Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera
Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Els homes de debò no compren dones

Lourdes Muñoz

0

Ahir vaig mantenir una conversa sobre la prostitució amb un amic. La història es repeteix, davant d'una postura còmoda per a la majoria - que es legalitzi com un treball i que les prostitutes contribueixin econòmicament - cal una resposta molt més complexa, intentant fer visible una terrible realitat que inclou crim organitzat i explotació sexual amb vulneració de drets humans bàsics. Així doncs, l'opció no és legalitzar la prostitució, per raons pràctiques i ètiques.

Raons ètiques i pràctiques contra la legalització de prostitució

Hi ha moltes raons pràctiques i ètiques per no legalitzar la prostitució com una feina. Si tenim en compte que el fenomen de la prostitució i la trata i tràfic de dones, estan absolutament relacionats i no es poden deslligar. Suposaria un increment tant de la prostitució com del tràfic i perjudicaria la situació de les dones explotades sexualment, com ha succeït en els països que han optat per la regulació.

No podem regular la prostitució argumentat que beneficia les dones en situació de prostitució voluntària, ja que les polítiques públiques han de prioritzar la protecció als i les més febles, que en aquest cas a més són la majoria com a víctimes d'explotació sexual.

Hi ha raons ètiques, el gran negoci de la prostitució se sosté en l'explotació sexual de dones pobres dels països pobres per consum de prostitució dels homes en els països rics. No té sentit des d'una ètica que promou els drets humans universals, normalitzar el consum de prostitució a costa de les dones amb menys recursos.

Hi ha raons d'ètica personal, per que la meva pregunta a aquells que argumenten que sigui una feina més, ja que es tracta d'un treball dic, seria: ¿es tractaria d'un treball digne per la seva mare, la seva germana o la seva filla quan sigui adulta ?

L'explotació sexual incompatible amb la igualtat

Les dones en societats democràtiques, no podem seguir sent considerades, encara que sigui en el subconscient col·lectiu, com un complement a l'objecte central dels drets: l'home. No estem aquí per ser “les seves dones”, ni “les mares dels seus fills” i menys encara “els seus cossos objectes” per complaure els seus desitjos sexuals.

Els que defensem les igualtat, creiem que l'estat ha de garantir que les dones som ciutadanes de primera, subjectes de dret propi, amb dret a una vida pròpia en llibertat i igualtat, dones autònomes. Dones que des de la nostra autonomia i llibertat podem decidir compartir part de la nostra vida amb un home, que podem ser mares si així ho decidim, i que tenim dret a la vida sexual plena que nosaltres decidim.

Podem decidir ser amigues, companyes, amants, esposes per poc o molt de temps dels homes que triem i ens triïn, sempre amb una relació d'igual a igual.

De la tolerància social al rebuig de la prostitució

La tolerància social que encara existeix amb la prostitució prové d'un estat de dret basat en els correctament denominats “drets de l'home” fruit de la revolució francesa, en la qual les dones no teníem ni dret a vot. Hem anat avançant en igualtat, però segueix pendent de tenir com a objectiu col·lectiu eradicar l'explotació sexual.

Cada un o una de nosaltres hem de passar de tolerar la prostitució a rebutjar el consum de prostitució perquè consumir prostitució contribueix a l'explotació sexual de dones i nenes. Però el canvi fonamental passa pels homes. Hi ha un gran negoci de la prostitució perquè hi ha consum.

En el dia contra l'explotació sexual, fem una crida a aquests homes que ens envolten, els nostres amics, companys de projecte polític, còmplices en el treball, amants o companys sentimentals que diguin “Els homes de debò no compren dones”. Aquest era el lema de la campanya que la JSC va protagonitzar el passat mes de març durant el Mobile World Congress a Barcelona, per denunciar el foment que s'estava fent de prostitució aquesta setmana. Molts homes es van fotografiar amb aquesta frase “Real Men Don't Buy Girls” Els homes de debò no compren dones . Ara, és el moment de tornar-ho a dir.

Disminuir l'explotació sexual requereix d'una clara resposta social i institucional, així, els governs han de tenir en la seva agenda combatre la prostitució i eradicar l'explotació sexual perquè, una societat avançada i digna no pot assumir que part de les dones siguin esclavitzades.

Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Etiquetas
stats