Amb només 16 anys, la jove Malala Yousafzai ha rebut aquest divendres el Premi Internacional Catalunya, el que constitueix un nou reconeixement de la seva lluita pel dret de les nenes a l’educació. Coneguda sobre tot per l’atemptat que va sofrir a mans dels talibans l’any 2012, Malala vol que se la coneixi per altres motius. “Qui sóc jo? La nena que va ser disparada pels talibans? No vull ser aquesta nena, vull ser Malala, la noia que lluita pel dret de tota nena i tot nen a l’educació, és el que persegueixo”.
L’atemptat va ocòrrer l’octubre de l’any passat al vall de Swat, al nord de Paquistán, d’on és originària. Ella portava ja uns anys denunciant a diversos blogs el tancament de les escoles de noies per part dels talibans i havia tingut fins i tot el reconeixement del president pakistanès. El 9 d’octubre del 2012, un talibà va pujar a l’autobus, va demanar qui era Malala i li va disparar al cap, deixant-la en estat de coma. La noia va acabar recuperant-se pocs mesos després.
En la seva breu intervenció, Malala també ha denunciat l’actuació dels talibans al Vall de Swat: “estaven en contra de l’educació, contra la llibertat de les dones d’anar al mercat, mataven gent en nom de l’islam”, ha proclamat. “El poble de la vall de Swat va haver de fer sacrificis”, ha afegit. Ha denunciat altres coses com ara el fet que “la pobresa no deixa que la gent vagi a l’escola” però ha fet una crida al compromís per intentar revertir aquestes situacions. “Ha arribat l’hora d’aixecar-nos i defensar els nostres drets. Què passa amb nosaltres? Per què deixem de fer coses. Per què no em fixo en mi mateixa? Per què no aixeco la veu? Ha arribat l’hora de parlar. La vostra veu pot canviar el món”, ha conclòs.
L’altra guardonada d’aquest premi, que es lliura cada any des del 1989, ha estat l’exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland, que va ser pionera en l’elaboració del concepte de “desenvolupament sostenible”. Com a membre de la Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament, va ser l’encarregada de redactar l’informe que porta el seu nom i que desenvolupava aquest nou concepte.
El Premi Internacional Catalunya reconeix anualment aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Entre els guardonats dels anys anteriors s’hi troben Vaclav Havel, Jacques-Yves Cousteau i Aung San Suu Kyi.