Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Catalunya Sí que es Pot, lluitant sense Colau

Membres de Barcelona en Comú acompanyen Iñigo Errejón en l'acte de campanya de Catalunya Sí que es Pot aquest dimecres. / SANDRA LÁZARO

Blanca Blay

Tot i que Ada Colau ja va anunciar que no participaria en la campanya directament, el nucli proper de l'alcaldessa i impulsor de Guanyem Barcelona, format pel primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, el tercer tinent Jaume Asens o la regidora Gala Pin, han aparegut aquest dijous com algunes de les firmes d'un manifest ciutadà que demana suport, no només a Catalunya Sí que es Pot sinó també a la candidatura de la CUP-Crida Constituent. La signatura del nucli de Colau simbolitza estendre la mà a l'esquerra rupturista després del 27-S, una esquerra que segons el manifest inclouria Catalunya Sí que es Pot, però també a la CUP.

Barcelona en Comú, a qui volia assemblar-se la candidatura Catalunya Sí que es Pot, s'havia mantingut fins a aquest dimecres al marge de la campanya electoral de la candidatura liderada per Lluís Rabell. Ni Colau ni cap dels que van guanyar les eleccions el 24-M havien entrat en campanya fins aquesta setmana. I si per una banda, aquests tres regidors signaven el manifest, per un altra la segona tinenta d'alcalde Laia Ortiz (ICV) i els regidors Laura Pérez i Raimundo Viejo (tots dos de Podem), van aparèixer al barri de Sants dimecres per acompanyar al secretari polític de Podemos Iñigo Errejón, que fa dies que es passeja per Catalunya.

Al sector més colauista, que entén Catalunya Sí que es Pot com un artefacte que s'assembla més a un pacte entre ICV i Podem que a Barcelona en Comú, li interessa mantenir-se a certa distància de la campanya ja que d'això pot dependre l'estabilitat del seu govern municipalista. Colau, que va ser investida alcaldessa amb el suport d'ERC, el PSC i una de les regidores de la CUP, vol preservar la seva neutralitat en les eleccions catalanes perquè qualsevol moviment pot afectar l'equilibri de forces a l'Ajuntament. No obstant això, Laia Ortiz, Laura Pérez i Raimundo Viejo van sortir aquest dimecres a fer campanya per Catalunya Sí que es Pot i van voler mostrar que era la continuació de la victòria de Barcelona en Comú el 24-M. “Catalunya es troba ara en la segona parada del tren que viatja recte cap a la victòria de la gent”, va dir aquest dimecres Pérez en l'acte amb Errejón.

Catalunya Sí que es Pot no és Barcelona en comú

L'intent de rèplica per part de Catalunya Sí que es Pot perseguia aprofitar l'eufòria del 24-M després de la victòria de Colau. No obstant això, la candidatura encapçalada per Lluís Rabell no va aconseguir l'àmplia confluència que sí va aconseguir Barcelona en comú amb Podem, ICV, EUiA, Equo i Procés Constituent. Aquest últim, el partit de l'economista i pacifista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades, va optar finalment per no sumar-se a la llista, mentre al seu interior ja s'havia articulat un nucli contrari al pacte amb Podem i ICV i favorables a una confluència amb la CUP, amb qui coincidien més en l'horitzó nacional.

La desvinculació de Procés Constituent de la candidatura va suposar un cop dur per a la candidatura, ja que Arcadi Oliveres, una de les cares visibles del 15-M a Catalunya, s'havia perfilat com un dels favorits per encapçalar la candidatura Catalunya Sí que es Pot .

El rebuig per part de l'economista de liderar la candidatura deixava a poques setmanes de les eleccions poc marge per trobar un cap de llista independent i d'un perfil semblant a Colau. Finalment, l'elecció de Lluís Rabell, un referent de l'activisme veïnal a Barcelona però un complet desconegut a Catalunya complicava encara més la rèplica autonòmica de Barcelona en comú.

A més, la candidatura encapçalada per Rabell es mou, a diferència de Barcelona en Comú, en un altre terreny, Catalunya, d'una tradició conservadora avalada per gairebé 30 anys de CiU al govern de la Generalitat i en un context electoral en clau plebiscitària al que la seva posició sobre el dret a decidir, dependent d'una majoria favorable a Madrid, els juga en contra. I és que Barcelona en Comú va néixer com una candidatura que tenia com a únic horitzó el 24-M i jugava en un terreny, Barcelona, de tradició socialista, on amb Colau com alcaldable tenien possibilitats de treure molt bons resultats.

Davant aquesta situació i amb les eleccions generals a l'horitzó, els líders nacionals de Podemos no han dubtat a entregar-se a la campanya de Catalunya Sí que es Pot. El missatge que volen que cali, el que s'han encarregat de difondre en els seus perfils de Twitter Pablo Iglesias i Iñigo Errejón: “Catalunya Sí que és Pot és Podem”. I mentre el sector colauista s'absenta en els mítings, aquest dimecres Errejón s'afanyava a establir vincles: “No sóc de Barcelona però em sento d'aquí quan hi ha una alcaldia que obre les finestres i els calaixos”.

Etiquetas
stats