Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Les associacions solidàries es resisteixen a l’agonia

Siscu Baiges

Barcelona —

Tot i que les restriccions pressupostàries dels darrers temps semblen condemnar-les a mort, les associacions solidàries i humanitàries es resisteixen a desaparèixer. Si més no, no ho faran en silenci.

Per aquest motiu, i a 20 dies de les eleccions del proper dia 25, la Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, la Coordinadora d’ONG i Altres Moviments Solidaris de Lleida, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i la Coordinadora d’ONG pel Desenvolupament, la defensa dels Drets Humans i la Pau de Tarragona, han elaborat un Manifest que presentaran aquest dimecres, en un acte que se celebrarà al museu Marítim de Barcelona i que inclourà un debat entre representants de diferents partits polítics que participen en aquestes eleccions.

El Manifest es titula “En defensa d’una Política Pública Catalana de Cooperació per la Pau, els Drets Humans i la Cooperació” i l’han signat la major part de les associacions solidàries i de defensa dels drets humans que treballen al Tercer Món.

Aquestes associacions viuen els darrers temps situacions econòmiques límit. Moltes han de tancar les portes, reduir personal, retallar sous, eliminar projectes, marxar de les seves seus... Pateixen no només les restriccions pressupostàries en les partides que es dediquen a subvencions, de les quals treien la major part dels seus ingressos, sinó els deutes que les administracions, sobretot la Generalitat, tenen envers elles. Fins el 2008, els pressupostos que el Govern català dedicava a ajudar el Tercer Món va anar creixent, però a partir d’aleshores, les partides van anar reduint-se i, en els dos anys de govern de CiU, han patit unes retallades contundents.

El pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el 2011, era de 22 milions. El 2012, ha quedat limitat a 9,5 milions, el mateix nivell que tenia ara fa dotze anys. Això ha implicat que aquesta Agència hagi anulat la convocatòria de subvencions a les ONGs de desenvolupament quan ja s’havien presentat molts projectes. Era bastant absurd que es prometessin subvencions quan encara es devien les concedides en convocatòries anteriors. Aquests deutes són els que van fer que, el mes de juny passat, una cinquantena de representants d’aquest sector es tanquessin a la seu de l’Agència, a la Via Laietana, per protestar per uns deutes que calculaven en uns 10 milions d’euros, afectaven una setantena d’associacions, i en deixaven una cinquantena amb greus problemes d’existència.

La resposta del director de l’Agència, Carles Llorens, era clar: “No hi ha diners. Tenim problemes de liquidesa”. Els problemes de liquidesa segueixen. Sinó és que s’han agreujat. Les associacions, però, no volen tirar la tovallola. Fan mans i mànegues per continuar funcionant. Molts dels seus dirigents viuen angoixats per uns deutes als quals no saben com fer front.

Però continuen creient en la necessitat de la seva feina i en la reversibilitat de la política actual del Govern català. Recorden, en el Manifest que presentarn aquest dimecres, que l’Estatut de Catalunya explicita al seu preàmbul “el ferm compromís de Catalunya amb tots els pobles per construir un ordre mundial pacífic i just” i consideren que mantenir aquest compromís no és utòpic. Reconeixen les dificultats que pateixen la societat i les administracions públiques per la crisi econòmica que les afecta, però critiquen la davallada espectacular del pressupost de la Generalitat dedicat a la construcció de la pau, els drets humans i l’ajut al desenvolupament. “Apostem per generar i mantenir recursos estables i previsibles de finançament per al desenvolupament humà, sense renunciar a assolir en un futur pròxim el 0,7%”.

Aquest 0,7%, la xifra mítica del món solidari, es refereix al compromís que les Nacions Unides van demanar als governs dels diferents països perquè dediquin el 0,7% del seu PIB a l’ajuda al desenvolupament. El Parlament de Catalunya havia assumit el compromís d’assolir-lo el 2010. No va ser possible. Ara, aquest percentatge ha caigut per sota del 0,2%.

Amb tot, els màxims responsables del sector reclamaran, dimecres, als aspirants a governar Catalunya que “per solidaritat, per justícia, pel desenvolupament i benestar de totes les persones del planeta i de les properes generacions, Catalunya necessita una política pública de cooperació, pau i drets humans”.

Molts creuen, però, que, malauradament, la caritat està menjant camí a la solidaritat i aquesta via porta a la subsistència no a la construcció del món més just i solidari pel qual van ser concebudes la major part de les ONGs que s’han sumat a aquest Manifest.

Més informació a:

http://manifestpolitiques.wordpress.com/

https://www.facebook.com/events/121248438031336/#!/events/395929693814372/

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats