Els bombers de la Generalitat de Catalunya faran vaga indefinida contra el deteriorament de les condicions de treball que afecten aquest servei, a causa de les retallades. L'aturada serà simbòlica, segons han reconegut els representants sindicals del cos, perquè “com a servidor públics mai posarem en perill la seguretat dels nostres conciutadans” han indicat.
En roda de premsa, els representants del cos, pertanyents a CCOO, UGT i Catac, han fet palès el seu malestar, no només per les retallades i el seu efecte en el servei, sinó, han dit, per la falta de diàleg i comunicació de l'Administració de la Generalitat.
El tour de force que manté el cos de bombers amb la Generalitat es veu clarament en l'aparent paradoxa segons la qual els serveis mínims decretats pel govern de Catalunya serien menors als que s'han autoimposat els bombers. A la pràctica, això farà que l'aturada sigui simbòlica per als ciutadans, tot i que els servidors públics volen deixar clar que el seu malestar persisteix.
El moll de l'os del conflicte està en la decisió de la Generalitat de no convocar noves places de bombers fins a l'any 2020, cosa que fa que les necessitats actuals, fruit de la disminució vegetativa de la plantilla, s'hagin de cobrir mitjançant hores extres.
Davant la vaga, la Generalitat volia reduir les hores de presència dels bombers durant les guàrdies que es fan a les casernes per donar protecció a serveis com accidents de tràfic, incendis urbans o salvaments. Per contra, voldria incrementar les hores en què els bombers haguessin d'estar amatents a evitar incendis forestals. Aquesta alternativa no ha estat acceptada pels bombers que entenen que la seva responsabilitat amb els ciutadans no els hi permet abaixar la guàrdia en cap d'aquestes situacions. Per tant la seva proposta de serveis mínims és superior, i distribuïda de manera diferent, a la que aplicarà el Govern. “Pensem que és més important salvar una persona que estigui atrapada en un accident, que impedir que es cremi una hectàrea de bosc” ha dit Víctor Fernaández, d'UGT..
Però, tot i aquesta posició, els bombers han recorregut legalment l'ordre de serveis mínims de la Generalitat per a ajornessimquè sigui un jutge, i no el departament d'empresa i Ocupació, qui digui quina de les dues posicions és la correcta i es creï jurisprudència al respecte.
Però, els bombers catalans fa temps que tenen moltes queixes respecte als seus superiors i al conseller Ramon Espadaler en primer lloc. Així, han criticar durament unes paraules dels dirigents polítics del cos en què es congratulaven de què s'hagués prioritzat la seguretat dels bombers respecte a altres consideracions en l'incendi de Tivissa. “Això ja ho haurien pogut tenir en compte en el cas de l'incendi d'Horta de Sant Joan” ha dir Leandre Gallardet, de CCOO.
Helicòpter bombarder
La manca de mitjans és un argument que repeteixen els bombers davant de cada sinistre. En el cas de Tivíssa, la falta d'un helicòpter bombarder que havia d'estar operatiu a Móra d'Ebre i que, per motius econòmics, no ho estava, va suposar que el primer helicòpter que va arribar al lloc del sinistre ho fes una hora després d'iniciat perquè es va desplaçar des de Barcelona, cosa que aixeca interrogants sobre si s'hauria pogut minimitzar l'abast de l'incendi forestal esmentat.
El malestar dels bombers s'ha remarcat, diuen, en el fet que dues reunions convocades pel director general de cos amb els Ecos, equivalents a sergents, i els Deltas, equivalents a inspectors i sotsinspectors, per planificar la temporada estival s'hagin saldat amb sengles plantades dels bombers davant la manca de resposta de l'Administració a les seves peticions.