Ofegades econòmicament, a la vora del col.lapse en molts casos, les ONG catalanes han anat un pas més enllà en el seu combat dels últims mesos i han demanat la dimissió del director de l'Agència Catalana de Consum (ACC), Carles Llorens. Llorens és, segons les entitats agrupades a la Federació Catalana d'ONG (FCONG), el responsable de la paralització que ara mateix les manté amb l'aigua al coll i amb cap solució a la vista.
“Aquest home entén el que és la comunicació, però no el diàleg ni els problemes de les entitats”, assegura Francesc Mateu, president de la FCONG. “Té una obsessió patològica en contra de les entitats i, en lloc d'oferir alternatives, només afegeix problemes imposant requisits jurídics increïbles”, afegeix Mateu.
Llorens és el responsable de trobar solucions per minimitzar els efectes dels gairebé 20 milions d'euros que la Generalitat deu a les ONG catalanes. Són les partides corresponents a 2011, 2012 i al que va de 2013. I responen al conveni trianual signat el 2010 per poder portar un pla d'acció estable en el temps. Llavors, els problemes econòmics ja començaven a acuitar a la Generalitat, que només va assumir el pagament del primer any i ha obligat les entitats a avançar els diners dels restants.
Incapaç d'assumir els acords econòmics adoptats, la Generalitat negocia amb les ONG una 'novació', és a dir, una extensió del pressupost previst per a aquests tres anys a cinc. “Això té un costat positiu perquè ens permetria incloure els interessos bancaris dels crèdits que hem hagut de demanar i reduir les despeses en auditories -apunta Mateu-; però per altra banda, la Generalitat ens aboca a renunciar a executar els nostres programes al no avançar-nos els diners”.
No només això. La Generalitat, que va reduir el pressupost per a cooperació de 49 milions d'euros en 2010 a 9,5 milions l'any passat, acusa les ONG d'incompliment reiterat en l'execució dels programes per justificar les seves impagaments. “No podem executar-los si no tenim diners!”, es queixa el president de la FCONG. Aquest any, amb els pressupostos generals prorrogats, les subvencions no estan permeses, de manera que la partida destinada a cooperació és nul.la.
Per acabar de tensar la corda, la Generalitat ha enviat una “carta amenaçadora”, que ha acabat amb la paciència de les entitats. “Aquesta carta és una clara demostració de la seva nul.la intenció de solucionar les coses”, afirma Mateu. “Portem quatre mesos revisant el conveni i, de sobte, quan ni tan sols hem tingut dues setmanes per estudiar l'última proposta, ens amenacen amb tirar pel camí del mig si no els enviem l'informe final ja”, explica el president de la FCONG.
L'asfíxia econòmica ha provocat EROS en totes les ONG amb personal contractat i té a gairebé una desena a punt del tancament que ja ha hagut de fer una entitat. “La situació és molt delicada”, constata Mateu.
Denúncia contra la Generalitat al caure
Així les coses, la FCONG només espera que s'iniciï maig per portar l'assumpte als tribunals i culminar el procés iniciat el passat mes de gener, quan una vintena d'ONG catalanes va acudir a l'ACCD per lliurar conjuntament més de 40 reclamacions de pagament per valor de set milions d'euros. Aquella reclamació administrativa era el pas imprescindible -han de passar 90 dies- perquè les ONG puguin, al maig, emprendre accions legals contra la Generalitat.
En el contenciós administratiu reclamaran que se'ls pagui el que se'ls deu. “I creiem que quan presentem la demanda, el jutje pot fallar cautelarment al nostre favor”, confia Mateu. “Els convenis estan signats i els informes aprovats, tot està al nostre favor”. Fins i tot algun precedent. A Múrcia, un jutjat va fallar a favor de les ONG en un cas similar.