volem recollir amb les noves formes de fer política, amb el compromís ètic, la transparència, les auditories o les limitacions de mandats i sous”.

Començaran a treballar algunes propostes com l'elecció directa de regidors de districte o la regulació de consultes ciutadanes, “però en el fons el debat es troba en el tema de la partitocràcia”, apunta Asens. “Hi ha una sensació de blindatge d'aquestes castes professionalitzades i per impulsar una nova forma de fer política és important començar per aquí”.

Mira el vídeo de Guanyem:

Etiquetas
stats