La companyia Cinemes Balañá, la més important exhibidora cinematogràfica de la ciutat de Barcelona pot veure’s afectada per una vaga que es faria els dies 20 i 21 com a protesta contra les darreres decisions preses per la direcció del grup, com són el tancament de cinemes de forma sobtada, cosa que ha passat amb el Club Coliseum.
El sindicat CGT, el majoritari en aquest sector, ha comunicat que farà vaga en tots els cinemes del grup a Barcelona si finalment la societat no atura les mesures que han provocat el malestar entre la plantilla. Els locals afectats són els Arenas multicines, Aribau club, Aribau multicines, Balmes multicines, Bosque multicines, Glories multicines, Gran Sarrià Multicines i Palau Balañá multicines. En total la vaga afectaria a uns 85 treballadors.
L’espurna ha estat l’anunci de tancament del cinema Club Coliseum que, segons el portaveu de l’àrea d’espectacles públics, Paco Olmedo, es va produir d’un dia per altre: “els van lliurar la carta d’acomiadament a la plantilla i a l’endemà ja estaven al carrer. A més, com ho van fer a inicis d’agost, els treballadors no s’han pogut mobilitzar fins que han acabat les vacances”, opina. Al cinema hi treballaven set persones. CGT creu que no s’ha complert el preavís fixat per la llei en aquests casos.
El problema no és privatiu del grup Balañá, encara que per al sindicat, per un motiu o per un altre aquesta empresa fa molts mesos que està acomiadant gent. A més afirma que fa un any que el personal rep pressions perquè accepti rebaixes salarials. A aquesta sensació, s’hi sumen altres actuacions, com l’externalització de serveis sense comunicar-ho als representants legals dels treballadors, quan aquestes mesures afecten a les condicions de feina dels empleats.
Un altre aspecte que motiva la vaga és la possibilitat del tancament dels punts de venda d’entrades i la seva substitució per màquines, cosa que no s’ha comunicat ni als treballadors ni als seus representants.
Els delegats sindicals i l’empresa es veuen aquest divendres al matí en una conciliació instala pel Departament d’Empresa i Ocupació. Si no hi ha acord, no es descarta que els treballadors allarguin la vaga durant les setmanes vinents.
El sector de l’exhibició cinematogràfica viu canvis convulsos. Ja res s’assembla a les antigues empreses. Ara, expliquen els treballadors, tot és més complex. Així, Olmedo afirma que cadascun dels cinemes del grup està donat d’alta com una empresa immobiliària que té, entre les seves altres dedicacions la projecció de cinema. Això fa que només una part de les plantilles estigui vinculada amb l’espectacle. La resta es dediquen a gestionar la propietat En molts casos els cinemes formen part d’edificis de d’habitatges u oficines que es lloguen.
Un altre aspecte és la imparable crisi que afecta al sector. A més del Club Coliseum, fa poc van tancar els cinemes del grup al carrer Urgell i a Via Laietana, en un goteig que de moment no s’atura.
Balañá té també altres locals a Barcelona destinats al teatre, Com el Coliseum, el Tivoli i el Capitol. En aquests locals la situació laboral ja gairebé és inexistent, afirma CGT, perquè el personal que hi fa servei hi ha cops que procedeix en gairebé en la seva totalitat d’Empreses de Treball Temporal (ETT) o, en altres són contractats per hores. El teatre té una situació especial, perquè el que fan les empreses propietàries és llogar els locals a les productores per dies o períodes més llargs de temps i és llavors quan es contracta personal per cobrir aquells esdeveniments que quan acaben suposen la rescissió total de la relació laboral.