Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Josep Prat declara per esclarir si la Generalitat li està pagant la defensa en el cas Innova

L'expresident de l'ICS, Josep Prat, és el principal imputat en el cas Innova.

Blanca Blay

Josep Prat, expresident de l'ICS i exdirector general d'Innova, declara aquest dimarts al matí davant el Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus per esclarir si la seva defensa està sent pagada amb fons públics o no. El pagament dels costos de la defensa de Prat, l'advocat Xavier Melero -també advocat d'Oriol Pujol Ferrussola pel cas ITV i d'Artur Mas pel 9-N-, és una de les peces separades del macro cas 'Innova', de presumpta corrupció sanitària a Reus.

L'obertura d'aquesta peça separada es produeix després que la Guàrdia Civil trobés entre la documentació requisada al domicili de Prat en el registre del passat 27 de febrer de 2013 uns correus electrònics que haurien provocat “dubtes raonables” sobre el pagament dels serveis jurídics de Melero amb fons públics. Els correus, als que ha tingut accés aquest diari, van ser enviats el setembre de 2012.

Els correus entre Prat, Melero, Ruiz i Gordó

En un primer correu Melero escriu a Prat reclamant-li pagaments pendents: Del tema euros, de moment, res de res. Tres dies més tard l'advocat també hauria enviat correus als actuals consellers en funcions de Salut, Boi Ruiz, i de Justícia, Germà Gordó, recriminant-los no haver cobrat encara els seus honoraris. En un correu electrònic dirigit al conseller, en còpia a Germà Gordó i Josep Prat i sota l'assumpte 'Honoraris defensa Josep Prat', Melero escrivia: “Benvolgut Conseller, ningú ha contactat amb mi per resoldre aquest tema. Prego alguna solució. Mai no em podia imaginar que això acabés d'aquesta manera: jo pagant per compte de l'Administració i sense cobrar després d'haver-me passejat per totes les Fiscalies de Catalunya...”. Un correu al que Gordó hauria contestat dirigint-se a Boi Ruiz: Boi, no em vares dir que estava resolt?

El jutge instructor del cas, Diego Álvarez de Juan, pretén mitjançant la declaració de Josep Prat esclarir si la Generalitat s'estaria fent càrrec del pagament de la defensa del major imputat pel cas Innova. Per la seva banda, l'advocat Xavier Melero ja va acudir a la seva cita a declarar sobre aquest tema el passat 5 de març de 2014. La versió de Melero, segons recollia l'agència EFE, seria que Prat va acudir al seu despatx per recomanació de Ruiz i Gordó, pel qual va considerar “evident” que es tractava d'un encàrrec oficial.

En cas de trobar indicis suficients per mantenir la peça oberta i continuar la investigació podrien veure's implicats els consellers en funcions Boi Ruiz i Germà Gordó, motiu pel qual la investigació es traslladaria als jutjats de Barcelona, expliquen a aquest diari fonts properes a la investigació. Segons documents de la peça, “l'assumpció de pagament de la defensa de Prat per part de la Generalitat amb fons públics podria haver suposat la comissió d'un presumpte ilícit de malversació per part dels ordenants dels pagaments i els receptors dels mateixos”.

El llarg camí judicial del cas 'Innova'

El passat 11 de gener de 2012, mentre el regidor de la CUP David Vidal es preparava per la roda de premsa on presentarien l'informe sobre les presumptes irregularitats en la gestió d'Innova -i que ja havien tramès a la Fiscalia de l'Audiència Nacional- s'anunciava la dimissió de Josep Prat com a director general de l'empresa municipal Innova. Pocs dies després, dimitia també de la presidència de l'ICS i s'iniciava un llarg camí judicial.

L'exdirector de l'empresa municipal reusenca està imputat en pràcticament totes les peces del cas que acumula més de 50 imputats. De moment les peces del trencaclosques Innova són ja catorze, de les quals dotze es troben sota secret de sumari. La peça principal està relacionada amb els presumptes pagaments irregulars des de l’Ajuntament de Reus, on Josep Prat era el màxim directiu d’Innova, cap a l’empresa propietat de Carles Manté (exdirector del CatSalut), CCM Estratègies i Salut, que s’hauria creat pocs dies abans de firmar-se el contracte. Entre el 2007 i el 2011 s’hauria pagat a Manté més de 720.000 euros per uns treballs de consultoria que presumptament no s’haurien fet. Precisament arran d'això, el 27 de febrer de 2013, la Guàrdia Civil va registrar els domicilis de Prat i Manté.

Els múltiples càrrecs de Josep Prat

Els múltiples càrrecs de Josep PratPrat rebia un sou de 265.000 € anuals de l’Ajuntament de Reus. A més, mentre era president de l’Institut Català de la Salut, adjunt a la presidència amb caràcter executiu de SAGESSA, director general de Serveis de l’Ajuntament de Reus, director general d’Innova i membre del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari, dirigia també l’empresa d’hospitals privats més important d’Espanya: USP Hospitales. 

“Que amb diners públics es pretengui pagar un presumpte lladre de diners públics que ha tingut un sou públic de més de

265.000 € anuals és un fet que en qualsevol país que es faci anomenar democràtic provocaria autèntics estralls“, escrivia el regidor de la CUP Reus David Vidal en el llibre 'El Preu de la Salut'.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats