El PSC respira alleujat per la victòria de Sánchez, que arrasa a Catalunya
Quan es tracta d'eleccions Catalunya sol pintar-se d'un color diferent. Fins i tot en les primàries del PSOE i encara que sigui el mateix vermell. No ha passat aquest diumenge, quan una part important dels vots que han tornat el lloc de secretari general a Pedro Sánchez han arribat de Catalunya, on el candidat ha arrasat amb més del 80% dels vots. El guanyador ha trobat en els militants del PSC el major percentatge de suports, així com la major avantatge respecte al seu principal rival, Susana Díaz.
Malgrat l'exercici de neutralitat del PSC durant la campanya, en què ha repartit suports als tres candidats a les primàries a la recerca d'un equilibri, la reacció d'alegria a la seu del PSC no s'ha fet esperar. L'exsenador i membre de la candidatura catalana de Pedro Sánchez, Carles Martí, ha expressat la seva emoció per la victòria de Sánchez. “Estem molt contents per la victòria i el projecte que encarna i representa”, ha dit sobre el nou secretari general del PSOE. A més ha manifestat la seva satisfacció per l'ampli suport aconseguit a Catalunya així com per la mobilització dels militants. I és que aquesta comunitat era un dels territoris importants tant pel nombre de militants -més de 14.000- com pel pes dels afiliats que Sánchez comptava com a propi.
Per la seva banda el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha felicitat Pedro Sánchez per la seva “victòria incontestable” a les primàries i s'ha posat a la seva disposició per preparar “un magnífic congrés que sigui capaç de recuperar la il·lusió dels electors progressistes”. “Estem en un moment transcendent del PSOE i el PSC vol participar de manera compromesa i decidida”, ha expressat el primer secretari del PSC que ha encomanat al PSOE “el deure d'assumir la responsabilitat de construir una alternativa d'esquerres”
El rebuig de l'exsecretari general a abstenir-se en la investidura de Rajoy (cal recordar l'“Estigues ferm, aguanta les pressions i deslliura'ns de Rajoy i del PP” que Iceta va dirigir a Sánchez al setembre) li ha valgut al candidat el suport del PSC. Tant és així que des de la campanya de l'exsecretari general veien Catalunya com una de les places segures per al candidat. I així ho van mostrar els avals que van obtenir els tres candidats a Catalunya, comunitat on Sánchez va treure més diferència d'avals -6.058- respecte els de la presidenta d'Andalusia Susana Díaz -954-.
A més, la victòria de Sánchez suposa per al PSC una dosi de tranquil·litat davant les turbulències dels últims mesos entre la formació que dirigeix Miquel Iceta i el seu partit germà espanyol després del desacatament del PSC a l'ordre d'abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy i discrepàncies en la concepció territorial i en l'orgànic. “Tenim un projecte il·lusionador que dóna peu a grans canvis en la política espanyola i catalana”, ha dit Martí, que ha afegit que “els militants han parlat i el rumb del PSOE ha quedat clar”. En qualsevol cas des del PSC recorden que “a partir d'ara s'han acabat els sanchistas i els susanistas” i asseguren que ara tots treballarean “colze a colze”.
Amb tot, una de les claus del resultat electoral per al PSC va més enllà de la seva relació amb el PSOE i està relacionat amb l'escenari polític a Catalunya. La victòria de Sánchez obre la porta a recuperar el vot socialista perdut a aquesta comunitat en favor d'independentistes i comuns, tot un repte en un territori que ha canviat molt en els gairebé deu anys que han passat des de la victòria socialista del 2008. Per a molts socialistes catalans Sánchez era el rostre per encapçalar una alternativa progressista al Govern de Mariano Rajoy.