Duran acusa Colau d’empènyer a Barcelona al “model fracassat” de Veneçuela
El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, ha entrat en campanya amb duresa. I només el temps dirà si ho ha fet en favor o en contra dels interessos de la federació nacionalista. Sense referir-se al procés nacional, ni tan sols al dret a decidir, Duran ha optat per comparar l’aposta de Barcelona en Comú amb el govern de Nicolás Maduro, a Veneçuela. El democristià ha començat per igualar la plataforma d’Ada Colau amb Podemos, “una gent propensa a les irregularitats”, i ha recordat els models que, segons ell, els inspiren: “com el veneçolà, on hi ha més morts que a l’Iraq”.
En un acte a l’equipament públic Cotxeres Borbó, a Nou Barris, Duran ha teixit un discurs de trinxeres, més agressiu del que és habitual en els mítings de CiU a Barcelona. “Sé que molts no sou dels nostres”, ha dit abans de demanar que, més enllà de les sigles, apostin per “un equip de govern jove i competent, com el d’en Trias”. Duran ha dit als assistents a l’acte que potser “els seus” no generaran prou estabilitat, els ha titllat “d’incompetents” i ha acabat afirmant que “l’esquerra parla molt d’igualtat però no garanteix les polítiques socials”.
Duran i Lleida s’ha referit a la situació política que viu Andalusia per alertar de la importància que Barcelona gaudeixi “d’un govern fort”. “Ens pot arribar a passar el mateix”, ha dit el diputat d’Unió en referència a la investidura de la presidenta electa d'Andalusia, Susana Díaz, que es troba bloquejada. Una situació que li ha servit per remarcar la necessitat de votar a “un senyor de Barcelona” com Trias, “una a garantia d’estabilitat”.
Segons Duran i Lleida, “hi ha partits emergents als quals els tremolen les cames quan prenen decisions”. El diputat, que suma més de tres dècades encadenant càrrecs públics, ha carregat especialment contra Podemos i Ciutadans: “Quin és el mèrit d’aquesta gent?”, s’ha preguntat abans de fer una metàfora culinària: “No han entrat mai a la cuina, a diferència de gent acostumada a cuinar, com en Trias, i si guanyen trencaran moltes vaixelles”. Sobre el partit d’Albert Rivera, ha ridiculitzat la seva propaganda electoral, butlleta de C’s en mà: “que tant pot ser que parli de Barcelona, com d'Alcampell, com d'una comunitat autónoma”.
El candidat a l’alcaldia, Xavier Trias, ha agraït el suport de Duran. En un altre to, molt més mesurat, no ha deixat d’incidir en el “suposat compromís” de BComú amb les zones més vulnerables de la ciutat. Segons Trias, “hi ha molts progres que parlen d’oïdes”, i ha acusat Ada Colau i el seu equip de BComú de no haver trepitjat mai Trinitat Nova, un dels barris que integren Nou Barris.
Duran, la independència, i la campanya de CiU a Barcelona
Duran, la independència, i la campanya de CiU a BarcelonaEls partits d'Artur Mas i de Josep Antoni Duran Lleida han optat per posposar l’inevitable debat sobre la concreció del programa sobiranista per després dels comicis del 24-M. Amb l’aparició d’avui, en un dels Districtes governats per una regidora d’Unió, Irma Rognoni, el democristià deixa de fer campanya a través de les xarxes socials, per marcar un territori que els seus companys de federació preferirien que, poc a poc, anés perdent.
Tot i haver-se mostrat disposat a acudir en suport de qualsevol candidat que li ho demanés, fonts internes de la federació nacionalista a Barcelona asseguren que no és el cas de Trias. CDC i UDC s'han conjurat, i de moment amb èxit, per evitar durant la campanya electoral els seus particulars xocs a causa del procés sobiranista. La fórmula: evitar referències al procés sobiranista, més enllà de defensar sense concrecions el dret a decidir.
Nou Barris, “una terra hostil” per a CDC
Nou Barris, “una terra hostil” per a CDCNo ho ha dit cap activista. Ha estat la mateixa regidora de Nou Barris, Irma Rognoni, que ha explicat que, d’entrada, aquesta zona era “hostil” per a la seva formació, la tercera força política al Districte. Per això, segons ha explicat, el primer que “calia era fer un perímetre de seguretat” i aplicar el que la federació nacionalista anomena “diplomàcia ciutadana”.
Entre les mesures que ha desgranat la regidora d’Unió, destaquen 248 contractes de lloguer social, pisos provinents de bancs i canxes. “Hem treball colze a colze” amb les entitats, ha dit Rognoni, que també ha mencionat la dignificació del barri de Can Paguera, “on 607 persones ja no cal que pateixin més per perdre casa seva”.
Malgrat això, un estudi elaborat pel mateix Ajuntament de la capital catalana, conclou que durant el darrer mandat -en concret són dades de 2013- la desigualtat va augmentar en 11 punts el diferencial de renda familiar bruta disponible entre les zones benestants, com ara Sarrià-Sant Gervasi (186,7), i les més populars, com és el cas de Nou Barris (56,2).