Deu morts per legionel·losi centren l'atenció de la salut pública catalana
Dos brots de legionel·losi a la comarca del Vallès s'han cobrat la vida de deu persones des del passat setembre. En total 48 persones han estat afectades per la malaltia entre Sabadell i Ripollet en dos brots diferents que han coincidit en el temps i que la Generalitat dóna per controlats ja que des de mitjans de setembre no s'han detectat noves infeccions.
La malaltia afecta especialment les persones amb baixa immunitat -malaltes o d'edat avançada- i pot provocar greus pulmonies que en alguns dels casos han ocasionat la mort. A Sabadell 41 persones s'han vist afectades, d'edats que van dels 45 als 94 anys i moltes d'elles amb patologies greus. La legionel·la no es transmet entre humans, sinó que el seu contagi està vinculat a torres de refrigeració, circuits d'aigua o aspersors.
Tots els afectats a Ripollet s'han concentrat en una àrea de 500 metres i s'ha comprovat que el focus estaria vinculat a un camió de reg per a la neteja del municipi. El Departament de Salut assegura que l'encreuament entre una mostra del vehicle i una altra d'una persona afectada ha conclòs que presentaven el mateix tipus i subtipus de legonel·la (anomenat Pontiac Knoxville), amb la qual cosa confirmaria que el causant és el camió de reg, que pertany a una empresa subcontractada per l'ajuntament de Ripollet.
L'origen del focus de legionel·la a Sabadell no estaria tan clar, si bé s'apunta a una torre de refrigeració de l'empresa Tractaments Tèrmiques Carreras. En aquesta torre, que es va tancar de forma cautelar fa tres setmanes, s'ha detectat un circuit amb “altes dosis” de legionel·la, encara que Salut avisa que els resultats no són determinants per assegurar que aquesta torre és la culpable. El departament inspecciona actualment 19 empreses que compten amb torres de refrigeració a Sabadell, a les quals acudeixen tècnics de la Generalitat sense avisar per recollir mostres, que s'envien a un laboratori de Madrid.
Investigació del focus
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, que va comparèixer ahir davant la comissió de Salut del Parlament, ha indicat que s'han enviat a aquest laboratori una vintena de mostres humanes i altres 65 ambientals, que es creuen per intentar localitzar l'origen del brot de la capital vallesana.
“És la primera vegada en la història de salut pública de Catalunya que es fa una cosa semblant”, ha afirmat Mateu, que va anunciar que ja s'ha comunicat a l'Ajuntament de Ripollet el resultat de les anàlisis i s'ha obert un expedient administratiu.
Per la seva banda, el conseller Boi Ruiz va contestar a l'oposició, que va criticar la falta d'explicacions per part del departament, que “tenim la voluntat d'explicar però el tema és molt complex, de detalls i matisos”.
Va apuntar que, en el cas de les empreses investigades com a possible origen del focus de Sabadell, “caldrà plantejar-se” una modificació del procés de valoració per a les instal·lacions de refrigeració, que paren a l'agost per vacances i que es reinicien al setembre, com una possible causa de difusió d'aquest tipus de bacteris, com la legionel·la.
La diputada d'ICV va reclamar al conseller que doni explicacions a les poblacions de Sabadell i Ripollet, ateses les greus conseqüències que per a la població han tingut els dos brots de legionel, mentre la de Ciutadans va demanar que es permeti als responsables dels hospitals que comuniquin els casos d'afectats per correu electrònic i no per fax, com s'ha de fer actualment.