Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Centre Delàs celebra 15 anys preocupat per la “remilitarització” de les relacions internacionals

Maniobres militars a Gibraltar, un tema àmpliament abordat pel Centre Delàs.

Siscu Baiges

Barcelona —

El Centre d’Estudis per la Pau Josep Maria Delàs tem que s’estigui anant cap a una “remilitarització de les relacions internacionals”. Aquesta és, precisament, la denúncia que fa en les activitats que ha organitzat pel dijous 11 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per commemorar el quinzè aniversari de la seva posada en marxa.

El centre va néixer l’any 1999 arran del treball realitzat els anys anteriors per la Campana contra el Comerç d’Armes i es dedica a investigar i documentar temes relacionats amb el desarmament i la pau. El nom del Centre recorda l’home que va presidir “Justícia i Pau” a Girona durant molts anys, que va ser comandant de l’exèrcit i membre de la Unió Militar Democràtica (UMD), i que va dedicar la darrera etapa de la seva vida a la lluita per la pau i els valors de la no violència.

L’actual president de l’entitat, Pere Ortega, destaca que s’hagi consolidat com un centre de referència en tot l’Estat espanyol, especialment en qüestions vinculades a l’economia de la Defensa, despesa militar o I+D en aquest sector. El Centre Delàs participa en moltes de les campanyes internacionals contra l’armament, el comerç d’armes i les guerres. Ortega acaba d’assistir a Viena, al Congrés civil paral·lel a la cimera sobre armament nuclear que s’ha fet a la capital austríaca.

A Pere Ortega el preocupa l’enfrontament reobert entre l’OTAN i Rússia pel control d’Ucraïna, que qualifica com una “petita nova guerra freda” i els conflictes eterns i cada cop més violents al Proper Orient. Segons ell, “les polítiques aplicades pel bloc occidental no ajuden a acabar amb aquesta violència, més aviat al contrari”. També denuncia el desplaçament dels interessos militars dels Estats Units cap a l’est asiàtic.

Amb tot, des del Centre Delàs es prefereix observar la realitat amb una actitud positiva. “En aquests quinze anys, el món ha canviat. Hem passat de la Guerra Freda a una etapa de conflictes interns, que, de tota manera, tenen implicacions exteriors”, diu Ortega i destaca que en aquest període s’hagin aprovat Tractats com el d’Eliminació de les Mines antipersona, de prohibició de les bombes de dispersió o fet petits avenços en el Tractat de les Nacions Unides sobre el comerç d’armes. En la vessant positiva també inclou la Llei de Comerç d’Armes a l’Estat espanyol, d’acord amb els països de la Unió Europea, tot i que reconeix que, sovint, els “mateixos països que aproven aquestes lleis després segueixen exportant armes, d’alguna o altra forma”.

La conclusió del president del Centre Delàs, davant els avenços i retrocessos en el combat contra l’armament i les guerres, és que “preferim això que la llei de la selva”.

L’acte convocat per aquest Centre al CCCB inclou una taula rodona moderada pel periodista Eduard Sanjuan (TV3) amb l’històric activista per la pau Arcadi Oliveres, el professor de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid Carlos Taibo, el president de l’Institut Català Internacional per la Pau, Rafael Grasa, i la professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona, Helena Torroja. Una actuació del cantautor valencià Feliu Ventura i una representació parcial de l’obra “El pes del plom”, basada en informes del Centre Delàs, posarà punt i final a la commemoració del quinzè aniversari de la seva creació.

Etiquetas
stats