Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El CatSalut preveu que centres privats assumeixin part de l'atenció sociosanitària al Maresme

Un home llueix el cartell de la manifestació dissabte passat, convocada sota l'eslògan "l'Hospital Sant Jaume, no es toca"

Blanca Blay

Setmanes després que se suspengués l'autonomia de gestió del Consorci Sanitari del Maresme, el rebuig per part de l'Ajuntament de Mataró i els treballadors i usuaris dels centres que gestiona el consorci a les novetats que els arriben des del CatSalut persisteix. Si la decisió de suspendre l'autonomia de gestió arran del dèficit de l'Hospital de Mataró no va agradar, ni tampoc no ho va fer el Pla de Reequilibri que proposava Salut per tal d'equilibrar els números, ara és el torn del Pla Director presentat pel CatSalut.

El Pla Director, segons l'Ajuntament, treballadors i usuaris dels centres que gestiona el CSdM, és curtterminista i no és més que un document per justificar el trasllat de 40 llits de l'Hospital Sant Jaume (centre sociosanitari) a l'Hospital de Mataró (d'aguts) -i que va mobilitzar veïns i treballadors dissabte passat-. A més, però també critiquen que el Pla preveu derivacions a centres amb ànim de lucre, fet que consideren actuacions de caràcter privatitzador.

Una projecció a curt termini

En la resolució inicial que va aprovar el ple de l'ajuntament -i que comptava amb el suport de tots els grups municipals- es demanava que el Pla Director determinés “quins eren els recursos estructurals necessaris per realitzar l'activitat assistencial amb una projecció a mig-llarg termini en funció de l'evolució demogràfica”.

La projecció del CatSalut però és a curt termini i no a mig termini, ja que es fa a cinc anys vista (2015-2020) i no a deu anys vista (2015-2025). Això implica una previsió de recursos d'acord amb unes projeccions demogràfiques i no unes altres, ja que segons l'IDESCAT mentre que l'increment de població major de 64 anys -que s'ajusta al perfil d'usuari d'un centre sociosanitari- pel 2020 és del 12%, pel 2026 aquest percentatge augmenta fins a 30 (més del doble). “No volem que d'aquí a deu anys hi hagi saturació dels serveis sociosanitaris”, assegura a Catalunya Plural el regidor de Salut de l'Ajuntament de Mataró Joan Vinzo.

Drenatge de llits a centres privats amb ànim de lucre

En una carta que va enviar Vinzo al director del CatSalut després d'analitzar el pla, des de l'Ajuntament es considera que pel que fa l'assignació de llits als proveïdors del territori del Maresme central “el CSdM surt perdent amb una redistribució de recursos cap a proveïdors de titularitat privada”.

Sobre aquest punt, diverses fonts del Comitè de treballadors i de la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública a Mataró consultades per aquest diari coincideixen també a destacar que en el fons el Pla Director preveu el trasllat de llits a empreses privades amb ànim de lucre. Vinzo recorda que el sociosanitari és un sector “estratègic”, ja que augmentarà el l'activitat assistencial o la demanda de serveis.

Segons ha pogut saber Catalunya Plural, el Pla Director exposa que “s'ha treballat amb la contractació de tots els centres sociosanitaris que donen atenció a la població del Maresme Central dins del SISCAT (Sistema Integral de Salut de Catalunya) i que tenen contracte amb el CatSalut”. Aquests centres són el Casal de Curació de Vilassar de Mar, la Residència Geriàtrica l'Estada de Sant Andreu de Llavaneres i el Centre Geriàtric de Mataró (de l'empresa Hestia). D'acord amb el document, mentre que el Consorci Sanitari de Mataró passaria de tenir un total de 86 llits a tenir-ne 72 el 2020, Hestia passaria dels 83 actuals a 93 el 2020, ja que tot i que perdria alguns llits de llarga estada es faria amb 30 llits de psicogeriatria. També hi sortiria guanyant el Casal de Curació de Vilassar, que passaria de 65 a 69. L'Estada, en canvi, mantindria els 55 actuals.

A la pràctica suposaria el desmantellament de l'Hospital de Sant Jaume, ja que actualment compta amb 72 llits, dels quals 42 es traslladarien a l'Hospital de Mataró, en una primera fase a la primavera del 2016, i 30 a Hestia, en una segona fase el setembre de 2016.

Per què un Pla Director?

L'Ajuntament va demanar una moratòria de la posada en marxa del Pla de Reequilibri que preveu el reordenament dels recursos sanitaris a la zona en els pròxims dos anys -els 40 llits de Sant Jaume a l'Hospital de Mataró-. Concretament, demanava que el Consorci Sanitari del Maresme i el Departament de Salut elaboressin un Pla Director Sociosanitari que determinés les necessitats de la població, i en conseqüència els recursos que s'hi havien de destinar, abans de moure cap llit.

Aquest pla però, que ja es va donar a conèixer fa uns dies als membres del Consell Rector del Consorci i que s'ha presentat aquest dimecres als treballadors del comitè, no ha agradat perquè no compleix amb les demandes que s'havien fet. A més a més, tant des de l'Ajuntament com des del Comitè d'empresa destaquen negativament el fet que el Pla director presentat no faci cap previsió d'ampliació del Consorci Sanitari del Maresme per mitjà d'un centre sociosanitari nou.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats