Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Colau surt al carrer com a futura alcaldessa en un homenatge al 15-M

Colau, al fons, en el seu primer acte davant la ciutadania després del 24-M / JORDI MOLINA

Jordi Molina

Barcelona —

L’últim cop que un alcalde havia visitat el Poble-sec va patir un escarni. Era el mes de març i Xavier Trias s’escapolia de l’escomesa en cotxe oficial, després d’inaugurar el nou Paral·lel d’amagat, un projecte que, a parer d’alguns sectors del barri, no responia a les necessitats bàsiques del veïnat. Ahir, tres mesos després, prop de 300 persones van rebre la virtual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el seu equip, entre aplaudiments a la plaça de les Navas d’aquest popular barri de la ciutat.

L’acte d’ahir va ser una declaració d’intencions en el fons, però sobretot en la forma. Una immensa assemblea ciutadana rodejava l’equip electe i assentia o rebutjava les propostes amb el llenguatge que va internacionalitzar el 15-M: mans a l’aire i en moviment. “Em sento amb la fortalesa de sempre, però a més ara tinc l’autoritat per exigir responsabilitats”, va dir Colau. La líder de Barcelona en Comú va compartir el protagonisme del seu primer acte davant la ciutadania després del 24-M amb els assistents, que van prendre la paraula de forma activa, repetint l'esquema assembleari que fa uns anys va prendre les places. “Ens deien que ens presentéssim a les eleccions, doncs aquí ens tenen”.

“Es tracta de que la gent s’impliqui, que la gent reflexioni, que prengui la paraula i ens exigeixi que donem resposta a les seves necessitats”, deia al final de l’assemblea una de les membres de l’equip de Colau. “La política ha tractat d’ignorants massa vegades a la gent i ara cal retornar-los la paraula”, li replicava una voluntària. Abans i durant l'assemblea, un avís per a navegants de part d’un dels activistes de l’Ateneu La Base, un dels nuclis més crítics amb l'anterior consistori: “no ens agradaria haver de repetir l’escarni amb tu, Ada, escolteu-nos, no ens doneu l’esquena com va fer el govern de Trias”.

Qüestions com els desnonaments, els CIEs de la Zona Franca, la precarietat laboral, els Serveis Socials o la creixent gentrificació al barri que acollia l’acte, van ser alguns dels temes que els veïns van posar sobre la taula. “Volem saber que passarà amb la saturació de bars del carrer Blai, amb la turistificació del Paral·lel i si, podrem, o no, salvar el teatre Arnau”, demanaven alguns veïns de la zona, posant sobre la taula els temes més calents que haurà de resoldre el proper regidor de Sants-Montjuïc, el nom del qual encara és incert.

Gala Pin, que previsiblement serà la regidora de Ciutat Vella, va assumir el repte de respondre. “Recuperarem l’Arnau no només com a teatre sinó també com a símbol del Paral·lel més popular”. Pin es va comprometre a evitar “la política de despatx” i a seguir l’exemple d’iniciatives com Fem plaça, per dotar de contingut les cruïlles que la reforma del Paral·lel ha deixat per a l’ús públic, sempre que la proliferació desenfrenada de terrasses a la zona ho permeti.

Agraïment a PSC i ERC per donar l’esquena a Trias

Agraïment a PSC i ERC per donar l’esquena a TriasColau va aprofitar l’acte per fer algunes pinzellades en clau estrictament política. Primer va enviar un missatge a PSC, ERC i la CUP, amb qui està negociant la seva investidura, i els va advertir que seria “imperdonable” que es posessin “per davant els interessos partidistes” deixant de banda els de ciutat. Sobretot, “tenint en compte que hi ha coincidències clares en els programes” dels partits. En un to més conciliador va donar les gràcies a republicans i socialistes per haver girat l’esquena a la possibilitat de que CiU mantingués a Trias a l'alcaldia.

En la qüestió nacional, va insistir que estarà “al costat” del procés sobiranista. En resposta a Alfred Bosch, que li havia posat dies abans com a condició que se sumés al full de ruta, va reiterat el seu compromís amb el dret a decidir “i a iniciar un procés constituent per decidir-ho tot”, però fora del guió segellat amb CiU, un partit “plagat de corrupció” i que “no serà mai” el seu aliat.

Al final de l’acte, com a l’inici, es van tornar a corejar crits “d’alcaldessa alcaldessa” i moltes persones es van dirigir a l’equip electe i, en especial, a Colau, per seguir fent les seves propostes i peticions. Colau va emplaçar els assistents a anar a la plaça de Sant Jaume el 13 de juny per celebrar la seva investidura.

Etiquetas
stats